Vyzkoušeno: Dragonworks - chytrý stojan pro kola s dutou středovou osou

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 21.2.2017

V jednoduchosti je síla, to platí ve všech oblastech lidského konání. A jednoduchý, chytrý stojan pro horská kola s dutou osou od českého výrobce Dragonworks to potvrzuje. Drahoslav Pánek z Hranic, který za touto značkou stojí, přichází s praktickým stojanem, který ti usnadní uskladnění, mytí i servis kola. Ptáte se proč se stojan jmenuje Dragonworks? To protože Drahoslavova přezdívka je Dragon.

Inspirace v motokrose je nepopiratelná, těžkou motokrosovou motorku si v depu jen tak nepoložíš na zem, ani neopřeš o auto, ale musíš k ní mít stojan. V motorkách se to většinou řeší podepřením rámu motorky pod motorem, kolo však motor nemá, ale zato má střed, šlapací osu. Ta je v současné době u vyšších modelových řad klik téměř všech výrobců dutá, stahovacím šroubem zaslepená jen z jedné strany. A vzniklou jednostranně zaslepenou trubku využívá právě stojan od Dragonworksu. To je jeho největší výhoda a zároveň i nevýhoda, pokud nemá tvoje kolo dutou osu šlapacího středu máš smůlu, takže se staršími klikami na čtyřhran, Octalink a nebo ISIS stojan není kompatibilní a nelze použít.

Samozřejmě nás zajímalo jak vznikla myšlenka vyrábět podobný stojan, Dragon odpovídá: „Nápad začít vyrábět stojany vznikl asi před půl rokem, když jsem na podobný stojan narazil na zahraničním webu, myslím, že na Pinkbike. Vyrábí to klučina z Kalifornie a říká jim Scorpion bike stand. Přišlo mi to jako supr nápad a v Česku nebylo nic podobného k dostání, tak jsem si řekl, že je začnu vyrábět a prodávat pro bikery i u nás :). Vymyslel jsem vlastní tvar stojanu a doladil detaily.

Stojan je vyroben z důmyslně, na CNC ohýbačce, ohýbané trubky o průměru necelých 30 mm, základnu stojanu vyztužuje pásovina, celek je poté obarven práškovou barvou – komaxitem. Ze spodní části základny se nachází čtveřice protiskluzových nožek. Rozměry 40×32×40 cm (délka x šířka x výška), hmotnost 2,8 kg. Dílenské zpracování je na špičkové úrovni, sváry dokonalé. Stojany Dragonworks jsou k dispozici k zakoupení na stránkách výrobce za cenu 1150 Kč.

Čep zasouvající se do středové osy je 40 cm vysoko nad zemí, díky tomu lze stojan použít pro kola s průměrem jak na 26", tak 650b, ale i 29". Pro všechny průměry pak platí, že zadní kolo se nedotýká země a i otáčení klikami je možné, tudíž mazání řetězu, seřizování přehazovačky a ostatní drobný servis je velmi snadný. Vzdálenost od šlapátka ke stojanu je dostatečná, takže ani při sebevětší snaze o stojan pedálem nezavadíš.
Pro dosažení naprosto optimálního výsledku jsou kliky, které jsou zaslepené ze strany převodníků – nikde nic nezaclání, stojan je schován za kolem a ty může vesele kroutit a montovat; pokud však máte díru ze strany převodníků točit klikami půjde také, ale stojná noha stojanu bude lehce zavazet.
Překvapivě dobrá je stabilita celku stojan-kolo, i po vychýlení ze svislé osy stojan nespadne, ale vrátí se do původní pozice, překvapivé, na to jak je jeho základna mála.

Různé kliky mají různé vnitřní průměry středové osy, ale i na to výrobce myslel, součástí balení jsou tři výměnné silonové vložky, takže stojan je kompatibilní s mnoha klikami na trhu. Vložky jsou na stojanu zajištěny šroubovací kuličkou, takže při nasazování či sundávání kola ze stojanu nehrozí poškrábání. Otáčení klikami, ač se jedná o obyčejné kluzné ložisko, jde velmi zlehka, což dokazuje video níže – točím jedním prstem.

Stojan Dragonworks splňuje to, co nabízí – perfektní funkci, jednoduché, v podstatě nerozbitné řešení a kvalitní zpracování. Co mu schází? Nic, jen drobným nedostatkem je jeho velikost, ale i toto bude brzy vyřešeno. Dragon totiž do budoucna ještě plánuje přidat rozložitelnou verzi pro lepší skladování.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel michal 21.2.2017 v 15:02

    v čem přesně spočívá ta důmyslnost ohýbání trubky?

  • anonymní uživatel docp 21.2.2017 v 15:15

    2michal, souhlasím 3 ohyby, 2 svary, povrchovka za 30kč, železo 20kč/kg. Dle ´mého´ cena trošku ustřel.

  • anonymní uživatel michal 21.2.2017 v 16:02

    já neřeším cenu, materiál ani nic podobnýho, ani to není nic proti člověku, kterej něco vytváří rukama, naopak... i když vím, že tohle není první podobnej stojan v čr, ale to je vedlejší

    jen se mi chce zvracet z těhletěch markeringovejch bullshitů... chytrej stojan, důmyslně ohnutý trubky... je to jen obyčejná trubka naohýbaná tak, aby stála a držela kolo, žádnej technologickej kosmickej zázrak...

    nemohlo by se to aspoň na dk obejít bez těhletěch žvástů a nedělat z lidí debily?

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 21.2.2017 v 16:33

    michal > přeháníš :)

  • anonymní uživatel SaSanka 21.2.2017 v 18:59

    Tyyy joo, to je ale cena :D Já prodávám podoobnej kousek,kterej absolutně nevyužiju a nikdo ho nechce ani za 500 Kč :D :D

  • profilová fotka Keli 21.2.2017 v 19:21

    Michal: jako autor článku si za textem stojím, řešení s využitím středové osy je chytře vymyšlené, byť to není původní nápad autora tohoto stojanu. Zahnutí trubek pro mne jako ne strojaře je důmyslné. A vzhledem k zájmu, který stojan vzbudil jak zde, tak na našem fb řešení zaujalo nejen mě.

  • anonymní uživatel Bersekr 21.2.2017 v 21:42

    Vyzerá to byť pekne dotiahnuté v detailoch, cena podľa mňa fér.

  • anonymní uživatel _TR_ (4ton (a) seznam.cz) 22.2.2017 v 7:37

    za me super inspirace na dilnu ,35min hruby prace pak to fouknes barvou a muzes to sekat jak bata cvicky :)

  • anonymní uživatel nevím (není) 26.2.2017 v 10:39

    A hlavně průměr necelých 30 mm je co? Tohle kdyby jsi řekl ve strojařině tak tě pošlou do pr....

  • profilová fotka Keli 7.3.2017 v 14:40

    nevím: naštěstí zde ale nejsme ve strojařině. Necelých 30mm je o trochu míň než 30mm, třeba 29.7mm...

  • anonymní uživatel mick (giant.sale (a) seznam.cz) 25.11.2017 v 9:43

    Pan Dragon je dobrej kopírák , koukám že si své logo DW půjčil od DW drums ( výrobce bubnů ) .

  • anonymní uživatel Jožin (-) 11.7.2018 v 20:59

    mám ho, a naživo působí zásadně jinak než na foto/videu. Je velmi těžký, takže stabilní. A řeči že za 35 minut v dílně a lak za 30,-Kč jsou silácké řeči. Jsem rád, že ho mám, za 999,- svítívý banánový.

  • anonymní uživatel Jan Sedlák (jan.sedlak78 (a) gmail.com) 16.3.2024 - 15:19

    Dobrý den, mám zájem. Dík Sedlák

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí