reklama

Test: Specialized Riprock 24 - dětská čtyřiadvacítka na tlustých gumách

Autor: Pepa a Adélka Kašíkovi / ZEVL team, kategorie: Test, vydáno: 3.1.2017

Test dětského kola nebývá na stránkách dolekop.com často, ale není důvod se jim vyhýbat (viz dřívější test kola pro menší děti AUTHOR King Kong 20 skoro na vlastní kůži). Pepa Kašík společně s dcerou Adélkou, která „jezdí dáunhil“ se podrobně podívali na čtyřiadvacítku na tlustých gumách Specialized Riprock 24.

„Pamatujete si na dobu, kdy ježdění na kole byla jen a jen zábava? My si to pamatujeme. Koneckonců jsme jen velké děti, a proto vyrobit dokonalé dětské kolo byla spíš zábava, než práce. Při tvorbě zcela nového Riprocku jsme usilovali o vytvoření kola, nad kterým bychom v dětství sami slintali. S ultraširokými plášti, jemným odpružením, odolným rámem, pohodlnou a sebejistou geometrií a s kotoučovými brzdami si troufáme říct, že Riprock je tu pro jakoukoli zábavu, kamkoli s ním pojedete.“
Tak přesně takhle zní marketingový tahák Specialized, který mě navnadil na nového Riprocka. V tomto článku se dozvíte, zdali je to pravda či obchodní kec!

Nejnižší, ale funkční výbava

Dětské kolo Specialized Riprock se dodává od velikosti 12 po velikost 24, takže pokrývá celou škálu bajkového vývoje vaší ratolesti. S Adélkou jsme testovali konkrétně velikost 24. S pomocí pana Googla jsem dohledal, že je tato velikost vhodná pro děti s výškou cca 125 – 155cm. Naše malá bajkerka měří plus mínus necelých 130cm, měl jsem tedy trochu obavy, jak se s velkým kolem popere.

Již při sjednávání testovačky Riprocka jsem prahnul po nejvyšším modelu s označením Expert. Hrozně mě zajímalo, jak se bude Adélce jezdit s hydraulickými brzdami a vzduchovou vidlicí od Suntouru. Nadpis článku však napovídá, že naopak dorazil v nejnižší modelové řadě bez žádného extra označení. Měli jsme tak možnost otestovat cenově dostupné kolo, které svému dítku můžete naježit pod stromeček nebo k narozkám namísto vychytanýho tabletu. Model Riprock 24 pořídíte za katalogových dvanáct a půl tisíce. Samozřejmostí je odpružená vidle, kotoučové brzdy Tektro Aries, osmi rychlostní přehazovačka Shimano, napínák řetězu a další.

Dětsky specifická geometrie

Geometrie na první pohled vypadá dobře. Rám s nízko položeným středem a širším rozvorem působí stabilně. Nízká rámová trubka pak zajišťuje to, že si jízdu na kole užije i dítě s minimální doporučenou výškou (otestováno). Stejnou zkušenost máme se Specialized Hotrock 20, na kterém Adélka vyrůstala od čtyř do sedmi let. Ušetřím vás detailů a parametrů geometrie rámu, stejně tomu prd rozumím. Namísto toho se s vámi zkusím podělit o naše zážitky a pocity z jízdy. Těmi pocity se rozumí směsice toho, jak na jízdu reagovala Adélka a jak jsem to viděl já. Fotřík na Demíčku, co na trailech dohlíží na svoji dcérku a prožívá s ní každý ustřelení na kořínku nebo luxusně projetou klopku.
O tom, že se nejedná o obyčejné dětské „kolo“, ale o plnohodnotný kindrbajk, jsme se přesvědčili ihned po otevření krabice. Bylo listopadové pozdní odpoledne, pomalu se stmívalo, ale Adélka mě stále hnala do kompletace Riprocka. Chtěla za každou cenu jezdit a přiznám se, že já taky. K její smůle jsem byl první, kdo se na kole svezl. Dělal jsem to čistě v zájmu Adélky, jelikož jsem sám netušil, co od plášťů o šíři 2.8 palce čekat. No a zjistil jsem, že předek musí mít vždy nafoukaný tak, aby se guma nebořila. Kolo pak jelo jen rovně a s muší váhou Adélky se nechtělo nechat zlomit do zatáčky. Zadní kolo jsem pak dofukoval podle terénu. Na výjezd aspoň dvě atmošky a na sjezd ufouknout tak, aby se kolo pod váhou Adélky pohupovalo. Další testování už bylo čistě na Adélce.

Adélka poprvé na Riprocku

První projížďku jsme uskutečnili na asfaltce před domem, kde má Adélka svoji stezku, které říkáme „užívačka“. S kolem se sžila velice rychle. Ostatně jak můžete sami vidět ve oneshot snímku na začátku našeho videa. Nafoukal jsem obě kola na dvě atmošky a širší pláště ji v ničem neomezovaly, kolo bylo na asfaltu rychlé a snadno ovladatelné.
Při natáčení Gear & beer, které se uskutečnilo na Rapotínské BMX trati, jsme si užili spoustu srandy. Vlnky, skoky, klopky a pořád dokola. Stále jsem nechápal, jak může být Adélka na kole tak rychlá. Pak jsem si uvědomil, že vnější průměr Big Roller plášťů je téměř shodný s mým šestadvácovým Maxxisem! Tohle dětské kolo s malým rámem a koly tak dokáže zrychlovat a překonávat stejně velké překážky, jako klasická šestadváca.

Podzimní počasí nám přálo a tak jsme se následující den vydali na Lipovské stezky. Výjezdy Adélku nikdy nebavily, prý jezdí dáunhil. Takže mě nepřekvapilo, že to s Riprockem nebylo jinak. Každý tatínek to asi dobře zná. Tati to kolo nejede, bolí mě nožičky, už nemůžu, náznaky pláče a podobně. Zato dole kopcom to byla jiná písnička. Místní traily jsou opravdu hladké a tak nebylo potřeba gumy nijak ufukovat, o to rychleji kolo letělo. Ze začátku měla Adélka problém kolo lámat do klopének, ale bylo to jen o zvyku. Po chvilce jsme se začli na Lipovských trailech nudit, kolo měla v ruce a traily nalítaný. Naložil jsem kola, sebe i Adélku a frčeli jsme chytnout poslední lano do bikeparku Kouty.

Modrý trail v Koutech šel pod spadaným listím sotva vidět. Trnul jsem hrůzou, protože vím, jak umí být povrch zapadaný listím zrádný. Do toho spousta rolet, bláta, kořenů a dalších nástrah. Zadní kolo jsem ufoukl tak, že když jsem si na něj sedl já, šlo až na ráfek. Pod Adélkou se však měkký zadek choval suprově. Troufám si říct, že vzhledem k rychlosti kopírovalo její zadní kolo povrch lépe, než moje odpružení na sjezďáku. Postupně jsem začal Adélce věřit, přestal se o ni tak bát a naopak ji začal hecovat k rychlejší a dravější jízdě. Musím uznat, že kolo odpouštělo opravdu hodně.

Takže Riprock okusil jízdu na asfaltu, hlíně, listí, štěrku. Co nám ještě zbývá? No přece sníh! Ano, i ten jsme zvládli vyprášit někdy v půlce prosince. Naším cílem se stala nově otevřená rozhledna v Rapotíně. Osobně si myslím, že Riprock dokáže dítěti nahradit i samotného Fatboye. Posuďte sami, protože vše o čem píšu, je zdokumentované v tomto videu.

Riprock – opravdový univerzál

Kdybych měl celý test nějak shrnout. Specialized Riprock je opravdu kolo do terénu, na ulici, trail a dokonce i na sníh. Postavené tak, aby dítě bavilo a motivovalo k ježdění svým odlišným vzhledem a stavbou. Zároveň cenově nastavené tak, aby si jej mohl dovolit téměř každý rodič. Nemusíte investovat velké peníze do XC, Endura, Fatboye a bůhví čeho dalšího. Vašemu děcku stačí jeden bajk, který bez problémů využije tak nějak na všechno. O shrnutí jsem poprosil také Adélku, ze které jsem nedostal nic víc, než že je to boží, chce ho od ježíška, na starý kolo už nesedne a už vůbec nechce Riprock 24 posílat zpět do Specialized :)

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel tragac 3.1.2017 v 11:39

    Paradne napsano, podobne testy, z pohledu rodice i ditete, nadsenych hobiku, hodnoticich bike objektivne z pohledu laika a navic ve vhodnem terenu, na netu chybi. Pepo a Adelko, trefili jste to. Nejaky videa z testovani by nebyli? Jen tak dal.

  • profilová fotka Pepa Kašík 3.1.2017 v 12:45

    Díky moc, potěšilo nás to! Všechny lokality jsem nacpal do jednoho videa www.youtube.com/...

  • anonymní uživatel tragac 3.1.2017 v 14:11

    Ta uz si to umi uzit a z videa jde krasne poznat jak si to uzivas i ty. Tak to ma byt. A ted par otazek k testu... jak drzi Adelka brzdu,vsemi prtsy nebo uz zvlada dvema? Se vzdalenosti brzdove paky od riditka problem nebyl? Jaka byla asi vaha kola jste zjistovali?

  • anonymní uživatel ondraondraondra 3.1.2017 v 14:14

    pěkný, ZT jede :-)

  • profilová fotka Pepa Kašík 3.1.2017 v 19:32

    Mám zkušenost, že lze téměř jakoukoliv páku přizpůsobit tak, aby byla přijatelně blízko gripu (jsou tam na to štelovací šrouby). Vše jsem také promazal a Adélka tak neměla problém brzdu utáhnout dvěma prsty. Stejnou zkušenost máme i s klasickými čelisťovými brzdami. Kolo jsem jen potěžkal, nevážil... Váhově to bylo stejné jako její vlastní Spešl Hotrock 20"

  • anonymní uživatel Ttom 3.1.2017 v 20:23

    Kolo se zda zajímavé, ale Dohledal jsem tu hmotnost. U základního Specialized Riprock 24 je to 28lbs - 12.7kg u 20" o 2lbs(-1kg) méně. Na dětské kolo mi to přijde příliš. Osobně bych taky na 30-40kg kole jezdit nechtěl.

  • profilová fotka Pepa Kašík 4.1.2017 v 8:42

    Tak to je celkem dost. Jiná to pak asi bude u vyšších modelů se vzduchovou vidlí a lepšími komponenty. Váha by se u konkrétního modelu dala ušetřit na více místech. Nepřišlo mi ale, že váha kola nějak Adélku omezuje. Omezovalo ji spíš to, že má minimální doporučenou výšku a 20 kilo i s postelí :) Teprve teď si jízdu skvěle užívá na 20", kde má kolo plně pod kontrolou..

  • anonymní uživatel Ttom 6.1.2017 v 1:40

    Ja jsem s našim 5,5 ročním synatorem zatím stále na 16", ale pomalu cejtim, ze už zraje na 20". Teď ma kolo okolo 6kg, což mu dost pomáhá a i naše mamina ho unese když je treba. Nejvyšší Riprock ma lehce pres 11kg což mi za doporučenou cenu 25tis nepřijde nijak ohromující. Nejradši bych pořídil nějaké lehké dětské BMX co děla treba Daves cycles, isla bikes nebo redline, jenže buďto je to UK a posílat nic nechtěj nebo USA a nesmyslné poštovné, clo a DPH. Nemáte někdo tip?

  • profilová fotka Pepa Kašík 6.1.2017 v 9:14

    Já bych tu váhu zas tak neřešil, malá v pohodě nadhazovala přední kolo a to sotva dosáhla na řídítka :) BMX ale není tak všestranné jako tenhle tank. Kdybych znova kupoval 20" sáhl bych také po Riprocku. Ale je pravda, že právě Riprock odpovídá našim požadavkům na jízdu na kole..

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí