reklama

Report: Townhill Race Karpacz - městské sjezdování po polsku

Autor: Abby, Čert, kategorie: Report, vydáno: 17.10.2017

Po zastávce v Trutnově, kde jsme se přes noc stavili na zkouknutí a otestování nových kol i nekol Scottu a dalších „podznaček“, jsme to vzali rovnou na víkend do polského Karpacze, kde už nás čekala exkluzivní novinářská pozvánka na místní Townhill Race.

Jako loni se i letos organizace chopila lokální bikeová organizace Bike Planet, která se kromě pořádání závodů ve městě zaobírá i různými charitativními akcemi jako jsou bikové školky pro děti a další a další. Poměrně hustý je i to, že si Bike Planet prostě koupil poměrně velkej kus pozemku za Karpaczem, kde bude na menším kopečku budovat traily pro všechny, lanovku a malé trailcentrum s půjčovnou. V Polsku se do rozvoje bikingu prostě šlape. A stejně hustý je, že jelikož Bike Planet dělá pro město první poslední, nemají místní radní problém povolit závod přes město a v podstatě uzavřít hlavní promenádu na celou neděli.

Jelikož Townhill je letos jednodenní akce (ale příští rok se samozřejmě plánuje celovíkendová akce i se slopestylem), máme sobotu spíš volnější, seznámení s organizátory a něco jako track walk, ale na zatím vznikající trati. Ta se totiž bude ladit do finální podoby až zítra ráno se zavřenými ulicemi.

Trať začíná v lesíku, a končí v městském parku a celkově měří jeden a půl kilometru. Když s Čertem vidíme, jak vtipně je namotaná trať, máme trochu cuky si dojít nějaké bicygle půjčit a zajet si závod taky. Trať se houpe a plazí přes kameny a kořeny lesem, po krátkém přejezdu po asfaltu se brzy stáčí na travnatou sjezdovku kde je postavený dřevěný posílák. A právě na tomhle probíhá jedna z vedlejších soutěží v rámci závodu, Rebel Tattoo long jump. Prostě kdo to vyšle nejdál dostane jako hlavní cenu poukázku na celodenní dýchánek v nejvyhlášenějším tetovacím salónu v Polsku. Cool!
Za tímhle skokem je nepříjemně odkloněné esíčko po trávě a začíná čistá městská zábava v podobě dřevěného mostíku, dřevěných klopenek a dalších skoků, které jsou umístěny pro diváky přímo uprostřed promenády. To bude velký. Na největším dřevěném skoku se později bude konat i oblíbený whip off contest.

Při výjezdu z promenády jezdci najedou na náklaďák, ze kterého na placku seskočí a už zbývá jen pár posledních schodišť v parku a cíl. Vypadá to fakt dobře. Trať je půl na půl terén a město, některé sekce jsou dost z kopce a dají zabrat brzdám, zároveň mě ale pohled na padesátimetrovou dupací rovinku na asfaltu bolí i za závodníky.

V loňském ročníku byla krásná účast přes osmdesát jezdců. Letos to bohužel i přes suchou předpověď počasí déšť trochu vytřídil a na startu se sešlo okolo padesáti jezdců. Ostatně i nás docela přešly závodní ambice, ve chvíli kdy v sobotu večer začalo docela lít.

Mrholilo během celého dne, ale i přesto bylo diváků opravdu kopa a o klasickou závodní atmošku a bordel se postarala hrstka srdcařů, která pobíhala už od začátku tréninku kolem trati s bordelonáčiním a motorovkou. Během závodu se organizátoři velmi snažili neustále opravovat vybržděná pletiva na dřevěných překážkách a i přes drsnější podmínky se nikdo ze zúčastněných vážně nezranil a na největší show při whip off contestu dokonce přestalo pršet. My měli tu čest být součástí poroty a vybrat nejlepšího jezdce nebylo úplně zadarmo, protože co je pro vás důležitější? Jestli je Whip obří nebo v mega stylu nebo dokonale provedenej nebo nevadí když není úplně vrácenej?

Nakonec se přesouváme do parku k cíli, kde je zanedlouho po contestu vyhlášení vítězů. Největší problém s probráním všech cen měl bezpochyby místní střelec Gustav, který vyhrál v kategorii hardtail, nejdelší skok i whip off contest. V kategorii mužů na celopérech zvítězil britský favorit Ben Moore z Orange Factory Racing.

Ben je obří sympaťák, ostatně jako většina profíků a většina Anglánů, takže mu nevadilo, že jsme si ho na chvilku odchytli a při krátkém rozhovoru řikal, že ho nejvíc potěšilo počasí, protože v zamračeném a propršeném dni pod Sněžkou se zase cítil jako doma. Taky si pochvaloval zdánlivě nekonečnou dupací rovinku do cíle, protože je prej super, když se fýza má ukazovat až v závěru tratě. Ben očividně rád trpí, no prostě závodník.

My děkujeme Bike Planet za pozvání a těšíme se na příští ročník kde určitě nebudeme chybět! A hlavně doporučujeme i všem jezdcům co mají Polsko na dohled, aby se na tuhle akci vydali. Atmosféra podhorského turistického městečka plného lidí, super trať a pohodová organizace, to je něco co takhle v závěru sezóny chceš.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí