Unikát: legendární Iron Horse Sunday na 650b kolech

Autor: Čert, kategorie: Bikecheck, vydáno: 27.1.2017

Jsou pěkný kola, rychlý kola, skákací kola, moderní kola, elektrický kola… Ovšem doopravdy legendárních kol, je docela málo. A když řeknu, že Iron Horse Sunday legendární je, asi se se mnou nikdo hádat nebude. Pro ty s vyšším datem v občance, je to kolo, na kterým Sam Hill jel takhle:

Tuhle kultovní mašinu chtěl v určitém okamžiku života asi každý, navíc při pohledu na geometrii kola a odpružení se taky není co divit, že mohl Sam takhle nakládat. V Mku má tohle kolo 438mm dlouhou zadní stavbu, rozvor je sice kratší než moderní sjezďáky, „jenom“ 1145mm, stejně jako horní rámová trubka (597mm) by asi mohla být delší, musíme ale brát ohled na to, že se jedná o šestadvácu. Na to, že je to deset let zpátky, tak i v současnosti se najdou značky, co mají geometrii na sjezďácích hodně podobnou. Možná ještě důležitější než geo, byla ale u Sundaye zadní stavba. DW link je snad pro všechny, kdo na něm kdy seděli, tím nejlepším co se dá na kolo nahodit. To, jak geniální systém Dave Weagle vymyslel, potvrzují i kola na kterých je DW link použitý v roce 2017. Vždycky to jsou top modely těch výrazně dražších a exkluzivnějších značek, namátkou Ibis, Turner, Pivot atd.

Co si ale počít, když chci v roce 2017 jezdit na Iron Horse? Historie téhle značky totiž není kdovíjak slavná, Wallmartová značka (tedy podobná kola jaká najdete v obchodech Tesco) investovala spoustu peněz, aby si koupila patent a nechala si vyrobit geniální stroj, který měl zvednout prodej jejich kolům za pár dolarů. To se samozřejmě nestalo a po pár úspěšných letech ve svěťáku firma Iron Horse krachla, bez ohledu na to, jak kultovní byla mezi gravity jezdci.

Tím pádem si Sundaye už nekoupíte. Tím pádem když ho moc chcete a ještě na 27,5 kolech, nezbývá než si ho vyrobit respektive vzkřísit. Přesně to udělal Lukáš Ziegler, lokál z Bikeparku Peklák. Vzal starý 2008 IH Sunday v Mku, rozebral, nechal svařit novou zadní stavbu a znovu ho postavil.

Proč a jak jsi Sunday stavěl na 650b kolech?
„Sundej je pro mě naprosto kultovní záležitost a chtěl jsem přejít na větší kola. Volba byla jasná. Museli jsme se samozřejmě vypořádat s geometrií i místem pro zadní plášť, nový Sunday je proto o 20mm prodloužený na zadní stavbě (tj. 458mm), na hlavové trubce jsme ubrali tři stupně (tj. hlavový úhel je teď 62 stupňů). BB drop zůstal stejný, výška středu naroste jenom o výšku kol. Pokud vás zajímá celý proces, největší dík patří Nory Štanderovi, který měl celou zadní stavbu za úkol. Všechno probíhalo standardními postupy u hlíny, tzn. opískovat, svařit v atmosféře, z temperovat v peci. Nakonec práškový lak a hotovo. Ještě díky moc Norymu a pokud budete chtít tohle kolo vidět a cokoli probrat, dojeďte v květnu na otvíračku Pekláku!“

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Mára 27.1.2017 v 7:45

    ..a úhel hlavy upravil jak? říznul a převařil bo co? Moc se toho člověk nedozví...

  • anonymní uživatel cyglista 27.1.2017 v 8:35

    Teda to muselo dát příšernou práci, a přitom taková blbost, co?

  • anonymní uživatel gigi (jokolo (a) centrum.cz) 27.1.2017 v 9:10

    dw-link neboli virtual cep je nejvic, proto drtim santa-cruz vp-free z 2006 :) zeleznej kun je solidni, kluci se toho nebojí.

  • anonymní uživatel M 27.1.2017 v 9:25

    Tak tak, VP Free je nesmrtelný :)

  • profilová fotka Petr Vykoukal 27.1.2017 v 9:28

    napsat neco takovyho:
    "Proč je normální ve všech ostatních odvětví, aby si člověk koupil hotový produkt, který je naladěný do detailu, zatímco u bajků se prostě ladí něco ?napůl?, abych si neznepřátelil garážově a internetové povaleče a oni měli až do aleluja prostoru k tomu si kolo ?upravit k obrazu svému?, čti ?většinou zes*at?."
    a potom se tady rozplyvat nad takhle prekopanym kolem, to se mi zda trochu divny.

  • anonymní uživatel Lettak (tomas.lettovsky (a) gmail.com) 27.1.2017 v 9:51

    Petr Vykoukal, máš na to trochu zkreslený pohled. Většina lidí si kolo neladí, jezdí na něm tak jak je. Gravity disciplíny jsou něco jiného. Většinou se jim věnují lidi, kteří mají ke kolům trochu jiný vztah, tedy si jej upraví nebo nechají upravit, především vzhledově, závodní kola jsou to samé. Stejně tak je to u lidí, kteří mají rádi své auto. Upravují jej především vizuálně, někteří i funkčně.

  • profilová fotka Pepa Kašík 27.1.2017 v 9:51

    nakonec jsi nasadil Boxérku jo? Co bylo špatně s Foxou?

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 27.1.2017 v 10:45

    krásný kolo, to byly doby, kdy jsem ještě bajky strašně žral :-) leč život jde dál, nadšení vyprchává a koníčky se mění. Ale pořád miluju kola a bajkery!!!!!! myšleno jen v tom nejlepším. Ať to šlape

  • profilová fotka Petr Vykoukal 27.1.2017 v 11:25

    Lettak: to blbe vyznelo asi. Me se tohle kolo libi a nic proti nemu nemam. Jen jsem si vzpomel, jak tady byl clanek ve smyslu "do kola nesahat, nebo to zprasis, vyrobce uz to udelal dokonale." A prijde mi, ze si tyhle dva prispevky dost protireci. To je cela vec.

  • profilová fotka Čert D:key 27.1.2017 v 17:49

    2Petr Vykoukal: Můžeš poukázat na část testu kde se "rozplývám" nad přestavěným Sundayem? Můj názor na přestavbu tento článek neobsahuje.

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 27.1.2017 v 20:04

    Příběh značky jstem teda neznal. Díky za článek a Otakar taky dobrej ;)

  • anonymní uživatel stáz 28.1.2017 v 9:34

    nejsou ty ráfky trochu málo na DH???

  • anonymní uživatel sandwolf 28.1.2017 v 17:02

    raketa jako prase!

  • anonymní uživatel tragac 29.1.2017 v 9:29

    Jak už tu psal Mára, taky bych přivítal více technických informací. Jinak Lukášovi fandím, parádní práce...

  • anonymní uživatel Lukáš Ziegler 29.1.2017 v 14:00

    Úprava hlavového úhlu je speciálním hlavovým složením které jsem si vyfrézoval na CNC frézce. Toto hlávko jsem jezdil už sezónu předtím na zeleném Ironu a je to perfektní.

  • anonymní uživatel Jakub (jakub.jankovych1 (a) gmail.com) 16.2.2017 v 21:31

    skvela praca, traz cez zimu som presiel na IH a nemozem s vynachvalit

  • anonymní uživatel Andrew (andrewlewisdesign (a) googlemail.com) 27.4.2017 v 14:16

    This is awesome. I am very interested in doing something similar to make a 27.5 Sunday. Thank you for your article!

  • profilová fotka Tonda Kračman 20.8.2018 v 15:46

    Mám doma taky Sundaye a potřebuju více info o přestavbě jelikož mne to zaujalo. Můžeš mi Lukáši napsat na tondakracman@gmail.com ??

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí