Nová značka na trhu RAAW se představila modelem Madonna

Autor: Keli, vydáno: 11.10.2017

Každý rok vzniká na světě hromada nových značek kol, ono přijít s vlastní značkou je poměrně jednoduché, stačí nalistovat správnou stránku v katalogu taiwanského výrobce, vymyslet chytlavý název a v počítači navrhnout design, vybrat osazení a objednat. A zapomněl jsem na to nejdůležitější, vytvoření co nejvíce uvěřitelné pohádky o dlouhodobém vývoji a testování… Schválně kolik takových značek tě napadne, to jsou například …

A nebo to jde dělat taky trochu jinak, úplně od píky. Tuto, o poznání náročnější cestu si vybral Ruben Torenbeek, když zakládal RAAW.

S Rubenem jsem se loni potkal na testování Ghost PathRiot a již tehdy bylo vidět, že ke kolům přistupuje jinak. Mnohem zodpovědněji a detailněji, zajímal se o naprosté, pro nás ostatní nepodstatné, maličkosti. Prostě jako inženýr a konstruktér, aby ne Ruben pracoval sedm let v oboru jako vývojář a designér. A není tedy překvapením, že přišel s vlastním produktem, vlastní značkou RAAW.

Vývoj rámů v RAAW není pouhé spojování trubek, ale dívají se na každý aspekt od samého začátku vývoje, od návrhu konstrukce, geometrie, integrace technických prvků, designu a proveditelnost, to jsou součásti procesu a jako celek fungují pouze ruku v ruce. Na svých kolech chtějí ukázat čeho všeho je hliník schopen.

RAAW v portfoliu nemá spoustu modelů, mají zatím jen jeden, ostré enduro s názvem Madonna. Trocha PR nesmí chybět, cílem Madonny je dostat tě dolů i tím nejtvrdším trailem rychleji a nahoru na kopec má stoupat jako kamzík… kolikrát jsme toto již četli, že. Krom klasických PR řečiček ale u Madonny nechybí i pozoruhodné detaily, které na mnoha konkurenčních kolech nenajdete.

Geometrie

Geometrie je zvolena z hlediska stability a dokonale jí vyhovuje čtyřčepové zavěšení zadní stavby. Madonna je určena pro nejnáročnější traily, takže není překvapením, že je stabilní v rychlosti a přitom extrémně ovladatelná v zatáčkách – dvěmy slovy: rychlá a předvídatelná.
K dispozici budou tři velikosti rámů pro jezdce od 165 do 200cm, každá velikost s rozdílnou délkou zadní stavby, tak aby poměr mezi předním rámovým trojúhelníkem a zadní stavbou byl zachován a kolo se chovalo ve všech velikostech stejně.
Long, slack and low – dlouhý, položený a nízký – takový je moderní bajk a ani RAAW Madonna není jiná, k tomu navíc dodává hodně strmý úhel sedlovky pro efektivní šlapání a nízko umístěný střed pro dobrou stabilitu. Nevěříme v extrémy, věříme v to správné – to tvrdí u RAAWu.

Odpružení

Systém odpružení je klasický čtyřčep s velkou přepákou, díky které má křivka průběhu pružení stále stoupající směr a na konci disponuje velkou progresivitou (20%). Díky tomu systém aktivně využívá celý zdvih (160mm) a přitom poskytuje dobrou oporu v jeho průběhu. Hlavní čep je umístěn v úrovni horních zubů převodníku a díky tomu je odpružení efektivní při šlapání a to i při jízdě v pedálech.

Tlumení je nachystáno od Foxu, k dispozici bude s vyladěným vzduchovým tlumičem DPX2 nebo pružinovým DHX2. Zajímavostí jsou čepy tlumiče na kuličkových ložiscích, proč je asi jasné.

Vliv brzdění na odpružení je navržen tak, aby byl ze začátku zdvihu minimální, což umožňuje absorbovat nárazy i během brzdění. Při větším propružení je již vliv brzd znatelný a dobře čitelný.

Utěsněné čepy

Když se potká trvanlivost a výkon to je RAAW. Všech deset 28mm ložisek a dvě velká 52mm ložiska jsou utěsněná krytkou, takže voda, prach ani bláto nemají šanci. A co víc, na údržbu přepákování nebudeš muset mít tři ruce a titul z vejšky, stačí ti jeden imbus číslo pět a hotovo. Na všechno jeden imbus! Tohle fakt chceš!

Chytré úložné prostory

Od začátku vývoje se tvůrci zaměřili na inteligentní integraci úložných prostor, krom toho, že na každý rám jde namontovat láhev, tak nabízí i dvě taková místečka. Jedno, kam dát duši, bombičku – toto místo je u tlumiče a druhé, skryté místo v horní rámové trubce, kde je magnetem držená menší taštička do které si lze dát v podstatě cokoliv.

Bláto se ti v rámu neudrží

Rám Madonna byl navržen pouze s uzavřenými, hladkými povrchy. Optimalizace hmotnosti byla provedena zevnitř s využitím dutých výkovků, tímto způsobem se tvůrci vyhnuli kapsám, které shromažďují bahno a těžko se čistí.

Kabeláž venkem

Veškerá kabeláž vede pouze venkem, vnitřní vedení je sice elegantní, ale znesnadňuje jakýkoliv servis, výměna zadní brzdy s vnitřním vedením je peklo… a co chválím, je použití závitového středu, žádné lupání pressfitu!

Redukce na brzdu – nevedeme

Chceš jiný rozměr kotouče na zadním kole? Není problém, od 160 do 203mm to Madonna zkousne a bez redukce, resp. bez dodatečné redukce, držák brzdy je odlišný pro každý průměr kotouče a zajišťuje tak naprostou přesnou pozici brzdiče.

A to není vše

  • velký prostor okolo zadního pláště a je počítáno i s flexí zadního výpletu
  • sváry na zadní stavbě jsou umístěny tak, že se jich guma nedotkne ani v extrémním případě
  • spousta místa pro paty, zadní stavbu patama neškrtneš
  • zadní stavba je co nejdále od řetězu – tedy minimalizuje se mlácení řetězu
  • chytré vedení kabelů, nejsou na ráně pod rámem a také nezasahují nijak do kinematiky zadní stavby
  • s rámem budou dodávány plastové ochrany zadní stavby a spodní rámové trubky

Co za to?

RAAW Madonna bude v roce 2018 dodáván pouze jako rámový kit. Kit Madonna bude k dispozici v M, L nebo XL velikosti a také ve třech barevných provedeních matné černé, lesklé červené nebo brutal finish s lesklým lakem.
Osazení: tlumič Fox DPX2 Factory, hlavové složení Acros, zadní osa DT Swiss, toolbag do horní rámové trubky a pásek pro uchycení duše.
Rámová sada bude k dispozici v omezeném množství za 2 690 EUR. První dodávka je plánována na březen 2018 a objet si Madonnu bude již brzy.

Těšíme se až tohle kolo vyzkoušíme, protože takhle to vypadá jako naprostá pecka a přitom cena není úplný nesmysl.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Ondrys (On (a) dr.a) 12.10.2017 v 17:18

    tak závěr ?cena není úplný nesmysl? asi dokáže pobavit! Ale je to o tom..propracovaný kus, kdesi cosi.drahé jak čas strávený ve frontě před lidlem!
    Jasně, vždyť mě nikdo nenutí kupovat, a to je dobře

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 13.10.2017 v 9:35

    Cena akurátní, před Lidlem fronty nejsou - pokud tedy tvoje parafráze neměla znamenat pravý opak :-) Tleskám každý "garážovce", dává to člověku možnost se trochu odlišit. Proč máme jak banda píčusů všichni jezdit v Hjundé, Kie, Škodofce či připosranym Volkswaggenu? protože to má každej? děkuju nechci. To samé na kopci......

  • profilová fotka milos 13.10.2017 v 10:45

    Ádoš: Souhlas, akorát ta geo mi přijde prostě už moc. Čekal jsem na odhalení jak prcek na Jéžíška, ale tohle použiješ podle mě v Alpách a na rozbitým DH, ale není to na víkendový kravení v lese...což neříkám, že je špatně, ale mě trochu mrzí posun současných enduro kol.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 13.10.2017 v 11:07

    já to schválně napsal provokatérskym tónem :) pač to občas rozvíří jinak stojaté vody kdysi velmi aktivního bikefóra - ty příměry s autíčkama neberte osobně......schválně sem popíchl. Přitom sám jezdim ve V70, kterejch je na českých silnicích taky tři zadnice ;).....a Boxterů bylo svého času na kopcích také ne zrovna malé množství......avšak pořád míň než značek XY ;). Jen ať je těch custom biků víc a víc -alespoň tu budeme mít hezky barevnou, bikerskou mozaiku - a ne trojbarevnej kýč sestavenej z Authora, Spešlu a Giantu. "Přece nebudeme všichni *ukat Anču jen proto, že dá každýmu......." ;) tou se pak v hospodě pochlubit nemůžeš, pač jí měl dávno každej

  • profilová fotka Keli 13.10.2017 v 11:10

    milos: podle mýho je směr, kterým se moderní endura ubírají spravný, enduro je na závodění, na vše ostatní je all mountain. Jenže all mountain není tak pěkně marketingově pěkný slovo.

  • profilová fotka FK 13.10.2017 v 15:08

    Kupujete si kola podle toho jak jsou trendy, cool a uber garazovkovy? Takovej pozerskej pristup ne? :) ... Ja si kupuju veci podle toho jak fungujou, co me prinesou, jaky je k tomu servis. Ale v tomhle se cesi musej jeste hodne ucit od zapadu, kde se auto (a cokoliv jineho) nekupuje aby soused pukl zavisti, ale protoze to chci / potrebuju / vyuziju.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 13.10.2017 v 17:01

    Češi se nemusí nic učit, můj příspěvek si vzal z úplně druhého konce a převrátil na ruby. Jak typicky české ;) snad každý, kdo nemá v hlavě nasráno, dbá na tebou vyjmenované aspekty, ti bystřejší občas šáhnou po něčem novém, když pozitiva převáží negativa. Čeští pepici si koupi právě to samé, co soused ;) pozerina je krapet neco jiného.....treba fat bike....

  • profilová fotka milos 13.10.2017 v 21:17

    Keli: nejde o marketingové slovo, ale o to co to nabízí daný typ kola. Pred par lety bylo enduro kolo, který si mohl vzít občas na závody, ale v pohodě jezdilo okolo baraku. Sam mam Mondraker dune, což jede jak parnik a dneska jsem se s tím hezký svezl i na Tocny, ale jet s tím víc jak 50 km je uz docela utrpeni...a RAAW je ještě delší a těžší než MDK

  • anonymní uživatel Martin 14.12.2017 v 14:36

    Krásný! Jedním slovem krásný!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí