Test: hodinky Garmin Epix Pro - druhá, ještě lepší generace toho nejlepšího

Autor: Dan Klimeš, kategorie: Test, vydáno: 19.7.2023

Znáte Oscara Wilda? Ne, není to cyklista, ani ten, co se po něm jmenují ceny pro nejlepší filmy. Byl to irský dramatik a básník a již není na světě. Ale proč o něm píšu. Měl takové motto: "Mám velmi jednoduchý vkus. Spokojím se vždy s tím nejlepším." A tímto oslím můstkem se dostávám k multifunkčním hodinkám Garmin Epix PRO druhé generace. Protože ty jsou opravdu tím nejlepším, co jsem kdy od Garminu na ruce měl. Skvělý displej, odolné tělo se safírovým sklíčkem, svítilna a asi miliarda dalších funkcí. 

Začnu tím displejem. Nedávno jsem své ženě "vnutil" první generaci epixů místo fenixů 5s. Stěžovala si, že hůř vidí, co je na displeji. Byl to dobrý krok. Od té doby opět v pohodě přečte všechny notifikace a zobrazované údaje. Druhá generace má až 1,4 palce (přes 35 mm) velký amoled displej s možností nastavení intenzity podsvětlení. Garmin totiž nabízí tento model v průměrech 42, 47 a 51 mm. A jak by řekla nejedna žena, čím větší, tím lepší.  Zobrazované údaje jsou za jakýchkoliv světelných podmínek excelentně čitelné. Ani safírové sklo na tom nic nemění. 

 

Je radost se ho dotýkat. Šudlat nahoru dolů, doleva doprava. Reaguje rychle, přesně, jen na mapě se občas na chvíli zamyslí. Bohužel trochu náhodně reaguje pod vodou, konkrétně ve sprše. Pochytil nešvar mobilních telefonů, které v mokru hůře reagují. Ano, stále mluvím o displeji epixů. Dopadající kapky hodinky vyhodnotí jako doteky uživatele.  Naštěstí lze hodinky sundat (i když jejich trvalé nošení se stává návykové) nebo dotyk obrazovky na chvíli zamknout jednoduchou klávesovou zkratkou, které si lze nastavit. 

Pro ty, kterým nevyhovuje touch screen, tu stále zůstala pětice tlačítek. Ovládání je stále velmi podobné, ne-li stejné. Na jednotlivá tlačítka a jejich kombinace jdou nastavit klávesové zkratky. Ovládání přes tato tlačítka je pak neskutečně rychlé, i příjemné. 

Příjemné jsou i hodinky na ruce. Váha 60 gramů titanového těla plus řemínek jé téměř zanedbatelná. Hrozně moc dělá typ zvoleného řemínku. Za mne nejpohodlnější je textilní těsně následován originálním silikonovým. Kvůli barvám jsme zkusil i několik verzí neoriginálních, ale ty jsou vždy těžší, hůře ohebné. Ruka se mi pod nimi víc potí, ale pro krásu za pár dolarů se musí trpět. Díky QuickFit systému je přehození řemínku otázkou vteřin. 

Má smysl, abych zde vůbec psal o využití během aktivity? Já myslím, že ne. Epixy zaznamenají celou vaší trasu, množství kroků, zastávek, nastoupané i naklesané metry, ujeté, naběhané a uplavané kilometry. Ať již děláte jakýkoliv sport, tak ho v hodinkách najdete a můžete si ho zaznamenat a poměřit s reálnými nebo virtuálními partnery nebo soupeři. A i když neděláte nic, tak to umí Garminy změřit. Vlastně až nyní zjišťuji, že ten údaj o regeneraci není jen tak pro srandu králíkům. 

 

Tím se dostáváme k vyhodnocení aktivit. Díky tomu, že Garmin má na světě nejspíš několik stovek milionů uživatelů, tak má nekonečné množství dat, ze kterých se učí. A i díky tomu může dobře vyhodnotit naše aktivity a poradit s tréninkem nebo s případnou regenerací či odpočinkem. Sám mohu potvrdit, že po náročné závodní sobotě a dvou večírcích mi v ranní zprávě doporučil odpočinek. Je jen na vás, zda poslechnete. 

A na to bychom si mohli posvítit. Čím? Epixy dostaly do výbavy led svítilnu. Již jsem ji zkoušel na Endurách a Instinctech. A je stále stejně dobrá. Je super se ji naučit využívat. Svítí v několika intenzitách bílé a v jedné červené. Je to stejně užitečné jako možnost platby přes Garmin Pay. Když k tomu přidám i možnost přehrávání hudby z hodinek rovnou do sluchátek, tak můžete často telefon nechat doma. Stačí vyběhnout, vyjít, vyjet jen tak nalehko. Já vím, že se to nenosí, ale je to příjemně osvobozující někdy "zapomenout" mobil doma. 

    

A že máte strach, že se ztratíte? Prdlajs. Mapy v expixech jsou velmi dobře čitelné. Jasně, na obrazovku telefonu to není, ale nikde není napsáno, že si nemůžeme trasu naklikat v klídku u kafe doma a pak už jen podle hodinek vyrazit. Luxusně uvidíme kudy a kam, kde odbočit a jak to máme ještě daleko a vysoko. 

Když už jsme u toho trasování a navigování, přehrávání hudby a svícení, bylo by dobré se zmínit o výdrži baterky. A tady Vás zklamu. Já to nevím. Hodinky mám na ruce již více jak tři týdny a za tu dobu jsem je nabíjel asi 3x. Ani nevím, zda do plna, prostě jen tak náhodně jsem je dal nabít. Každý den mám jednu minimálně půlhodinovou aktivitu se záznamem trasy, do toho trvale rozsvícený displej na nejnižší intenzitu a stále puštěný oxymetr. Co tím chci říct? Že kapacita baterie je dostatečná. Že nebudete muset hledat každý večer nabíječku. A nejspíš to nebude ani druhý ani třetí den. Vše záleží jen na tom, co a jak dlouho si budete měřit. Proto jakákoliv informace o výdrži je irelevantní. Jen počítejte s tím, že když například zapnete celodenní oxymetr, tak se zobrazená výdrž sníží tak na polovinu. Ale to stále mluvím třeba o 12 dnech. Pokud zapnete světlo, tak je najednou aktuální výdrž několik desítek hodin. Ale to je přece pochopitelné.

 

Na čem Garmin zapracoval, tak je předpověď počasí. Standardně si zobrazíme krátkodobou i dlouhodobou, vývoj teploty a nově i kvalitu ovzduší a co je pecka největší, tak i meteoradar. Ano, já vím, proč si to zobrazovat na hodinkách, když se můžu podívat na telefon? Je to taková trochu schizofrenní situace. Garmin EPIX jsou tak našlapané funkcemi, že telefon skoro netřeba. Jenže bez telefonu se do hodinek informace nedostanou. Něco jako kosí bratři, holt jeden bez druhého ani ránu. A to je škoda. 

To, že EPIXům chybí solární dobíjení, mne absolutně netrápí. Spíš mě trochu trápí garmiňácký nabíjecí a datový konektor. Vím, že není vzhledem k jeho rozšíření tendence ho měnit, ale když už telefony umí vodotěsně usb, tak já hlasuji, ať ho zavede i Garmin. Ale tato "vada na kráse" nemůže zkazit můj dojem z Garmin EPIX PRO, protože já se spokojím jen s tím nejlepším. Stejně jako kámoš Oscar.

Na přiložených fotkách vidíte porovnání s první generací. Velký rozdíl je v jasu displeje a ve snímači. 

Infobox

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel aaa (aaa (a) test.cz) 19.7.2023 - 10:55

    Add mobil vs hodinky:
    Mně to smysl dává. Mobil v batohu, hodinky na ruce. Lítám někde po trailech, blíží se mrak, chci zkontrolovat situaci, jestli to mám zabalit nebo jezdit dál a jsem strašně línej lést do batohu, kde ten mobil vždy bude (pro případ nehody např.) a tedy bude fungovat i radar na hodinkách.

  • anonymní uživatel Asdas (adamwar.time (a) seznam.cz) 23.7.2023 - 13:01

    Jako vypadá to pěkně, ale dávat 27 tisíc za hodinky mi přijde trochu šílenost.

    • anonymní uživatel stofan 24.7.2023 - 12:10

      pochyboval som podobne, ale ked som ich kupil, teda fenix 7x, tak casom uznavam, ze to je asi najlepsia investicia aku som kedy urobil

      • anonymní uživatel Ádoš 24.7.2023 - 13:50

        koupě hodinek nejlepší životní investicí...to snad ne. To bych se zamhouřenejma vočima akceptoval jen u zlatých hodinek, které tvůj praděda koupil za I. světové války v Noxville v Tennesse, který následně tvůj děda nosil při invazi na Wake za WWII a které tvůj táta ukryl do konečníku, když ho mučili v Hotelu Hanoi. Rozumíš Butchi?

      • anonymní uživatel hlinak 31.7.2023 - 16:43

        Nejlepsi investice je kolo ne?

        • anonymní uživatel Mrkopysk 1.8.2023 - 9:06

          nejlepší investicí je vzdělání

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí