Test: MTB kolekce oblečení Canyon - dresy i kalhoty se vyrovnají top modelům konkurence

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 6.11.2023

Německý výrobce kol Canyon se nově pustil do výroby MTB oblečení určeného sjezd, enduro či trailování. Na vyzkoušení jsem dostal kalhoty, kraťasy, ale i dresy. A byl jsem z nich nadšený. Co se mi líbilo prozradím v recenzi. 

Kalhoty Signature Pro MTB Pants

Jedná se o střihově propracované kalhoty s užšími nohavicemi. Oblast kolen je decentně zvětšená tak, aby kalhoty byly kompatibilní s chrániči kolen. Zapínání v pase je řešeno pomocí klasické rohatky. To jsou základní parametry Canyon Signature Pro MTB Pants. 

Na omak hrubší

Základní tkanina kalhot je na omak z dost hrubého materiálu, který ještě zvýrazňuje perforovaná podšívka v horní části kalhot. Ale i přesto jsou díky množství laserem vyříznutých otvůrků slušně odvětrané. Při jízdě těmito otvůrky vstupuje vzduch a opravdu cítíš, jak tě ochlazuje. Dá se v nich jezdit v teplotách nad 25 stupňů? Určitě to jde. V ostřejším terénu jsou pro mě kalhoty jasná volba, jedna ochranná vrstva navíc. Jasně, tepelný komfort bude v kraťákách trochu lepší, ale jízda v těchto kalhotách se kraťasům přibližuje. Ale rozhodně to nejsou nejlépe odvětrané dlouhé kalhoty na trhu. Signature Pro MTB Pants nadřazují ochranu nad odvětrání.

Materiál kalhot zároveň disponuje DWR zátěrem, který zlepšuje odolnost proti vodě a dešti. Ten trochu pomůže, ale vodotěsné nebo voděodolné rozhodně nejsou. Rychlý průjezd potokem či kaluží zvládnou, dešti odolávají jen chvíli. 

Střih propracovaný

V čem jsou kalhoty Signiture Pro silné? Především svým střihem a pružnosti materiálu. 
Střih je dost propracovaný, se spoustou panelů, takže kalhoty drží přesně na svém místě a velmi příjemně se v nich jezdí jak z kopce dolů, tak šlape do kopců.
Látka kalhot je sice poměrně hrubá, ale aspoň není třeba se bát roztrhnutí při pádu. Díky sedmiprocentnímu poměru elastanu je totiž materiál zároveň i hodně pružný. Až možná překvapivě. Záležitosti jako tahání či škrcení zde absolutně neexistují. 

Kalhoty jsou vybavený dvěma klasickými kalhotovými kapsami v pase. Jejich velikost je spíše větší, což je možná až na škodu. Zvláště pokud jste je uvažovali využít jako úložný prostor pro telefon. Při jízdě má telefon tendence se posouvat a rotovat, musel jsem jej docela často upravovat.

Nabídce najdeme v podstatě to samé, jen s krátkými nohavicemi, kraťasy Canyon MTB Shorts. Ty mají navíc na zádové části velký pružný panel. Jinak sdílí vše podstatné.

Vem si raději větší

Velikostně jsou kalhoty spíše menší, obvykle nemám problém nosit velikost L nebo 34, ale případě Canyonu jsem ji nebyl schopen obléct. Problém nebyl primárně v obvodu pasu, ale hlavně v šíři nohavic přes stehna. Té není na rozdávání ani u XL, rozhodně to nejsou plandavé skejtové kalhoty jak z devadesátek. Pokud máš hodně nabušený kvadricepsy můžeš se v kalhotách cítit trochu stísněně.

Pokud máš spíše pavoučí postavu, tak rozhodně zajímavé jsou i prodloužené varianty, u velikostí M a L najdeme verze Long s o 6 cm delšími nohavicemi. Čahouni zpozorní!

Dresy s krátkým i dlouhým rukávem

Kalhoty je možno doladit do kompletu dresy. Na výběr jsou jak s krátkým, tak dlouhým rukávem. Obě varianty jsou ušity z lehkého děrovaného materiálu složeného z 92% polyesteru a 8% Elastanu.
Čím látka vyniká? Především svou extrémní pružností a nakládání s potem. Pružnost dodá pohodlí, odvod potu a rychlé usychání zase komfort v parných dnech. 

Hodně se potím a oceňuji již zmíněný výborný odvod potu od těla. To je velká výhoda, nevýhodou je vzhled, dres mám totiž téměř okamžitě a hlavně viditelně mokrý. Ty se hrozně potíš, ani nevím kolikrát jsem tuto větu slyšel.

Slim fit střih

Střih je spíše užší, slim fit řekněme. Pokud nosíš "milánka", máš trochu bříško, tak dresy kontury nezdravého životního stylu neschovají. To musíš sáhnout jinam. Se sportovní postavou problém mít nebudeš.
Na dresech nechybí ani několik příjemných detailů, například. lehce prodloužený zádový díl, takže zapomeň na holá záda. Manžeta límce i rukávů je doslova minimalistická, při nošení o nich v podstatě nevíš. Na levé straně zad najdeme i drobnou kapsičku, v ní hadřík na utření brýlových skel.

 

Společnou vlastností jak dresu, tak kalhot je nenápadný branding. Logo značky Canyon, resp. nápis CLLCTV nalezneme případě dresu umístěno na zádech oblasti páteře, u kalhot se jedná v podstatě pouze o drobnou nášivku.

Vyrovná top modelům konkurence

Nová řada MTB oblečení Canyon potěší kvalitou zpracování, skvělými materiálu a vymakanými střihy. Canyon se tak se svými kalhotami, kraťasy a dresy může bezproblémově rovnat top modelům etablovaných značek, ale v lepší cenové relaci.

Oblečení Canyon lze koupit výhradně přes web Canyonu, kalhoty aktuálně stojí 3.499 Kč a dres s dlouhým rukávem 1.799 Kč.

Jezdecké foto: Boris Beyer, Adam Maršál

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí