MojeKolo

Anketa: vliv horka na tvoje bajkování

Autor: Keli, vydáno: 16.8.2023

Máte rádi teplo, horko nebo raději zimu a chladno? Jak venkovní teplota ovlivňuje tvoji chuť k ježdění?
Ano, teplota má vliv na sportovní výkon nejen v cyklistice, ale i v mnoha jiných sportech. Může ovlivnit fyziologické a psychologické aspekty sportování a mít různé dopady na každého jednotlivce.

 

Fyziologicky je zřejmé, že vyšší teploty mají vliv na tepelnou regulaci těla. Organismus se snaží udržet optimální teplotu a reaguje na horko zvýšeným pocením. Tím dochází ke ztrátě tekutin a elektrolytů, což může vést ke snížení hydratace a výkonu. Také zvýšený srdeční tep při sportování v horkém počasí může přispět k větší svalové únavě a snížení výkonu.

Psychologicky může extrémní horko ovlivnit motivaci a koncentraci sportovce. Nepohodlné podmínky a pocit vyčerpání z tepla mohou snížit chuť sportovat a ovlivnit schopnost udržet si optimální tempo během sportování.
Jedinec vnímá teplotu a teplo individuálně. Někteří lidé mají rádi horké počasí a cítí se v něm dobře, zatímco jiní preferují chladnější podmínky. Toto individuální vnímání může ovlivnit, jak kdo sportuje v různých teplotních podmínkách.

Jak to máš ty? Miluješ horko nebo raději chladno? Vnímáš na sobě vliv teploty? Ať již ze výkonové nebo psychické stránky?

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka Marek Vodrážka 16.8.2023 - 9:46

    Od té doby, co existují funkční hadry, tak není skoro nic problém, ale v posledních dnech začínám chápat, proč měl mít Grim Donut 3 košíky na flašku. :)foto ke komentáři

  • anonymní uživatel Jirka ION CLUB KARPATHOS 17.8.2023 - 18:44

    30-40C no problem. Vlastne to i preferuji, jak je pod tricet je mi zima a beru dlouhy rukav. A jezdim jen s pulitrovou flaskou, vic se mi nevejde.

    • anonymní uživatel Prooser 18.8.2023 - 9:09

      ony se dělají i větší flašky?

  • anonymní uživatel Vojta 17.8.2023 - 20:32

    vomáčky... 28 stupnu, dlouhý kalhoty s chráničema pod, dlouhej rukáv, integrála a šredim pyčo ne.... dole vždycky nějakej potok bude

  • anonymní uživatel Zatalak 6.11.2023 - 6:06

    Posledni fotka, kde to je foceny? A je to CR?

    • profilová fotka Keli 6.11.2023 000 7:19

      Finale Ligure, Itálie

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí