Report: série dětských závodů FOX Enduro Youth MTB League 2023 zakončena na Monínci

Autor: Petr Maizner, kategorie: Report, vydáno: 11.9.2023

FOX Enduro Youth MTB League 2023 - série dětských enduro závodů pro děti ve věku od 6 do 14 let zakončila svou druhou sezónu posledním letošním závodem stejně jako vloni v bikeparku Monínec. Padesátka dětí si užila poslední závod a zazávodila i o celkové vítězství v pořadí celého seriálu.

     

Jak jsme již zmínili v minulém článku s reportem z předposledního závodu na Pekláku, FOX Enduro Youth MTB League je trailovo/endurová série závodů pro ty nejmenší z našich bajkerů ve věku od 6 do 14 let, která má za cíl dát i těmto malým závodníkům možnost vyzkoušet si, jaké to je být na závodech a připravit je třeba i na nějakou budoucí závodní kariéru. Celá série se pořádá v českých bikeparcích a oproti jiným enduro závodům zde děti mají možnost využít komfortu výjezdu lanovkou na většinu jednotlivých závodních RZ s přejezdy v minimální míře tak, aby to ani ty nejmenší děti neodradilo a co nejvíce se mohly soustředit na závodění samotné a užít si jej.

Celá série se letos skládala z pěti samostatných závodů pořádaných v bikeparcích na Klínovci, Klínech, v Rokytnici, na Pekláku a byla završena v rámci posledního prázdninového víkendu v neděli 3. 9. 2023 posledním závodem na Monínci, kde se opět potkalo přes padesát dívek a chlapců rozdělených do věkových skupin 6-8, 9-10, 11-12 a 13-14 let, kluci a holky zvlášť. Samotný poslední závod byl navíc o to zajímavější, že se bojovalo nejen o vítězství v rámci tohoto závodu, ale i o celkové umístění v rámci celého letošního seriálu přičemž v některých kategoriích o vítězi nebylo jasno až do průjezdu závodníků cílem poslední měřené RZ.

Sobota byla opět, jako vždy, věnována dobrovolnému tréninku a najíždění připravených tratí a hledáním optimálních stop. Zejména čtvrtá RZ na místním letos nově vybudovaném enduro trailu dávala tušit, že právě zde se bude rozhodovat o pořadí závodníků, neboť nabrat zde časově nebylo co, ztratit ale na této pomalé a technické trati plné vlhkých kořenů a kamenů bylo možné vše.

Nedělní ráno nabídlo probuzení do plné závodní atmosféry, děti se chystaly prověřit schopnosti nejen svých soupeřů, ale i samotného bikeparku, neboť ten zřejmě takový nápor a tomu odpovídající frontu u lanovky ještě nezažil. Rozprava byla krátká, startovní čísla rozdána, fronta na lanovku pokořena a první RZ na místním trailu mohla odstartovat. Pro všechny děti byly opět společné první čtyři RZ, holky a kluci z kategorií 11-14 let si opět zajely navíc pátou RZ na místním DH trailu, kde došlo i na ty největší skoky, dropy a lavice a fandící diváky tato podívaná musela určitě uspokojit.

Celou sérii závodů v neděli odpoledne završilo vyhlášení vítězů závodu na Monínci následované vyhlášením celkových vítězů kompletní FOX Enduro Youth MTB League pro rok 2023 v jednotlivých kategoriích.

Vítězové letošní série v rámci jednotlivých kategorií jsou:

kategorie jezdec tým
Dívky 6-8 let Strnadová Zuzana BMX Řepy
Dívky 9-10 let Čechurová Julie MB Bike Academy
Dívky 11-12 let Kocourková Veronika Flowride
Dívky 13-14 let Ruppertová Nikola MTB Tehov
Kluci 6-8 let Sobotka Jan FDF Comencal Team
Kluci 9-10 let Maizner Tomáš VPACEKIDS Team
Kluci 11-12 let Fabišovský Dominik Cykloteam Ostrov
Kluci 13-14 let Fornier Luca ZUBR Racing
 

Tím je letošní série úspěšně zakončená. Odjeli jsme až 25 rychlostních zkoušek v 5 závodech a závodů se zúčastnilo více než 120 dětí. Máme za sebou několik šťastných vítězů, ale pevně věřím, že i mnoho spokojených bajkerů, kteří si závody užili bez ohledu na konečné umístění. Závodníky teď čeká zimní přestávka a čekání na další sérii pro rok 2024, která se bude přes zimu plánovat a připravovat. Snad se na další sezónu dočkáme i některých novinek a vylepšení. Nechme se překvapit.

Stejně jako minule děkujeme všem sponzorům a partnerům závodu, tedy firmě Fox, Skibi Plzeň, Adventure Menu, Alfasilver, Kastar, Flowcycles, Kofola, Local Trail, Lasersteel, Author a Kona, bez jejichž pomoci by nebylo možné letošní sérii zorganizovat a také bikeparku Monínec za možnost zde závod pořádat. Ale hlavně Markovi Pittlovi, který celý nápad na tyto enduro závody i pro ty nejmenší děti vymyslel a dotáhl do zdárného konce.

Další informace o našich závodech najdete na webu trailkids.cz, na FB Trail Kids a taky na našem Instagramovém profilu fox_euduro_youth_mtb_league.

Foto: 
Pavel Zvěřina - Local Trail, @pavelzverinaphoto
Jenda Hudeček - České bikeparky, @ceskebikeparky

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí