Novinka: nová generace Giant Reign - nová geometrie, třípolohový flipchip i úložný prostor

Autor: Keli, vydáno: 1.12.2022

Společnost Giant představila svou nejnovější řadu enduro kol Reign, která postavenou  na zcela nových rámech, jež nyní nabízejí nastavitelnou geometrii a možnost použití 29palcového nebo 27,5palcového zadního kola. Tato řada, navržená a vyvinutá ve spolupráci s profesionálními enduro závodníky a techniky z továrního týmu Giant, je nejuniverzálnější řadou kol Reign v historii

Osmá generace Reign

Model Reign, který byl představen v roce 2005 jako jedno z prvních horských kol Giant s odpružením Maestro, posouval hranice agresivní jízdy na trailech ještě před vznikem moderních enduro závodů. Ve své DNA má závodní charakter, ale stejně dobře se cítí i v bikeparku a na singletrackových cestičkách

Osmá generace modelu Reign tuto všestrannost ještě rozšiřuje. Díky progresivní enduro geometrii a přizpůsobivosti různým typům terénu je postaven tak, aby jezdci poskytl více možností, pokud jde o styl jízdy a terén. 

Profesionálním enduro závodníkům, mezi něž patří Youn Deniaud a Mckay Vezina - jezdci továrního týmu Giant Off-Road, kteří hráli klíčovou roli při jeho vývoji - poskytuje nový Reign nekompromisní rychlost a kontrolu v situacích, když záleží na každé vteřině.

"Strávili jsme více než rok tím, abychom na novém Reignu vše vyladili," řekl Deniaud, který na svém prototypu vyhrál RZ a celkově se umístil v první pětce na závěrečném podniku Světové série enduro 2022 ve francouzském Loudonvielle. "V průběhu sezóny jsem se s kolem stále více sžíval a v pozdější fázi roku jsem dosáhl svých nejlepších výsledků. Myslím, že to hodně souvisí s kolem, které mi opravdu pomáhá posouvat mé limity."

 

Jak karbon, tak hliník

Deniaud závodil na prototypové verzi nového modelu Reign Advanced Pro, vlajkové lodi, která je postavena na celokarbonovém rámu. K dispozici je také řada Reign, která je vybavena rámem z hliníkové slitiny ALUXX SL, a také Reign SX, který spojuje hliníkový ALUXX SL rám s odpružením s větším zdvihem a olepem, který je zaměřen na drsnější sjezdy a jízdu v bikeparku. 

Všechny modely Reign Advanced Pro a Reign umožňují jezdcům zvolit si 29palcová kola vpředu i vzadu, což je základní osazení, nebo vyměnit zadní kolo za 27,5palcové. Model Reign SX má rovnou plnohodnotný mullet s menším 27,5palcovým zadním a větším 29palcovým předním kolem. Všechny modely nabízejí oproti předchozím generacím větší možnosti nastavení, a to díky třem flip chipům, takže jezdci mohou snadno a rychle měnit geometrii rámu.

160 mm zadního zdvihu

Závodníci endura a trailoví jezdci stále překonávají své limity v agresivním terénu, a proto jsou nároky na kola a výbavu vyšší než kdykoli předtím. Strmější sjezdy, větší převýšení, vyšší rychlost při průjezdu kameny, kořeny a vyjetými kolejemi. Nový model Reign poskytuje jezdcům výhodu díky výkonnějšímu odpružení vpředu i vzadu. 

Začíná to novým systémem zadního odpružení Maestro, který má nyní 160 mm zdvihu, což je o 14 mm více než u předchozí generace. Tlumič s trunnion uchycením má delší zdvih (62,5 mm oproti 60 mm). Horní vahadlo z Advanced Forged Composite dodává systému tuhost, což zlepšuje ovladatelnost kola při zatáčení, akceleraci a palbě dolekopcom v náročném terénu. Vpředu jsou nyní modely Reign Advanced Pro i Reign vybaveny 170mm vidlicí, která pomáhá pohlcovat nárazy na trail a zlepšuje kontrolu. 

Model Reign SX, který je rovněž vybaven odpružením Maestro, je zaměřen na sjíždění nejagresivnějších trailů a terénu, a to díky velkorysému osazení, které zahrnuje 165mm zdvih vzadu a 190mm dvojkorunkou vidlici vepředu.

Třípolohový flipchip

Nový rám Reign je navržen s geometrií rámu, která profesionálům, jako je Deniaud, poskytuje rychlost a kontrolu, které potřebují k tomu, aby stlačili čas jízdy o několik sekund. Současně nabízí i běžným jezdcům stabilitu a jistotu, aby mohli své schopnosti pozvednout v náročnějším terénu. 

Rám je navržen s nižší světlou výškou, menší standover poskytne jezdci více prostoru nad kolem. Zároveň v kombinaci s delším rozvorem to usnadňuje manévrování s kolem. Nová geometrie nabízí snadnou změnu směru jízdy, přeskakování překážek a krocení nejnáročnějšího terénu - od zatáčení v nízkých rychlostech na úzkých a technických trailech až po obří skoky v bikeparku. 

Kromě toho nový třípolohový flipchip umožňující jezdci nastavit geometrii tak, aby vyhovovala jeho stylu jízdy a podmínkám na trailu. Nabízí nastavení výšky středu resp. BB Dropu v krocích po 5 mm (35, 30 nebo 25 mm) a umožňuje také měnit úhel hlavové trubky (63,5, 63,9 nebo 64,2 stupně) a úhel sedlové trubky (78,3, 78,7 nebo 70 stupňů). 

Nejvyšší poloha flipchipu zvyšuje světlou výšku a je dobrou volbou pro užší a techničtější terén. V této poloze vám strmější úhel sedlové trubky pomůže zvýšit výkon ve stoupáních. Když dáte flip chip do nízké polohy, hlavová trubka se položí a střed klesne. Kolo se tak při vyšších rychlostech ovládá jistěji. Pro ty, kteří chtějí neutrálnější nastavení, je střední poloha univerzální volbou.  

 

Kromě úprav geometrie mají rámy prvky ochrany na zespodu spodní rámovky. Ta chrání rám před kameny a jinými nečistotami a také zajišťuje tišší jízdu. Novinkou této generace je také to, že kompozitové i hliníkové rámy mají nyní integrovaný úložný prostor ve spodní rámové trubce. Do všech modelů a velikostí se také vejde láhev na vodu.

 

Jak velká kola, tak mullet

Nastavení flipchipu nabízí také možnost použití 27,5palcového zadního kola (ve spojení s 29palcovým předním kolem), díky čemuž má kolo vzadu větší prostor mezi sedlem a pláštěm. Někteří jezdci dávají mullet osazení přednost ve strmém, technickém terénu. 

Použití většího 29palcového zadního kola zlepšuje stabilitu a má lepší průchodnost terénem, zatímco varianta s 27,5palcovým kolem přináší agilnější a hravější pocit. Jde o rychlou a snadnou změnu, která změni ovladatelnost a pocit z jízdy na kole.

Modely a ceny pro ČR a SR

Reign Advanced Pro 1 (Black Diamond/Carbon) 174 999 Kč / 6 999 EUR
Reign Advanced Pro 2 (Orion Nebula/Carbon) 135 999 Kč / 5 449 EUR
Reign 1 (Airglow/Cold Night) 112 999 Kč / 4 499 EUR
Reign 2 (Black/Metal) 91 999 Kč / 3 699 EUR
Reign SX (Purple/Petra Clay) 119 999 Kč / 4 799 EUR

Veškeré informace o nových modelech Giant Reign najdete na českém webu giant-bicycles.com/cz/newreign

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel rado (mamradosmrado (a) unas.cz) 4.12.2022 - 7:34

    ty ceny za to blato uz jsou fakt hnus…

  • anonymní uživatel MD 5.12.2022 - 7:33

    Při placení se usmívejte..

  • profilová fotka Pavel 5.12.2022 - 10:22

    Nemůžu si pomoci, ale ty Giant kola jsou za mě prostě bleee... Naposledy se mi od Giant líbil sjezďák z roku 2000. Ale to mi bylo 21 a to jsme byli ze všeho paf...

  • anonymní uživatel Karel 5.12.2022 - 15:24

    92k za kolo s Yari a Deluxe. To chceš :D

  • anonymní uživatel BrossMad 5.12.2022 - 17:34

    Ma to uvnitr ramu trubicku na vedeni kabelu, kdyz je tady konecne ulozny prostor v ramu?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí