Anketa: jak často a jakým způsobem měříš tlak v pláštích či duších

Autor: Keli, vydáno: 5.10.2023

Asi se všichni shodneme na tom, že pneumatiky patří mezi zásadní komponent horského, ale vlastně nejen horského kola. Je to jediný komponent, který nás spojuje se zemí. Možná ještě důležitější než samostatná pneumatika je tlak vzduchu v ní. Špatné nahuštění dokonalé zabije i absolutní špičkovou pneumatiku. Příliš vysoký, ale i příliš nízký tlak vzduchu výrazně ovlivní jízdní vlastnosti.

Troufám si tvrdit, že drtivá většina uživatelů horských kol využívajících jej primárně v terénu používá na svých kolech bezdušový systém. Upřímně, tento systém je mnohem náchylnější na ztrátu tlaku než systém založený na duších. Drobný únik vzduchu se samozřejmě vyskytuje i v duších, ale bezdušáky utíkají řádově více. U nich je velmi důležité pravidelná kontrola tlaku vzduchu a následné na huštění na optimální tlak.
V dnešní anketě nás zajímá jak často a jakým způsobem tlak v pláštích popřípadě duších měříš.

  

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Honza S. (jmeno (a) prijmeni.cz) 5.10.2023 - 9:09

    Ta anketa nebude úplně objektivní. Přijde mi, že s tlaky je to stejné jako s oblečením. Jinak to člověk řeší, když jede "kolem baráku" a jinak když jede s partou do Alp.

  • anonymní uživatel Pum Pička 5.10.2023 - 14:03

    Až když jsem si pořídil pořádnej digitální manometr jsem zjistil, jak strašně mi ten analogovej na dílenský pumpě podměřuje.

  • profilová fotka Marek Vodrážka 5.10.2023 - 15:50

    Já si pořídil zřejmě stejnej měřák - i když jinak brandovanej - jako je ten schwalbe na fotce a zjistil jsem, že se s tím měří strašně špatně. Nejčastěji to narazím a nezměří to nic, pak něco jo, ale půl atmosféry u toho upustím. Mezitím se to 4x samo vypne. Naposledy jsem byl tak nespokojenej s digitálkama od vietnamce na náměstí v Chrudimi. Tenkrát tam vůbec nebývaly žádný trhy. Myslím, že se prostě objevili a rozjeli kšeft. Byl to první vietnamec, kterého jsem kdy viděl a ty hodinky byly nejspíš ještě ze zásob, co nakoupil do odbaveného zavazadla při přestupu v Xiamenu. Často na něj vzpomínám. Dneska určitě jezdí kontrolovat svoje restaurační impérium v Audi Q7. Zůstávám u měřáku pumpy. Ten tuším, že měří blbě, ale dělám si naděje, že pořád stejně blbě.

  • anonymní uživatel Roman Fröhlich (roman.frohlich (a) outlook.cz) 6.10.2023 - 9:09

    Vozím s sebou pumpu a upravuju tlak podle podmínek, než dojedu nahoru, tak nechávám z domova tak 30 psi a pak ufoukávám... Záleží dost na konkrétní trase. V parku to neřeším a dokud to neplave v zatáčkách tak jezdím. Každopádně vložky tannus tomu hodně pomáhají (vepředu 16, vzadu 18, 29x2.6).

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí