Novinka: Sram Eagle Transmission revoluce v řazení - čím víc tomu naložíš, tím líp řadí

Autor: Keli, vydáno: 21.3.2023

Americký SRAM přichází s revolucí v oblasti řazení a mění doposavad zažitý způsob řazení. Doposavad bylo obvyklé při řazení trochu odlehčit sílu z pedálů, při velkém záběru se nedoporučovalo řadit, protože mohl dojít k poškození převodové soustavy, roznýtování řetězu atd., to nemluvím o nadměrnému opotřebení. S příchodem Eagle Transmission Sram vše postavil na hlavu, protože tento systém funguje lépe pokud je při změně převodu řetěz záběru, v silném záběru. Doslova platí čím větší zatížení, tím líp řadí

Zapomeň na patku přehazovačky

Oproti klasice nedošlo ke změně jen na jednom komponentů, ale změna je kompletní, systémová. Zásadní změnou je umístění resp. montáže přehazovačky, Full Mount montáž značí napevno namontovaný šaltr přímo do rámu. Ano, již žádná patka přehazovačky, pěkně přímo do zadní stavby.

Je to už několik let co Sram zavedl univerzální patku, která se velmi rozšířila a právě do jejího úchytu v rámu se nová přehazovačka montuje. Skrze integrovanou vidličku v přehazovačce prochází osa zadního náboje a výsledkem je extrémně pevné spojení s rámem. Již dříve elektrické přehazovačky Sram uměly při nárazu uhnout a eliminovat možnost poškození, vlastnost zůstává zachována i u Eagle Transmission, ale Sram navíc přidává i Skid Plates, vyměnitelné plastové elementy, které ochrání to důležité před odřením. 

Žádná nastavovací šroubky nemáme

Absence patky vyřadila jeden z potenciálně slabých článků a za další umožnila přehazovačce při řazení používat větší sílu. Nový Eagle mění také způsob montáže a seřízení přehazovačky, pokud tě to zajímá, tak video řekne více než tisíc slov.

Absence jakéhokoliv nastavování přímo na těle přehazovačky možná překvapí, každopádně u Eagle Transmission zapomeňte na stavěcí a dorazové šroubky, vše se dělá elektronicky. Aby vše fungovalo, je třeba systém při montáži nastavit, to včetně počtu zubů na převodníku a délky řetězu. Důvodem je přesná pozice řetězu na pastorcích tak, aby řazení optimálně fungovalo právě v silném záběru.

Hladký FlatTop řetěz

Další výraznou změnou je použitý řetěz, jedná se o zcela nový řetěz, který doposavad nebyl na horských kolech použit. FlatTop řetěz s hladkou horní hranou je optimalizován pro řazení v tahu a dle tvrzení Sramu by měl mít bezprecedentní životnost.

K řetězu se váže i drobný detail tykající se spodní kladky. Magic Wheel má v sobě ukryté kouzlo, kladka se otáčí klasicky kolem ložiska v její ose, ale v případě, že se do kladky dostane nečistota, tak i jen samostatný prstenec se zuby může klouzat po vnějším obvodu kladky. Zajímavý detail, který se projeví asi jen v totálním blátě.

Kazeta má 44 řadících míst

Dalším dílkem do skládačky je kazeta. Nabídne typických 12 rychlostí nicméně s optimalizovanými náběhovými hranami jak pro řazení nahoru, tak dolů. K dispozici je celkem 44 řadících míst a systém je optimalizován tak, aby řadil právě v těchto místech. V podstatě by se dalo říct, že díky proměnlivé rychlosti přeřazení může být velká část řetězu při přeřazení plně zatížena a jen menší část se věnuje fyzickému přeřazení z pastorku na pastorek.
Ačkoliv celý systém nese název Eagle, tak důležitý je dodatek Transmission nebo T-Type. Protože není Eagle jako Eagle, nová řada není kompatibilní se stávajícími řadami. Ale tak jak je u sramku zvyklé je kompatibilní v rámci jednotlivých řad Eagle Transmission.

Jen řady s X na počátku a výhradně v elektrice

Nový systém je zatím dostupný výhradně jen u tří nejvyšších sad (XX SL, XX a X0) a jelikož jsme u Sramu, tak nepřekvapí, že řazení je samozřejmě elektrické a bezdrátové. Změň doznalo i ovládání, AXS Pod Controller nyní vypadá zcela jinak než doposavad. Jedná se o dvě tlačítka, které je možno namontovat přes takzvaný Matchmaker přímo do brzdové páčky nebo na samostatnou objímku Infinity Clamp. Tlačítka jsou vyměnitelné a jejich kompletní konfiguraci lze provést z aplikace. 

Nové brzdové páky

To samozřejmě není vše co si Sram na první jarní den připravil, jsou to dále i nové kliky, které mohou nést jak wattmetr, tak třeba třeba integrovaný chránič převodníků.
Další docela výraznou novinkou jsou i brzdy, modely Code a Level mají přepracovanou páku, která je více kompaktní, její tělo leží výrazně blíže řidítkům a kokpit tak vypadá výrazně kompaktnější.

Ceny

Jaké jsou ceny? Sram nabízí jak jednotlivé komponenty, tak samozřejmě celé sady, z rozsáhlého ceníku jsem se snažil vybrat reprezentativní příklady, tedy sady s powermetrem i bez.  Pokud chcete být mezi prvními, kdo bude mít Sram Eagle Transmission na kole, tak kontaktujte svého prodejce. Český dovozce Sramu, Aspire sports novinku právě naskladnil.
A pokud si chcete Sram Eagle Transmission osahat, tak máte možnost od 24.-26.3. stánku Koloshop.cz na veletrhu For Bikes 2023 v PVA Expo Letňany v Praze.  

SRAM XX SL

SRAM XX SL T-Type Eagle Transmission AXS sada - 66 499 Kč
Součástí balení - přehazovačka s baterií a nabíječkou, řadič POD Ultimate, Kliky XX SL Q174 CL55 DUB 175mm s 34zubovým převodníkem pro přímou montáž, řetěz 126 článků, kazeta XS-1299 10-52 zubů)    

SRAM XX SL T-Type Eagle Transmission Powermeter AXS sada - 81 499 Kč
Součástí balení - přehazovačka s baterií a nabíječkou, řadič POD Ultimate, Kliky s měřičem výkonu v unašeči XX SL Q174 CL55 DUB 175mm s 34zubovým převodníkem pro přímou montáž, řetěz 126 článků, kazeta XS-1299 10-52 zubů)    

SRAM XX

SRAM XX T-Type Eagle Transmission AXS sada - 61 499 Kč
Součástí balení - přehazovačka s baterií a nabíječkou, řadič POD Ultimate, Kliky XX Q174 CL55 DUB MTB Wide 175mm s 32zubovým převodníkem pro přímou montáž a chrániči, řetěz 126 článků, kazeta XS-1297 10-52 zubů)    

SRAM XX T-Type Eagle Transmission Powermeter AXS sada - 68 999 Kč
Součástí balení - přehazovačka s baterií a nabíječkou, řadič POD Ultimate, Kliky s měřičem výkonu v ose XX Q174 CL55 DUB MTB Wide 175mm s 32zubovým převodníkem pro přímou montáž a chrániči, řetěz 126 článků, kazeta XS-1297 10-52 zubů) 

SRAM X0

SRAM X0 T-Type Eagle Transmission AXS sada - 47 499 Kč
Součástí balení - přehazovačka s baterií a nabíječkou, řadič POD Ultimate, Kliky X0 Q174 CL55 DUB MTB Wide 175mm s 32zubovým převodníkem pro přímou montáž a chrániči, řetěz 126 článků, kazeta XS-1295 10-52 zubů)   

Těším se na vyzkoušení!

Zkušenosti od distributorů, kteří měli možnost novou sadu Sram Eagle Transmission na obchodní prezentaci ve Španělsku vyzkoušet říká, že způsob řazení je zcela odlišný než to na co byli doposud zvyklí. A rozdíl je opravdu znatelný. Sám jsem na to zvědavý, kolo s Eagle Transmission mám přislíbeno na příští týden a musím říct, že se na něj opravdu těším.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel RtCMTB 21.3.2023 - 17:54

    Ty ceny vole!!!

  • anonymní uživatel hlinak 21.3.2023 - 20:58

    já myslim ze všechno se dá utrhnout...

  • anonymní uživatel VanLess 21.3.2023 - 22:11

    Ted by to chtelo, aby s necim zajimavym prislo i Shimano!

  • anonymní uživatel Fuck Shu Lin 22.3.2023 - 12:21

    Znojemská Raketa už se po tom prohání ne?!

  • anonymní uživatel Al Koholík (alkoholik (a) gmail.com) 22.3.2023 - 13:25

    Super na moji starou sestadvacu to povesim.

  • anonymní uživatel mara 6.4.2023 - 14:13

    po bombastickém odhalení KISS už jsem se začínal bát, že bike průmysl bude v příštích letech mít problém vytáhnout ze mě další statisíce

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí