Test: Kellys Dare II - super přilba s Fidlock zapínáním za třináct stovek

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 25.10.2023

Ne každý chce a nebo může utratit za přilbu na kolo vyšší jednotky tisíců. I když se říká, že na ochraně hlavy se nevyplatí šetřit, tak i levná přilba může dobře vypadat a přitom mít vychytávky, jaké mají helmy mnohem dražší. Jednou takovou je zcela jistě i Kellys Dare II.

Výtečné zpracování

Jednou takovou je přilba KLS Dare 2, jedná se o klasickou trailovou přilbu s prodlouženou zásilkovou částí vyrobenou technologií full In Mold. Helma má lehce futuristické vzezření, slovenští designéři vsadili na nadčasový vzhled. 
U přilby s cenovkou necelých třináct stovek na krámě jsem osobně schopen odpustit drobné nepřesnosti ve výrobě, nelícující jednotlivé části a podobně, ale to rozhodně není případ přilby Dare II. Její zpracování je nadstandardní, a to nejen vzhledem k ceně. Za podobně zpracovanou přilbu by se nemusela stydět žádná na přilby specializovaná firma. Tohle mě opravdu velmi mile překvapilo. 

Fidlock překvapil

Další věc, která mě překvapila je použití magneticko-mechanické spony Fidlock. Spona s extrémně snadným zapínáním a rozepínáním je neskutečnou vychytávkou a nebývá zvykem, aby byla na přilbě s touto cenou. Bezesporu Fidlock je jednoznačná konkurenční výhoda.

17 větracích otvorů

Přilba má celkem 17 otvorů sloužících k jejímu odvětrání. Hodně se mi líbí především dvojice otvorů v oblasti čela. Co se týče odvětrání, tak KLS Dare i přes velkou "děrovanou" plochu povrchu patří mezi průměrně větrající přilby.
Ale i přesto v přilbě není extra vedro. Jak to? Antibakteriální výstelky jsou totiž v kontaktu s hlavou v poměrně malé ploše. Menší kontaktní plocha s hlavou znamená více větru ve vlasech.
Hmotnost Kellys Dare II je 325 gramů.

Stahovací kolečko nechybí

Přilba je vyráběna ve třech standardních velikostech (S, M, L) a testovaná velikost M mi na mé hlavě s obvodem 56 cm sedí naprosto dokonale. Nebál bych se říct, že je to jedna z nejlépe sedících přileb co jsem měl za poslední dobu na hlavě.

Samozřejmě uvnitř přilby nechybí ani obligátní stahovací systém. Ten hlavu neobklopuje okolo celého obvodu, ale stahuje pouze část od spánku dozadu, ale pro doladění fitu přilby je to naprosto dostačující.
Pozice stahovacího kolečka je výškově stavitelná ve dvou pozicích, ale změna pozice vyžaduje opravdu hrubou sílu.

MIPS absentuje

Základní požadavky na přilbu jsou jednoznačně bezpečnost, díky tomu, že všechny helmy na trhu splní normu EN 1078 by se dalo říct, že všechny helmy jsou podobně bezpečné. Ano, některé navíc chrání i proti rotačním silám vzniklých při pádech. Ale o kolik jsou bezpečnější ty s ochranou než ty bez ochrany se dá jen velmi těžko kvantifikovat.
Vzhledem k ceně je logické, že MIPS u této přilby absentuje. Pokud je to pro tebe důležitá vlastnost, je třeba se poohlédnout jinde.
Co však nechybí jsou reflexní prvky, nápisy na přilbě jsou zároveň i odrazkami. 

Na čem v Kellysu ušetřili?

Docela mě zajímalo na čem výrobce ušetřil, kde je tajemství takto nízké ceny. Přilba za 13 kil má vše, co má pořádná přilba mít. Ano, není Mips, ale to je asi jediné co lze najít. 
Snad jedinou výtku lze mít k nenastavitelnému kšiltu. Ten je sice odnímatelný, ale drží v jedné pevně dané pozici.

Kdyby Kellys cenu napálil na dvojnásobek asi by s tím spousta zákazníků vůbec neměla problém. Na trhu je totiž spousta přileb násobně dražších než je KLS Dare II a přitom jejich kvalit zdaleka nedosahují.
Za mě je Dare II opravdový překvapením a hozená rukavice konkurenci.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí