Anketa: co piješ na kole?

Autor: Keli, vydáno: 3.11.2023

Dodržování pitného režimu je důležité nejen při jízdě na kole, ale vlastně kdykoliv. Při sportu je pití vody fajn, ale jsou i lepší řešení. Jako třeba iontové nápoje.

Iontové nápoje jsou používány cyklisty a dalšími sportovci k hydrataci a dodání potřebných látek během fyzické aktivity. Mají prokazatelný přínos na sportovní výkon, ale i na následnou regeneraci.  Jinak řečeno, iontové nápoje rehydratují, kompenzují ztráty iontů a vyrovnávají ztráty energie. 

Důležitou vlastností iontových nápojů je hydratace, pravidelné pití při jakémkoliv sportovním výkonu je zásadní. Jakmile se dostaví pocit žízně je už pozdě, tělo už vysílá nouzový varovný signál a do této situace bychom se neměli ideálně nikdy dostat. Některé iontové nápoje také obsahují sacharidy, které poskytují rychlý zdroj energie. Ionťáky obsahují také minerály zvané elektrolyty, jako jsou sodík, draslík, vápník a hořčík. Tyto látky tělo ztrácí pocením a je důležité je doplnit, aby zůstala zachována optimální funkce svalů. Nedostatek elektrolytů může totiž vést k bolestem svalů a křečím, ioňták je dokáže minimalizovat a nebo alespoň oddálit.

V podstatě by se iontové nápoje měly užívat před výkonem, při výkonu a i po výkonu. A nás zajímá jak jste na tom vy. Používáte je při ježdění na kole?

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel PUK 3.11.2023 - 9:56

    kde je moznost "pivo" ? :-)

  • anonymní uživatel Mjkl (mjkl.ociz (a) gmail.com) 3.11.2023 - 12:24

    Je to jak kdy, většinou vodu, když mám ionták, tak ionták, když je vedro tak kombinace ionták a voda do camelu. V zimě se mi osvědčil černý čaj s polévkovou lžíci medu do 0.5l bidonu. Teplý čaj postupně chládne a nemusíš tak pít ledovou vodu od startu v kombinaci s termo-bidonem top strop!

  • anonymní uživatel Uff (Uff (a) seznam.cz) 3.11.2023 - 14:56

    No tak to my pijeme vždy 2 piva hned ze startu sjedem trail a dáme další 1-2 piva, potom se to násobí pochopitelně množství sjetých trejlů, pak je ještě otázka jestli je víkend nebo všední den, zkrátka o víkendu se do deseti nevlezem, neboť to domů většinou berem přes hospodu a to né jednu. Ještě horší je, když někam jedem na víc dní, to už se atakuje dvacítka. Pravda je, že min. do středy se z toho čovek vzpamatovává, ale za tu neskutečnou srandu to asi stojí.

  • anonymní uživatel Rtkackmtb 5.11.2023 - 5:24

    Me by zajimalo jakou tu cistou vodu konkretne pijete, klasickou kohoutkovou s chlorem, mikroplastama, antikoncepci atd? :D Nebo na co jste zvykly, co se vam osvedcilo?

    • anonymní uživatel Mikroprs 6.11.2023 - 8:55

      Já dělám z tý s antikoncepcí i ionťák

    • anonymní uživatel Honza S. (jmeno (a) prijmeni.cz) 6.11.2023 - 22:20

      Voda z domácí studny. A vůbec neřeším, že od té doby, co povodně k nám vyplavily půlku Spolany, tak se moje časy horekopcom výrazně zlepšily a v noci fosforeskuju. :-D

    • anonymní uživatel Pospa (celopero (a) seznam.cz) 8.11.2023 - 22:13

      Když vodu, tak jedině kohoutovici, pořád je to lepší než kupovaná voda v plastu

  • anonymní uživatel Koza (vkonapwr (a) seznam.cz) 6.11.2023 - 0:27

    Švindluju s tímto. K tomu už můžu přibírat cigárafoto ke komentáři

    • anonymní uživatel Pedro Sanchez 6.11.2023 - 18:52

      Hodně strmý.

  • anonymní uživatel CanaLL 9.11.2023 - 9:14

    pro mě je nejlepší ionťák Prazdrojská dvanda - dávkování cca 0,5l/10km podle terénu a počasí. Mám 15 let odskoušeno i závodně. Ale funguje na mě jen a pouze PU - málo voltů, hodně iontů. Dám si Budějovický, Kozla nebo jinej patok a nohy jak v betonu :D

  • anonymní uživatel Petr Januška (patttas (a) seznam.cz) 9.11.2023 - 10:42

    Vodku a Red bull

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí