Sram představuje UDH - univerzální patku přehazovačky

Autor: Keli, vydáno: 18.9.2019

Asi se s tím již každý setkal, uražená patka přehazovačky – defekt, který tě kompletně zastaví. Na trhu jsou tisíce druhů patek. I každý výrobce má ve své modelové řadě několik typů patek. Pokud nemáš náhradní, často narazíš na neřešitelný problém, patka totiž není k sehnání – liší se tvarem a to i u stejného modelu kola jen jiného ročníku výroby.
Nad tímto problémem se pozastavil SRAM a přišel s novou, univerzální patkou UDH – Universal Derailleur Hanger – patkou pro všechny typy přehazovaček.

Zase další standard, říkáš si. Odpověď je ano! Nicméně SRAM tvrdí, že tato univerzální patka funguje se všemi druhy přehazovaček napříč trhem, ať už je to Sram, Shimano, Box a nebo třeba Suntour. Bavíme se o přehazovačkách určených pro horská a elektrokola. Patka je výhradně pro pevné osy průměru 12mm, nese stoupání závitu 1mm a minimálně délka závitu 12,7mm. Hmotnost patky je 27 gramů, materiál lisovaná hliníková slitina.

Sram si tuto patku cení na 15 dolarů, ale je k dispozici každému jako opensource, tedy pro její použití nebudou výrobci potřebovat jakoukoliv licenci.

Jaká je největší výhoda této patky? Mimo nesporné kompatibility, je zde i další ochrana přehazovačky. Jak tato funkce funguje? Patka umožňuje otočení v předozadním směru, takže, když přehazovačka dostane náraz, patka se pootočí v rámu a síla nejde do přehazovačky v plné míře.
Patka se otočí, ale nevrátí do základní pozice, je třeba ji povolit a vrátit zpět manuálně.

Další vlastností, která je zajímavá, i když na její využití dojde asi jen málokdy. Vnitřní část patky zabraňuje spadnutí řetězu mezi kazetu a rám. Pokud se toto vyskytne, patka automaticky navede řetěz na nejmenší pastorek.

Je logické, že pro použití této patky je nezbytná spolupráce výrobců rámu. Na stávající rám tuto patku rozhodně nedáš. První vlaštovkou na trhu je nedávno představený Trek Fuel EX 9.9.

Jak se vám líbí tento koncept? Dejte nám vědět do komentářů.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel DD 18.9.2019 v 14:07

    Super, snad se to chytne...i kdyz se obavam, ze nektery znacky z toho maji schvalne byz

  • anonymní uživatel Dan 18.9.2019 v 23:24

    To by byl opravdu posun, mám doma a vozil jsem sebou všude patek od minulých rámů, protože jsem nechtěl aby se mi to stalo, někdy stačilo málo a už člověk měl singlspeed, kéž by stačila jedna...

  • anonymní uživatel Sal (Halatt (a) seznam.cz) 24.9.2019 v 9:04

    Jezisi, kez by! Patky a hlavka- lezate osmicky variant a moznosti. Opravdu by to chtelo trochu osekat..

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí