Test: nosič kol na tažné zařízení Thule Epos, dvakrát měř a jednou řeš

Autor: Dan Klimeš, kategorie: Test, vydáno: 10.8.2023

Ne, není to překlep. Opravdu je při výběru nosiče kol na tažné zařízení potřeba měřit a ještě lépe rovnou vyzkoušet a pak jednou řešit. A vyřešit tím způsob přepravy kol na hodně dlouhou dobu.

Osobně jako bajker ze čtyřčlenné rodiny řeším pohodlnou přepravu všech kol již několik let a několikrát za rok. A od té doby, co máme všichni plnohodnotná kola s boostovýma osama je to fakt vopruz. Kdo ví, potvrdí, že jakmile dojde na třetí a nedej bože na čtvrté kolo v řadě, tak se rodina klidí z dohledu a nechává nás fotry vyvztekat samotné. A to jsem - je tomu pár let - pořídil právě nosič od Thule v provedení Velospace XT3 939 s přídavnou ližinou pro čtvrté kolo, který byl právě boostovým osám přizpůsoben. V reálu to znamenalo, že se zvětšil rozestup mezi jednotlivými ližinami. Ani to nepomohlo. Vždy stačí pár milimetrů doleva nebo doprava a složitě plánované rozmístění je v trapu. A to jsem ještě nezmínil protažení samotných držáků skrze rámy různých velikostí. Ale tomu všemu je konec! Možná!

 

Nasazení kol otázkou sekund

Thule EPOS je fakt hodně dobrý a povedený. Je to povedená evoluce právě v nosičích na tažné zařízení. Vše, co slibuje, plní do nejmenších detailů. Nasazení až tří kol je otázkou skoro vteřin. Je to příjemná práce, která mne ani v těch nejhorších červencových vedrech neprudila. Stačí najít to pohodlně přístupné místo, kde kolo uchytit, pootočit jistící hlavu teleskopického držáku, protáhnout pásek kolem horní, dolní nebo sedlové trubky, zajistit páskem vyztuženým uvnitř kovem proti přestřihnutí, dotáhnout ráčnou, zamčít a jedeme. Pryč jsou doby, kdy jsme vkládali miralon, jen aby se naši miláčci nepodřeli. První, druhý a třetí, za chvíli hotovo. Ani tričko jsem nestihl propotit, natož se naštvat. 

Opravdu festovní

Nosič je fakt festovní. Za jízdy se ani nehne. Na "kulu" sedl na jediné možné místo, dotažení pákou zvládne i žena. S nasazením to bude trochu horší. Váha lehce přes 22 kilo není pro tintítka. Transportní kolečka pomohou s dopravou na místo, ale to je vše. Pak již musí na pomoc přispěchat kamarádka nebo silný soused. Zbytek již může opět být v režii ženy, protože nosič jde případně doplnit o nájezdovou rampu, díky které ani naložení e-biku není problém. Problém však je, že české rodiny většinou mají více jak tři členy a Thule EPOS se vyrábí jen v provedení pro dvě nebo tři kola. A čtvrtá ližina v nabídce není.

Velikost překvapí

No ono se vlastně není čemu divit. Aby výrobce zajistil dostatek místa pro všechna (v mém případě tři) kola, musel výše uvedenou vzdálenost ližin ještě více zvětšit. A kvůli tomu dostál nosič značných rozměrů. Naštěstí se EPOS dá složit, takže manipulace je s ním pohodlnější. Do kufru většího auta se vejde a místo v růžku garáže si přes zimní sezónu taky najde.

Spolupráce s Spacetourerem i T5 s lehkými problémy 

Nosič nasazený, vyzvedávám kolo, které budu následující týdny jezdit, stačí doma vyzvednout rodinu, dobalit pár nezbytností a jedem. A tady začíná další kámen úrazu. Naše rodinné auto, je Citroen Spacetourer. Bohužel zub času rodinné MPV poslal do věčných lovišť a tak nám - stejně jako spoustě dalších typických rodin - nezbylo nic jiného, než si koupit dodávku. Naštěstí THULE má možnost nosič sklopit a my tak můžeme zadními výklopnými dveřmi pohodlně naložit bagáž a vyrazit za lepšími zítřky. Ne, nemůžeme!

Proč? Protože výrobce aby ušetřil každý milimetr celkové velikosti nosiče, udělal prostor pro kolo nejblíže k autu tak blízko, že ani při nejlepší vůli dveře otevřít nejdou. Do pr...!

Naštěstí je tu ale ta možnost kola během okamžiku sundat a do zavazadlového prostoru se dostat. Ale i v tuto chvíli nestačím zírat. Mezi hranou dveří a nosičem je sotva pár milimetrů. Nekecám. Takže bacha na prstíky. Jinak se ve vteřině naučíte všechny švédské nadávky.

Říkám si, že to nebude chyba někoho, kdo má s nosiči takové letité zkušenosti. Proto zkouším nosič na VW Transporter, další oblíbené bajkerské vozítko a co myslíte? On se ten problém opakoval úplně stejně, jako přes kopírák. Takže pozor milí cyklisté, až budete balit někam mimo schengenský prostor, ať nemusíte na hranicích hledat něco v kufru. Protože byť kola jdou lehce sundat, sundat se holt musí. 

Ani v tuto chvíli však nad EPOSem nelámu hůl a dám mu šanci na tažném zařízení klasického kombíka. Volvo to sice není, ale to snad vliv mít nebude. Na Toyotě Prius+ s přístupem do kufru problém není. Dveře mají všude dostatek prostoru. Při převozu ve složeném stavu v kufru už vzhledem k jeho rozměrům moc místa nezbývá. 

Je libo montážní stojan?

Když si totiž přikoupíte cca 45 centimetrů dlouhou výztuhu/vzpěru, tak z držáku nejblíže autu může udělat provizorní montážní stojan. Bohužel opravdu jen provizorní. Výrobce doporučuje bike umístit tak, aby se přední kolo dotýkalo země. Tím se držáku mírně odlehčí, kolo se stabilizuje a my můžeme udělat nezbytný servis. Pokud však již zmíněné přední kolo vyndáte, například z důvodu servisu brzdy, počítejte s tím že hlava, ve které je rám kola uchycen se otočí, neboť není tak pevná, aby udržela převažující se zadní část kola. Ale jako provizorka na výměnu/vyčištění řetězu, ošplouchnutí bajku, seřízení řazení svoji práci odvede. 

Opravdu vážně hodně dobrý

Tuším, co si po přečtení předchozích řádek nejspíš myslíte. Ale on ten nosič je vážně hodně dobrý. Jako fakt HODNĚ! Mimo jiné i tím, že myslí na takové, jako jsem já. Na takové, kterým se občas podaří kola kámošů naložit v úplně opačném pořadí, než budou vystupovat. A i když (opět se budu opakovat) jdou kola sundat rychle, tak s THULE EPOS to není potřeba. Prostě klidně vyndám i to kolo, co je nejblíže autu nebo to prostřední a zbývající neřeší. Ano, tolik luxusního místa mezi biky je. Ale za cenu dalšího mínus. Jakého?

Metr a běž měřit nebo raději vyzkoušej!

Takže co závěrem? Jasně, vemte metr a běžte měřit. Začněte tím, že změříte svoji rodinu nebo cyklistickou partičku. Pokud jste jen dva, není téměř co řešit. Pokud tři, tak stále postupujete do další úrovně tohoto kvízu. Pokud čtyři, jste out. Máte dodávku typu Spacetourer, Traveller, Proace, Zafira, Transporter apod., tak bez sundání kol se do kufru nedostanete. Pokud máte jinou, menší dodávku, musíte vyzkoušet. S kombíkem problém mít nebudete. A je to škoda, protože po všech ostatních stránkách je to zatím ten nejlepší, jaký kdy THULE na trh dodalo.

Většinou dávám své texty číst Lucce a ta po tomto zkonstatovala, že je to opravdu nejlepší nosič, co jsme kdy měli. Že s tímto by si troufla kola nandávat i sundávat sama. A že se nám jich už za ty roky na autech vystřídalo: několik typů střešních, jeden na páté dveře pro tři kola a čtyři typy na tažné, takže její slovo v tomto případě má slušnou vypovídající hodnotu. 

Vaše dotazy na naši hlavu

Dodatek, Keli na našich sociálních sítích zveřejnil video a nasbíral od sledujících pár dotazů. Zde jsou k nim odpovědi. 

Je možné vyklopení zadních dveří?

Dodávku i kombíka zmiňoval Dan výše, ale u osobního auta typu SUV, vyzkoušeno na Škoda Yeti, s vyklopením není problém. Ale hodně záleží na umístění koule tažného, pokud je výškový rozdíl mezi spodní hranou dveří a koulí dostatečný nehrozí jakákoliv kolize a rezerva je dostatečná.
Pokud mám ale na nosiči naložená kola, tak v podstatě vždy pro otevření dveří musím sklopit nosič. Vzdálenost k autu nejbližší hrany nosiče a svislé osy koule je plus minus 30 cm. Pokud hrana vyklopených dveří nebude více jak 30 cm od osy koule, půjdou dveře otevřít.

Prý má Epos umět dlouhý kola s rozvorem až 1350 mm. Fakt se tam tak dlouhý kolo vejde? Ghost Riot v XL má právě 1350 a sehnat držák na kouli je skoro nemožný.

Nemám k dispozici kolo s tak velkým rozvorem, ale stejné kolo (Ghost Riot Enduro Full Party) ve velikosti L s rozvorem 1315 mm se vejde s malou rezervou. Takže ano, věřím, že 1350 mm je reálná hodnota. 

Jak moc se to dá na kouli sklápět s kolama?

Sklopit lze naprosto bez problémů i s plně naloženým nosičem. Nosič je dostatečně robustní.

Kolik místa zabírá samotný držák koule? Některý dodávky mají proklatě málo místa mezi koulí a spodní hranou dveří. Jdou otevřít dvoukřídlé dveře na dodávce?

Držák koule vystupuje nad horní hranu koule zhruba 6,5 cm. Moje dodávka Peugeot Boxer má tažné namontovatelné do dvou výškových poloh, v případě spodní polohy je rezerva mezi horní hranou držáku koule a spodní hranou dveří zhruba 3 cm, dveře jsou otevřít zcela bezproblémů. V horní pozici ale již dveře kolidují s držákem a otevřít je nelze respektive pouze malilinko.
Nicméně, ve spodní s nasazenými koly na nosiči lze dveře také pouze pootevřít, pohodlně se do nákladového prostoru dodávky nelze dostat.

Prý se tyč s páskou nemusí chytat jen za rám, ale i za kolo (ideální pro karbonový rámy nebo pro jakýkoliv rámy od bahna). Jak to chytání za kolo funguje ve skutečnosti?

Ano, lze a funguje naprosto spolehlivě. Teleskopická tyč s otočnou ráčnovou hlavou je dostatečně dlouhá a uchycení za plášť se jeví jako solidní. Vyzkoušel jsem obě možnosti (uchycení za rám i zadní plášť) a za jízdy při pohledu do zpětného zrcátka se kola na nosiči "vrtěla" v obou případech stejně. Neměl jsem žádné obavy, že by se kolo mohlo uvolnit. 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Honza 10.8.2023 - 10:09

    Nějake doporučení pro nosič pro 4 plnotučné endura ?

    • anonymní uživatel Ádoš 10.8.2023 - 10:58

      tam už bude docela solidní svislé zatížení na kouli. Asi jak u jakého auta. Obávám se, že některá mají z fabriky tažnou kouli normovanou tak na 60-75kg a to by bylo asi málo (při započtení váhy nosiče na kola). Možná budeš muset řešit i výměnu tažného.

  • anonymní uživatel Tomáš (n.sails (a) seznam.cz) 10.8.2023 - 12:50

    Já mám starší nosič Thule pro tři kola + přídavnou lištu pro čtvrté a ten má dvě polohy vyklápění. Na MPV autě (Galaxy) stačila první poloha, na dodávce (Traveller) jsem to musel přešroubovat na druhou. Kola jsou po vyklopení v téměř vodorovné poloze, ale víko kufru otevřu v pohodě. Nemá ten Epos náhodou taky možnost dvou poloh?

  • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 10.8.2023 - 13:03

    Ten GHOST je pěkný :)

    • anonymní uživatel Jiří (fort.b52 (a) seznam.cz) 8.9.2023 - 5:46

      Ten držák je k ničemu těžký neohrabaný prohnutý nelze naložit koloběžky

      • profilová fotka Keli 8.9.2023 000 7:54

        Nosič na kola je špatný protože nejde použít na koloběžky :⁠-⁠)

  • anonymní uživatel saintjv (jiri.vojta1 (a) seznam.cz) 10.8.2023 - 14:57

    Ted se na trhu objevilo tohle:
    www.mironet.cz/...

    Vubec neznam ale na obrzaku to vypada skvele, teda az na tu cenu... Pisou pro 4 elektrokola! Tohle by me opravdu zajimalo otestovat

    • profilová fotka Keli 10.8.2023 000 19:00

      Píšou max nosnost 72 kg, tj. 4 kola po 18 kg, takže čtyři elektrokola jsou maximálně light ebiky v top osazení :⁠-⁠)

  • anonymní uživatel Marian (sekula (a) sekim.cz) 11.8.2023 - 9:08

    Zdravíčko. Snadný přístup do zavazadlového prostoru dodávky Vám vyřeší výklopné rameno od www.sekim.cz. Je to taková "redukce" koule/koule, která umožní celý nosič kol vyklopit vedle auta. :-)foto ke komentáři

    • anonymní uživatel Kuba 11.8.2023 - 9:57

      A je výklopné rameno schváleno pro provoz na silnicích?

      • anonymní uživatel Marian (sekula (a) sekim.cz) 11.8.2023 - 11:02

        Zasílám foto protokolu z DEKRY

      • anonymní uživatel Marian (sekula (a) sekim.cz) 11.8.2023 - 11:08

        Nějak se mi nedaří přetáhnout sem ty protokoly. Každopádně jsou na webovkach.foto ke komentáři

        • anonymní uživatel Kuba 11.8.2023 - 12:11

          Na protokol jsem se právě koukal a závěr je, že zkouška byla provedena dle EHK, ale nike nevidím nějaké číslo schválení.
          Omlouvám se za nejaplné dotazy, jsem jenom zvědavý.

          • anonymní uživatel Marian (sekula (a) sekim.cz) 11.8.2023 - 13:46

            Evidováno to je pod číslem 23/073 a v bodě 7 se píše, že zkoušky proběhly OK a rameno splňuje předpisy.

  • anonymní uživatel Petr 11.8.2023 - 9:30

    Můžu potvrdit, taky ho používám funguje parádně.

  • anonymní uživatel PTBack 11.8.2023 - 12:56

    Neznáte někdo nějaký nosič na kouli ale aby tam byla kola vertikálně? Ideálně nějak schválený. Klidně s vrtáním v horní části. Nebo samozřejmě s jiným hornin jištěním.

    • anonymní uživatel PTBack 11.8.2023 - 13:00

      Anebo i horizontálně ale každopádně výš, než klasický nosič na kouli. Nosič na páté dveře ne.

      • anonymní uživatel Shu Lin (tyvogo (a) lepra.cz) 14.8.2023 - 9:10

        Tyhle se delaj v juesandej ale buhvi jak je to pak s provozem apod....odkaz nemam, ale googluj najdes

        • anonymní uživatel PTBack 14.8.2023 - 11:04

          Jasný, to jsem viděl. Ale právě ta legalizace....

          • anonymní uživatel Shu Lin (tyvogo (a) lepra.cz) 15.8.2023 - 9:31

            www.velocirax.com/... zkus jim napsat, treba nejakej atest maji...

          • anonymní uživatel PTBack 19.8.2023 - 15:28

            V podstatě tohle přesně bych potřeboval. Jen bych teda asi musel předělat kouli na ten hranol. Akorát, jak nad tím čím dál víc přemýšlím, tak je to zároveň krásný odběrný stojánek pro zloděje-jako cokoliv ve výšce postavy. No, mám nad čím přemýšlet.

  • anonymní uživatel Ondra 14.8.2023 - 11:28

    Škoda že musí být v Eu uchycení za rám ( nosná část kola). Jinak thule pro jiný trh dělá za mě nej řešení a to uchycení dvěma oblouky za přední a zadní kolo biku. Pak to nemusí být tak velký a vejdou se i 4 kola. Jen to vyrábí na ten USA systém koule (nastrkávací hranol) a redukci na naši kouli jsem na to nikde nenašel.

  • anonymní uživatel Smeták 14.8.2023 - 18:17

    já vim, že to není chyba výrobce nebo cokoliv, ale zrovna týden zpět mi z takového nosiče šlohli kolo. Jezdit s tím po Praze je jako chodit skrz somálskou vesnici s klobásou na batohu, nezáleží, jak moc je zamčená, je vidět a brzo si jí všimne někdo s rozbruskou a ty zámky překoná. Takže já se vracím k vožení kol v autě.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí