Anketa: vnitřní vedení kabeláže, ano či ne?

Autor: Keli, vydáno: 11.12.2023

Vnitřní vedení kabeláže nakolech je způsob vedení kabelů a hadic uvnitř rámu kola. Má několik výhod oproti tradičnímu vnějšímu vedení. Jedním z nich je jednoznačně vylepšený vzhled, vnitřní vedení je méně nápadné a dává kolu čistější vzhled. Další výhodou je bezesporu také lepší ochrana kabeláže, kabely a hadice ukryté uvnitř rámu jsou chráněny před mechanickým poškozením, jako je odření nebo přetrhnutí. A poslední výhodou, kterou ocení především v silniční cyklisté, menší odpor. Vnitřní vedení kabelů a hadic má menší aerodynamický odpor než z vnější strany vedené vedení.

  

Kromě výhod jsou zde samozřejmě i nevýhody. Hlavní nevýhodou je především složitější údržba a montáž. Způsobů provedení vnitřního vedení je vícero. Hlavním rozdílem je použití vodících trubiček uvnitř rámu, do kterých se hadice a kabely zasouvají, buď jimi rám disponuje nebo ne. Pokud ne, tak při montáži kabeláže do nového rámu vyslovíte velkou řadu sprostých slov. Připadná výměna už naštěstí tak náročná není, lze využít stávajících kabelů a pomoci si jimi při protažení. Častým nešvarem některých provedení vnitřního vedení jsou pohyby kabeláže v rámu a ve výsledku zvuky v podobě klepání či cvakání hadic o samotný rám.

Každopádně aktuální trendy určují výrobci kol a ti jsou do plné integrace vedení do rámu. Nejnovější "vynálezem" je vstup do rámu skrze hlavovou trubku nebo dokonce přímo skrze představec. Jaký máte názor na vnitřní vedení. Kdybyste měli možnost volby bez ohledu na to, co výrobci vyrábí?

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel MD 11.12.2023 - 7:34

    Vedení skrz hlavko, nebo představec je fajn tak možná na silničku, nebo možná nějaký gravel. Na MTB v tom nevidím přínos.

  • profilová fotka jokolo@centrum.cz 11.12.2023 - 9:36

    co když mam hazku vnitřkem a brzdu venkem?

    • anonymní uživatel Lanař 11.12.2023 - 9:50

      A to já bych to ocenil přesně naopak. Na hadice při odvzdušnění nesahám, ale lanka s bowdenama jsem byl zvyklej měnit 3x ročně. Teď spíš protáhnu jen nový lanko starým bowdenem a ten vyměním nejdřív po roce. Ale to mytí a leštění je prostě snažší.

    • profilová fotka Keli 11.12.2023 000 12:22

      My se ale neptáme co máš, ale co by jsi volil :)

  • anonymní uživatel lukáš (nhcr.lukas (a) gmail.com) 11.12.2023 - 10:33

    Všechno venkem a nic neřešit, jako nová RAAW Madonna V3

    • anonymní uživatel Míra (jackliveshere (a) seznam.cz) 14.12.2023 - 20:23

      Jo, tak přesně Madonna Mia mě napadla.

  • anonymní uživatel Vojta 11.12.2023 - 11:04

    řazení, sedlovka jedině bezdrát a brzda venkem ... HOWG

  • anonymní uživatel Shu Lin (tyvogo (a) lepra.cz) 14.12.2023 - 10:09

    Vsechno venkem, at to vypada ze vezu radiovou centralu

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí