MojeKolo

Koloshop.cz ambasadorka Tereza a její Cannondale Habit Carbon LT 1

Autor: Tereza Votavová, kategorie: Obchodní sdělení, vydáno: 22.11.2023

Za 20 let kariéry se mi pod zadkem vystřídalo hodně kol, jestli správně počítám, tak asi kolem třiceti. Jako podporovaný jezdec musíte mít většinou aktuální model, takže máte každý rok nebo půl rok nové kolo. Někomu to může znít jako sen, někomu jako noční můra. Holky mi určitě dají za pravdu, že my to máme jinak a většinou kolo pojmenujeme, uděláme si k němu trošku vztah a občas s ním rozmlouváme. Prostě na city, že ano?

Letošní změna kola byla ovšem trošku jiná než posledních 12 let. Přesedlala jsem nejen na nový model, jak je zvykem, ale tentokrát jsem změnila i značku. Kdo mě zná, ten ví, že jsem retromil, tedy milovnice starých věcí, filmů, zvyků a miluju poslouchat vyprávění seniorů a lidí, kteří něco zažili. Příběh, z toho žiju. Instantní věci mě nebaví. Kde se to ve mně vzalo? Nevím, ale je to moje nedílná součást. Mám také radši dlouhodobou spolupráci a vybírám si jen značky, o kterých vím, že se za ně mohu hrdě postavit. Jestli si tedy mohu vybrat značku kola, na kterém mám jezdit, vždy sáhnu do 70. let. Protože sedmdesátky jsou nejlepší! V Americe v tu dobu vzniklo tolik nových firem, značek a projektů. A u nás? Pojďme si to říct na rovinu. Znáte snad lepší film než Vesničko má středisková, Na samotě u lesa a další? A co teprve Cedric Gracia a Missy Giove? Dvě legendy sjezdových, dualslalomových a fourcrossových disiplín?! Moji hrdinové z mládí narození v 70. letech.

V roce 2021 slavil Cannondale 50 let od založení. To si jistě spočítáte, ano, rok vzniku 1971. Moje retro milující srdíčko plesá. Pro své účely jsem zvolila Cannondale Habit Carbon LT 1 se zdvihy 150/140 mm, vidlicí Rock Shox Pike, tlumičem Rock Shox Super Deluxe Select+ a řazením Sram GX Eagle. Dlouho jsem na Rock Shoxu nejezdila, naposled v dobách závodění. Vidlici Pike jsem měla na fourcrossovém kole a těšila jsem se, že se k ní zase vrátím. A je to vážně pecka! Tlumič i vidlice se dají velice přesně nastavit. Vážím 60 kg a měřím 178 cm. Kdo měříte podobně, víte, kam mířím. M nebo L? Věčná otázka. Mě osobně je to v zásadě jedno, můžu jezdit obojí. Poslední roky jsem jezdila M, a tak jsem si řekla, že letos zkusím L. Pamatujete éru AutoSagu? Ten jsem nepoužívala, protože to u mě nikdy nefungovalo. Mám nafoukáno opravdu málo, aby vše chodilo, jak potřebuju. Chvíli mi tedy trvá, než to vychytám. Ale v zásadě jsem v tomhle hodně holčičí. Nebaví mě kolo štelovat a hodiny ladit dokonalé vyvážení tlumičů, tlaků a podobně. To jdu radši někam na výlet. Řídítka co nejvíc dolů, páky otočit nahoru, řazení vytočit hodně na palec a zbytek je mi celkem jedno, to se doladí až časem. Ráda to vždy nechám na svém kolegovi Tomášovi nebo kamarádovi Jardovi, kteří mají mou plnou důvěru.

Obecně mám ráda jednoduchost, takže řazení 1x12 je za mě objev století. Jestli se mi něco v sezóně nechce, tak přezouvat pláště. Na tomto modelu jsou osazené Maxxis Minion DHF 3C a Dissector 3C. Z toho jsem hodně nadšená. Drží jak přibité na jakémkoli povrchu. Ať je extrémně sucho, nebo naopak mokro, přesně vím, co si na kole můžu dovolit. Nechuť k přezouvání vyřešena. Jelikož moc nevážím, jsou brzdy Sram Code R dostačující, ale kdybych měla metrák, asi bych je vyměnila. V posledních letech jsem na kole jiné brzdy neměla a často jsou s nimi problémy. Na mou váhovou kategorii ale v pohodě stačí.

Celkový dojem z jízdy byl od první chvíle famózní. Neměla jsem pocit, že se potřebuji rozjezdit. Co mě hodně baví, je vyšší střed, díky kterému nezadrhávám o každý kořen při šlapání v technice. Kolo je celkově vyšší i vpředu, takže se na něm dobře jezdí prudké sjezdové úseky, nebo různé prudké zlomy, jako jsou na Trutnov Trails nebo v Rychlebech. Člověk se k tomu nemusí tolik ohýbat. Rám ve velikosti L je poměrně dlouhý, ale při jízdě mě to nijak neomezuje. Snad jen když dávám kolo do auta, nebo parkuji doma, mám problém vejít se na výšku do dveří, vytočit se.  Ale jinak, co se týče jízdních vlastností, kolo mi hned padlo do ruky. V technice, na skocích a v rozbitém terénu, ale také na jednodušších trailech, se kolo chová přesně tak, jak potřebuji. Jediné, co jsem vyměnila, je sedlo. Sedím na něm v sezóně téměř každý den, a tak potřebuji mít takové, co mi skutečně sedne.

Habit hodnotím kladně. Baví mě a přijde mi na české ježdění ideální. Myslím, že když máte rychlé a citlivé nohy, nepotřebujete "kilometry" zdvihu. A tahle Kapybara, jak svému kolu říkám, je optimální kombinací kola, které zvládne z kopce vše, co potřebuji, a přitom se nijak výrazně netrápím do kopce. Jestli máte doma rádi kombinaci jednoho trialového kola a gravela, nebo nějakého kola do města, pak Cannondale Habit vřele doporučuji. Měla jsem možnost svézt se na gravelu Cannondale Topstone a myslím si, že spolu s Habitem bude super kombinací. Ale o tom až někdy příště.

Užívejte podzimu a jezděte, dokud to jde!

Tereza, ambasadorka Koloshop.cz

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Marek (Nevesely (a) centrum.cz) 22.11.2023 - 9:40

    Hrozně hyperstylecool styl psaní, bolí to číst.

    • anonymní uživatel Luděk 22.11.2023 - 14:59

      Vrať se do ghetta voe

  • anonymní uživatel Vojtech (vojtaf (a) gmail.com) 22.11.2023 - 11:04

    A co vůbec dělá Terka v průběhu sezóny, střihne si i někde nějaký závod nebo se věnuje edukaci?

    • anonymní uživatel Shu Lin (tyvogo (a) lepra.cz) 23.11.2023 - 8:59

      Je prece CEO kolonaKempu...navic ten clanek je jen obchodni sdeleni

  • anonymní uživatel Honza S. (jmeno (a) prijmeni.cz) 23.11.2023 - 9:10

    Je to jenom obchodní sdělení, takže ok, ať si píše, co chce. Ale nemůžu si pomoci, ten styl psaní mi připomíná Letáka...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí