Test: SendHit Nock V2 - ochrání brzdy a tvoje ruce

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 8.1.2024

Chrániče rukou a brzd jsou elementární ochranou každé motokrosové motorky, platí to tak od nepaměti. Horská kola z motorek spoustu věcí okopírovala a je s podivem, že právě tomuto komponentu trvalo tak dlouho. 

V dávných dobách, ve sjezdovém pravěku podobná chránítka pár jezdců vozila. Jednoho si stále pamatuji, vozil velké hliníkové oblouky okolo gripů a brzd. Říkali jsme mu Houslista nebo Klavírista, už nevím...

Na trhu je vícero značek a všechny jsou si dost podobné. Ruku na srdce, zrovna u takového chrániče není moc co vymyslet. Chyba lávky. Důkazem, že předchozí tvrzení neplatí je SendHit Nock. Za tímto chráničem stojí Emeric Lebrun, borec z francouzského Nice, kterému při vývoji a testování pomáhali jezdci jako Jesse Melamed a Jack Moir.

Vypadají všechny skoro stejně

V čem je SendHit Nock jiný než ostatní? V čem je lepší? Konstrukce vypadá stejně jako jiné na trhu, z hliníkové slitiny vyrobený držák se skrze objímku montuje na řídítka a do jeho přední části se pak připevní plastový chránič.

Pár rozdílů se najde

Rozdílů od konkurence není mnoho, ale jsou zde. Zaprvé, profil hliníkového držáku počítá i s brzdami s výraznější expanzkou, typicky brzdy Shimano, jeho výrazné prohnutí nelimituje umístění chrániče v podélné ose řídítek, protože se expanzce elegantně vyhne. Další rozdíly? Jsou tu. Samotný plastový chránič je relativně pružný a navíc je vnější vnitřní strana polepena měkkou výstelkou. Proč? Pružný plast bez výztuh při nárazu spíše uhne, energii nárazu odvede bokem a nepraskne. Pokud je náraz dost silný, tak silný, že se plast tak prohne až narazí do prstů, měkká výstelka zajistí lehké odpružení a eliminaci tvrdého nárazu. 
Má ještě něco dalšího? Ano. Pozici plastového chrániče lze nastavit ve dvou osách. Na výběr jsou celkem čtyři pozice, upravit si můžeš jak vzdálenost od gripu (až o 9 milimetrů vysunout před), tak pozici v podélné ose řídítek (až o jeden centimetr do strany).

Najít optimální setup trvá

Samotná montáž je extrémně snadná, stačí otevřít dělenou objímku, nasadit na řidítka a dotáhnout. Otázka pár sekund. Delší čas zabere vyladění samotné pozice. Výrobce doporučuje sklon 21 stupňů, měřeno na ploché části hliníkové části unašeče. U mě to fungovalo, ale záleží i na pozici brzdových pák, máš-li je výrazně nahoře, bude třeba úhel odpovídajícím způsobem upravit. Další ladění je vzdálenost od gripu a do boku. Do boku je to snadné, opět záleží na pozici brzdových pák, ideální je chránič nastavit tak, aby nekolidoval s objímkami a zároveň dosáhl až na úroveň kraje gripu. Nastavení vzdálenost od gripu chce pár jízd a zkoušet. Je lepší mít chránič blíž a kompaktnější s řídítky a nebo dál? Každému vyhovuje něco jiného.
Já chrániče namontovat tak, že jejich vnější hrana byla zarovnána s vnější hranou gripu. 

Zapomeň na ošlehané ruce

Ochranná funkce SendHitu je zřejmá, jedna "vrstva" navíc, odfiltruje nárazy, něco odkloní, něco pochytí. Pokud ale to v pěti pětkách nakropíš přímo do stromu, očekávat, že odejdeš bez úhony je trochu naivní. To samé platí i při pádech. 

Za sebe největší přínos vnímám jako ochranu před šlehajícími větvičkami, neprosekaný trail tě přestává trápit, protože SendHit šlahouny k prstům nepustí. Pokud plánuješ cestu na Madeiru, tak do tamních cedrových hájů je chránič rukou skoro nezbytnost. 
Další mega výhoda, ochrana před větrem a zimou. Cože? Jak jako? Plastový kryt při jízdě rozráží chladný vzduch a na ruce na gripech ti tolik nefouká. Zdá se to jako marginální, ale rozdíl je opravdu výrazný. V zimě za to poděkuješ. 

Kokpit vypadá jinak

Zásadní otázka, nevadí chránič při jízdě? Osobně jsem si chvíli musel zvykat, kokpit vypadá za jízdy jinak a přestože se na řídítka během jízdy nedívám, periferně jsem vnímal, že ve výhledu mám něco navíc. Velmi podobný pocit, jako když na kolo nasadíš dopředu hodně vyčuhující blatník. Ve výhledu ničemu nevadí, ale víš, že tam je. Každopádně, minimálně pro mě neplatí, že dvě tři lajničky a na existenci SendHitu na řídítkách zapomeneš. Já jej vnímal pořád, kokpit byl mnohem mohutnější než když SendHit na řídítkách nebyl. Je nutno si uvědomit, že najednou ti něco čučí deset centimetrů před koncem gripu. Na rovině nepodstatné, ale v náklonu v zatáčce jsou stromy zase o fous blíž.

Mám asi moc dlouhé prsty

Další věc, kterou jsem zažíval hodněkrát během každé jízdy byl dotyk prstu se samotným plastovým chráničem. Často jezdím v pozici, kdy mám natažený prst na brzdové páčce a nebo všechny prsty na gripu a žádný na brzdové páčce - tzv. deathgrip, šetří to energii a můžeš tak jet i rychleji.  Když jsem dával prst na brzdou páčku, pokaždé jsem narazil špičkou ukazováku do chrániče. Při nataženém prstu jsem se chrániče špičkou dokonce dotýkal. A to i přesto, že chránič jsem měl v nejvzdálenější pozici od řídítek. Jestli je to délkou mých prstů či pozicí brzdových pák nevím, ale každé ťuknutí prstem do plastíku mne lehce vyvedlo z koncentrace na jízdu.

A co na to Matěj Charvát?

Chrániče Sendhit Nock vozí na svém kole například i Matěj Charvát. Konzultoval jsem s ním moje zkušenosti, jak se zvykáním, tak "narážením" prstu do plastu. V první věci jsme se shodli, Matěj k tomu dodává "pár dní mi zvykání trvalo, ale spíš opticky mi to musel mozek pobrat a pak už dobrý". V druhé záležitosti, kontaktu s prstu a plastu, se nikdy s tím nikdy nesetkal, takže důvodem jsou asi moje dlouhé prsty (pro info, vozím rukavice velikost XL).

A jaké má Matěj s SendHit Nock dlouhodobé zkušenosti? "Ze začátku jsem SendHit zkoušel a byl spíš skeptický, ale už jej nesundám. A už mi to teda ušetřilo nespočetněkrát ruce na kaši... Několikrát jsem trefil v rychlosti velkej stromek, takovej, že ti rozbourá malíček. A takhle se to jen bouchneš o ten molitan a dobrý."

Mám obětovat trochu komfortu pro zvýšení bezpečí

Jezdit s chráničem prstů a brzdových pro mne bylo hodně o zvykání, na jednu stranu se mi mega líbí ochrana prstů, ale na druhou stranu mi chránič nedal dostatek prostoru pro prsty. Mám obětovat trochu komfortu a získat další ochranný prvek na kole? Jak to máš ty?

SendHit Nock se z drtivé části vyrábí ve Francii a k dispozici je v několika barevných provedeních, takže si chrániče můžeš vyladit k barvě kola. A nezbytná informace na závěr, cena necelých 75 Euro. Pokud by se ti zadařilo nebo spíše nezadařilo a při pádu jsi jakoukoliv část chrániče zničil, k dispozici jsou i jednotlivé náhradní díly jako hliníkový unašeč, flipchip či chránící plastík.

Na konci rozhovoru s Matějem Charvátem skromně přiznává, že SendHit do České republiky dováží a dá se zakoupit v jeho eshopu charvatbros.cz. Takže můžete koupit přímo na Sendhitu a nebo podpořit Matěje a koupit chrániče u něj, navíc o fous levněji.  

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Roman 8.1.2024 - 7:51

    Mám jak první, tak druhou verzi a designově se mi víc líbí V1. Kdyby byla o trochu delší a měla dělenou objímky, jako V2, tak by to bylo dokonalé. U V2 mají plasty tendenci se trochu otáčet v upnutí. Zase tam nekoukají šrouby jaku u V1. Každopádně jsem i tak velmi spokojen a ruce děkuji, jak teď v zimě, tak stejně když trefím strom, nebo hobluju řídítky skalku.

    • profilová fotka Keli 8.1.2024 000 8:52

      Pravda, když něco trefíš plast se pootočí. Nevím jestli je to chyba nebo vlastnost.

  • anonymní uživatel Karel 8.1.2024 - 9:35

    Lepší když to trochu uhne než aby to hned prasklo třeba v tohle počasí

  • anonymní uživatel PTBack 8.1.2024 - 10:23

    Já bych řekl, že hlavní důvod, proč se to dosud moc neuchytilo je, že to prostě na tom kole vypadá hnusně. I když samozřejmě najdou se tací, kterým to může připadat hezký. Druhej důvod je, že krom zimy, kdy chápu, že to ochrání před chladem, to reálně moc nevyužiješ. Když už zachytíš za strom, tak je to většinou na malíček a kvůli tomu to vozit... Chápu, že zrovna Matěj to občas nedobrzdí...! Ochrana při pádech téměř nula, protože to už Jsi mimo kolo. Ochrana před větvemi a trny, jo, ale většina lidí vozí rukavice, i když vím, že Keli v létě zrovna ne. Ale kdybys je vozil... :) No a když mám obavu z kontaktu se stromem, tak se dělají rukavice s výraznými chrániči kloubů a prstů. Je to podobný , jako s holeňáky. Taky jsem je vozil, jako mnoho lidí okolo ale už je skoro nikdo nevozí, protože je reálně vozíš jen kvůli pinům na holeni a to jich člověk raději pár občas snese, než jezdit jak Galahad. Taky ten trčící držák, nemusí být v případě pádu úplně ok. Dost ošklivě jsem si kdysi zhmoždil břicho o pouhou čouhající páčku od sedlovky, na řidítkách. Nicméně, na počátku byla ostudná chyba jezdce. Ale jako samozřejmě, chápu, že účel ochrany to plní v mnoha směrech a jestli se to někomu líbí, tak proč ne.

    • anonymní uživatel Roman 8.1.2024 - 11:54

      Už se mi několikrát stalo, že mi ostružiny, nebo jiný bordel v lese zmáčkl přední brzdu. To byl hlavní důvod proč jsem to koupil. Ruce to ochrání fakt hodně a pro mě velký bonus, že to chrání i drahé páčky brzd.
      Jestli máš pocit, že musíš umět jezdit fakt z ostrá aby jsi to mohl mít. Tak to může většina lidí jezdit rovnou na HT s pevnou a stejně je někdo na BMX pojede;)

      • anonymní uživatel PTBack 8.1.2024 - 15:31

        No já jsem to spíš nikdy nepotřeboval ale jako chápu, že někdo se v tom shlédne +nejsem zase takovej střelec. Představuju si, jaký to asi musí být, být Matěj Charvát a na jeho místě bych měl asi větší šanci je využít. Ne, když hobluju spíš Enduro tratě, který jsou pomalejší a není to zase taková střelba, jako dh.

        • anonymní uživatel Punkpkáč 9.1.2024 - 8:26

          Jako Charvát nejezdim, ale pičuju u toho stejně.

          • anonymní uživatel PTBack 9.1.2024 - 10:00

            Čoveče, to já taky! Jak jsem psal, snažím se do toho vcítit.

  • anonymní uživatel PTBack 8.1.2024 - 10:43

    A taky bych ještě řekl, že dát si tohle na kolo, je trochu za trest. Když přijedu na kopec, kde budou další partičky a opřu tam kolo s těmahle chráničema, tak jakmile se zvednu, všichni se hned otočej a budou koukat, protože teď se "asi něco stane". A když tam nepředvedu na první dobrou alespoň odhodlaný výraz slibující věci příští, který jsou až za zatáčkou, tak to vzbudí spíš všeobecné zklamání. Prostě působí to až moc drsně. Ale jak jsem psal, zrovna u Matěje a podobných je to jedno.

    • anonymní uživatel PTBack 9.1.2024 - 10:03

      no no no, ty mínusy! :D Ádoše na Vás, když Vám to není dobrý.

  • anonymní uživatel Honza 8.1.2024 - 12:18

    Bych to zaradil do stejne kategorie jako chranic krcni patere.. asi funkcni , ale historie + modni policie nakonec ukaze ten spravny smer .

  • anonymní uživatel Shu Lin (tyvogo (a) lepra.cz) 10.1.2024 - 10:18

    A co prijde z MX na endurko dal? Vejfuky?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí