Test: vyzkoušeno ABS Bosch eBike - antiblokovací systém pro brzdy horských kol

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 23.8.2023

ABS neboli antiblokovací systém jsem měl možnost již vícekrát vyzkoušet, ale vždy to byla jen krátké setkání ze kterých jsem měl rozporuplné pocity. Nyní jsem dostal kolo vybavené tímto systémem na více jak 14 dnů. Jaké jsou mé zkušenosti? Čti recenzi a dozvíš se to.

Nebylo to první setkání

Nejsem člověk který by předem zavrhoval vychytávky, které přichází do cyklistiky, ať už to jsou různé elektronické vymoženosti či cokoliv jiného. Takže když loni Bosch přišel s tím, že do sériové produkce pouští ABS, byl jsem zvědavý jak funguje. V průběhu roku jsem ho měl možnost párkrát vyzkoušet v rámci různých prezentací, ale během několika jízd jsem si vlastně nemohl udělat přesnou představu v čem jsou silné a slabé stránky tohoto systému. Bylo to vždy spíš o zkoušení jestli dostanu kolo do smyku či nikoli, a na delší zkoušení vlastně nebyl čas.

To se teď změnilo, během několika prázdninových týdnu jsem najel na kole s ABS dost kilometrů. Počáteční skepsi nahradilo porozumění a pochopení. Vlastně bych se systémem ABS na kole problém vůbec neměl, i když bych ho využil asi jen opravdu minimálně.

Stejný systém jako v autě

Co ABS (Anti-lock braking system) znamená je již zcela jasné ze zkratky. Antiblokovací systém, který zabraňuje jít bržděnému kolu do smyku. V automobilech jej nalezneme v naprostém většině prodávaných aut, na kolech je to stále záležitost spíše výjimečná. Celý systém je složen z brzd, řídící jednotky, která upravuje brzdnou sílu a snímačů rychlosti na kolech. To platí v autě a úplně stejné je to i na kole. 

Nicméně, v moderních autech ABS funguje obvykle pro všechna kola, V případě Bosch e-bike Systems pro kola má ABS na starosti pouze přední kolo.

Bosch ABS nabízí ve dvou variantách respektive s využitím dvou různých výrobců brzd, jedním z nich je Magura a druhým výrobcem je Tektro respektive TRP. Vyzkoušel jsem obojí a zásadní rozdíl jsem nevnímal.

  

Baterie je k funkci ABS nezbytná

Při zběžném pohledu na kolo není existence ABS příliš patrná. V podstatě jej prozrazují pouze černé děrované kotoučky namontované u kotoučů brzd. Slouží pro snímání rychlosti otáčení kola. Přestože Bosch ABS "ovládá" brzdu pouze u předního kola, snímač rychlosti najdeme i na kole zadním. Může se zdát, že je to zbytečné, ale není, o tom až dál.
Ačkoliv první systémy ABS vynalezené zhruba před sto lety fungovaly čistě mechanicky, tak ABS Bosch funguje elektronicky, tudíž ke své činnosti potřebuje elektrický proud. Ten získává z baterie, z baterie elektrokola. Ano, ABS v současné podobě funguje pouze na elektrokolech.

Co se stane v případě zcela vybité baterie? Nebo při vypnutém elektrokole? Nic, brzda funguje zcela normálně, jako jakákoliv jiná hydraulická brzda. 

Testovací stroj, trail bike Cube Stereo Hybrid 120 ABS 750 se 120 mm zdvihu a pohonem Bosch Performance Line CX.

MInimalizuje možnost smyku 

Jak ABS na kolech funguje? V podstatě úplně stejně jako v autě. Wikipedia princip ABS popisuje jako: "Největší brzdná síla mezi pneumatikou a vozovkou je přenášena právě na mezi adheze, po jejím překročení prudce klesá. Proto řídicí jednotka systému ABS neustále zjišťuje aktuální rychlost otáčení nejlépe každého kola. Z rychlostí dvou diagonálně umístěných kol (popř. jinak) určuje tzv. referenční rychlost vozidla, se kterou porovnává otáčky jednotlivých kol. Tímto neustálým porovnáváním se zjišťuje aktuální zrychlení, zpomalení a skluz každého z kol. Pokud dojde ke snížení rychlosti některého z kol pod stanovenou hodnotu oproti referenční rychlosti (počátek blokování kola a ztráty adheze), řídicí jednotka odpustí bez ohledu na polohu brzdového pedálu tlak z brzdy pomalejšího kola a ihned po jeho roztočení opět tlak napustí zpět. Tak se brzdění přibližuje ideálu na hranici adheze."

Prostě a jednoduše systém ABS vyhodnocuje otáčení kola při brždění a v případě, že by mělo dojít k zablokování kola a smyku, tak brzdnou sílu sníží a případnému smyku zabrání. Zapomeň na nějaké škubání či cukání v páce, tak jak to bylo dříve ABS v autech. V moderních vozech, stejně jako na kolech vybavených Bosch ABS, spuštění protiblokovacího systému v podstatě nepoznáš.
Vlastně poznáš, očekáváš zablokování kola a ono nenastane. A když, tak velice krátce v podstatě v řádu několika centimetrů a následně se brzdná síla povolí a kolo se zase lehce pootočí. Takže ano, kolo do smyku dostat lze, ale jen na malou chvíli.

Sníží jedovatost brzd

Brzdy Magura jsou poměrně ostré, 4 pístky a k tomu velké kotouče, první výkon který bez problémů zastaví jakkoliv těžké elektrokolo. ABS výkon zlehka sníží. Brzdy respektive přední brzda ztratí část ze své jedovatosti. Dávkovatelnost výkonu brzdy Magura není z mého pohledu nejlepší a nejsem sám. Často jsou vidět na kolech tak zvané Shigura, brzdové páčky Shimano kombinované s třmeny Magura, které dávkovatelnost trochu řeší. ABS udělá podobnou funkci, ale přidá něco navíc. Tím je elektronická kontrola brzdného výkonu. Skrze aplikaci Bosch Flow lze měnit režim ABS. Já měl k dispozici dva, ABS Touring a ABS Trail. První pro méně jedovaté brzdy, druhý pro ostřejší. Rozdíl je znatelný, v jemnějším režimu Tour je brzda výrazně "slabší" a ABS se ke slovu dostává docela dost často.

Vlastně o něm nevím

Absolutně drtivou většinu času jsem strávil s ABS s nastaveným režimem Trail. Strávil jsem v sedle kola poměrně dost kilometrů v různých typech terénů, za sucha, na prachu, ale i za extrémního mokra. A vlastně jsem o existenci ABS nevěděl. Vždy se snažím brzdit tak, abych ani jedno z kol neměl ve smyku. V podstatě tak, aby ABS nemuselo nikdy přijít do akce. Podvědomě sám vytvořím ABS, tak, že snížím tlak prstu na páčce a nedovolím kolu zasmykovat. Je to o zkušenosti, pokud ji nemáš, tak ABS může pomoci. 
ABS vnímám jako řešení nouzové situace, ne jako prostředek pro neustálé používání. Když přijde krizovka, moc síly na brzdové páce a kolo by se mělo zablokovat, ať mi pomůže, jinak ať v klidu spí a je ve střehu.

Zadní kolo se nezvedá

ABS Bosch není jen o řešení zablokování předního kola, je to také i o minimalizaci zvedání zadního kola při brzdění. Pokud brzdíš správně, tak vždy při začátku brždění posouváš své těžiště dozadu a dolů. Pokud tento pohyb na běžném kole neuděláš, bude mít kolo tendenci"stavět se" na přední. Na kole s ABS systém zvednutí zadního kola v podstatě nedovolí, jakmile se zadní kolo při brždění jen trochu odlepí od země, systém situaci vyhodnotí a povolí brzdnou sílu na předním kole a zvedání zadku se téměř okamžitě zastaví. Pro člověka, který nemá zvládnutou a zažitou správnou techniku brždění toto může být výhodou která ho zachrání od OTB, pádu přes řidítka. Pokud ale správnou techniku zažitou máš, tak je tato funkce spíše na obtíž. Udělat endo, odhodit si zadní kolo při brždění do zatáčky, například při průjezdu switchbacku, není nemožné, ale je to mnohem složitější než u klasických brzd.

    

Dva prsty na brzdové páce!?

Čtěte mezi řádky a je vám zcela jasné na koho Bosch se svým ABS na horských kolech míří? Nejsou to jezdci zvládající ty nejostřejší dráhy, ale naopak, spíše nováčci či méně zkušení jezdci objevující horská kola a cyklistiku obecně.

Napadá mě jeden ukazatel, který dle mého pohledu je jednoznačně určující, kdo bude optimální uživatel kola s ABS. Kdo jim je? Jezdec, který brzdí dvěma nebo více prsty. Že je takových jezdců minimum? Podívejte se okolo sebe a najdete jich hromadu.
Ostatně, že moje přirovnání nebude úplně zcela mimo mísu, potvrzuje i ergonomie brzdových pák. Šířkou odpovídají na dva prsty a pokud brzdíš jen ukazováčkem, tak i při maximálním přiblížení brzdové páky ke gripu, budeš mít pocit, že je hodně daleko. Při dvou prstech na páce jsem díky jejímu tvaru tento pocit nevnímal. 

Moje zhodnocení ABS na kole jednou větou: Zkušený jezdec ABS neocení, ostatní z něj budou profitovat. Jak to vidíš ty?

Jen na okraj. Víte, kdo vymyslel zkratku ABS? Byl to právě německý Bosch!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Penisoještěr 23.8.2023 - 11:40

    něco pro Ádoše a jeho 95 kg

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí