Test: Endura MT500 Burner Clipless Waterproof - udrží nohy v suchu, ale i v teple

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 17.1.2024

Endura v bike obuvnickém byznysu není nijak dlouho, ale již v něm zanechala poměrně výraznou stopu. Dáno je to jejím přístupem k obuvi. Velký důraz klade na správnou ergonomii a pohodlí. Platí to jak pro jejich platformové boty, tak pro boty pro nášlapné pedály. To samé platí i pro právě testovaný model MT500 Burner Clipless Waterproof.

Hlavní výhodou bot Enduro je dostatečný prostor pro prsty, zvláště pokud to srovnáváte s botami FiveTen, tak rozdíl je opravdu radikální. Není to samozřejmě pouze o zvětšeném prostoru pro prsty, ale také o dobré podpoře klenby či "masážních" výstupcích na stélce. Ergonomistry tak Endura nazývá svůj přístup ke správné ergonomii obuvi, detaily najdeš v jednom z dřívějších článků

Model MT500 Burner Clipless Waterproof vychází z modelu MT500 Burner, jeho křivky jsou jednoznačně patrné nicméně rozdílů najdeme spoustu. 

První z nich je výrazný komín končící až vysoko nad kotníkem. Pružný neopren, z něhož je vyroben, neovlivňuje pohyb kotníku. O jeho existenci na noze nevíš jak při chůzi, tak při šlapání. Komín obepíná nohu dost těsně. Takže nehrozí, že by ti do boty nateklo shora. 
Ideální kombinace je s delšími nepromokavými kalhotami, jejichž nohavice komín boty překrývají, pak voda nemá absolutně šanci.

Já si oblíbil kombinaci s Endura SingleTrack One Piece, lehký overal, který zajistí ochranu proti vlhku i větru a zároveň spojený zádový díl bundy s kalhotami zabraňuje ofouknutí a dodává dobrý tepelný komfort. Kombinézu plus boty MT500 Burner Clipless Waterproof jsem vyzkoušel na tříhodinové vyjížďce v totálním dešti, ale i mrazivém lednovém počasí, kdy teploty atakovaly minus 10 stupňů, a vždy se to dalo bez problémů vydržet. Ne vydržet, cítit se komfortně! 

Vsuvka k ježdění v mrazu, i přesto, že boty nemají jakékoliv zateplení, nohám není zima ani za velkého mrazu. Základem dobrého tepelného komfortu nohou je, za mě, překrytý kotník. Dvojnásobně zakrytý kotník znamená maximální luxus. Samozřejmě v -10 st. C nevydržíš v nezateplených botách celý den, já vyrazil na dvě hodiny, dojel a z nohou rampouchy nebyly.

Když se vrátím zpět k rozdílům, další výraznou změnou je zapínání. Tradiční tkaničky u běžné verze nahradila stahovací tkanice se stahovacím elementem, která je ukrytá pod légou zajištěnou suchým zipem. To vše jistí stahovací pásek přes nárt. Optimální utažení najde každý, chceš mít botu utaženou "na fest"? Není problém, já raději spíše volnější utažení.

Rozdílné je i provedení svršku, nenajdete na něm žádnou perforaci či jakékoliv jiné odvětrání. Švy jsou šité a pravděpodobně podlepené. Každopádně ani zde dírky nejsou. Na kompaktní a relativně hladkém povrchu nemá tendence špína ulpívat a boty vypadají stále čisté. A nebo je při mytí kola vezmeš hadicí. 

Materiál svršku ExoshellFW je kompletně nepromokavý, ale přitom jsem se z bot vyzouval se suchými ponožkami i v teplotách nad nulou. Jasně, v plus třiceti to bude asi jiná, ale kdykoliv jindy membrána použitá v látce svršku bude fungovat spolehlivě.

Nazouvání MT500 Burner Clipless Waterproof je radost. Dostatečně široký vstupní otvor nabídne dost prostoru i pro nohy s vyšším nártem. Když si vzpomenu, jak vždy bojuji, abych se obul do Five Ten Trailcross GTX, tak Endura je o několik levelů dále.

Látka kotníkového komínu je v přední části dělená a při obutí se obě části překryjí s dostatečným přesahem, takže by nemělo do boty zatéct i při hlubším ponoru. Přiznám se, že jsem takovou hloubku nevyzkoušel. Ponoření spodní části boty, zhruba od spodní hrany neoprenu ano a voda do boty nepronikla. A to i přesto, že suchý zip krycí légy na její přední straně absentuje. 

Endura MT500 Burner Clipless Waterproof jsou primárně určené jako boty pro nášlapné pedály. Mají dostatečně velký prostor pro zarážku se slušným rozsahem v předozadní ose boty. Mezipodešev je spíše tužší a kontakt s pedálem zajišťuje podrážka směsi StickyFoot Grip. Chodidlo má v botě dostatek prostoru, ale přitom lze botu dostatečně stáhnout. I při silném stažení však bota nikde netlačí či neškrtí.
Přenos síly na pedál skrze podrážku nijak nevyčnívá z průměru u obdobných bot. Při pozici kufru v nejzazší pozici, co nejvíce na středu boty, jsem vnímal při silovém šlapání hranu plastového elementu v mezipodešvi, který drží kovový plát s přišroubovaným kufrem. Posunul jsem kufr o fous blíže špičce a problém zmizel.   

Zajímavostí je, že když boty dorazí v krabici mají celou plochu prostoru pro kufr překrytý gumovou krytkou ze stejného materiálu, k botě je přišroubována do závitových děr pro kufr. Nedalo mi to a vyzkoušel MT500 Burner Clipless Waterproof i na platformových pedálech. Proč? Protože v zimě jezdím převážně na plackách a po zbytek roku na nášlapech. Co myslíte, šlo s espédéčkovýma botama jezdit na plackách? Šlo a dost dobře. Trochu limitující je tuhost mezipodešve, "bota" je tužší než platformová, ale grip na pedálu je výborný.

Tuhost podrážky ovlivňuje i chůzi, deset kiláků bych v nich jít nechtěl, ale na běžné tlačení jsou naprosto v klidu. Přední a zadní část podrážky tvoří hrubější vzorek z tvrdší varianty StickyFoot Dura. Vyšší vzorek se dobře zakusuje do podkladu a zabrání podklouznutí jak při chůzi dolů, tak vzhůru.

Co jsem nezmínil? Velikost, ta odpovídá běžné konfekční velikosti. Pokud máš velikost 46, ber 46. Není třeba sáhnout po větší či menší. A poslední, nezbytná informace, cena. MT500 Clipless Waterproof aktuálně stojí 4.899 Kč, zakoupit lze například na Koloshop.cz.

Z Endura MT500 Burner Clipless Waterproof jsem nadšený, super nepromokavost a k tomu ještě lepší membrána bránící zapaření nohou z nich dělají mého favorita do vlhkých dní. Když k tomu přičtu i super fit na noze, tak mají přední pozici v mém botníku jistou. 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Ignác Propotič 17.1.2024 - 16:37

    Zpocenou nohu vyndám i v létě z provětraný tretry. Jestli z tohodle vyndáš suchou nohu, tak to bude spíš tím e-bajkem, než membránou :D

    • anonymní uživatel Fuck Shu Lin 17.1.2024 - 17:18

      Asi ták no ...

    • profilová fotka Keli 17.1.2024 000 18:00

      A kterým ebikem myslíš? Myslíš, to kolo, který je na fotkách? NS Bikes Synonym TR...

      • anonymní uživatel Ignác Propotič 18.1.2024 - 8:49

        Jestli to není e-bajk, tak jsi asi se suchou nohou jezdil jen rovinky

        • anonymní uživatel Fuck Shu Lin 18.1.2024 - 10:18

          Asi ták no 2.0 ...

      • profilová fotka Keli 18.1.2024 000 9:50

        Pravda, do kopců jsem se vždy přezouval!

        • anonymní uživatel Ignác Propotič 18.1.2024 - 15:22

          Na fotkách žádný kopce vidět nejsou.

  • anonymní uživatel Strejda 18.1.2024 - 7:24

    ...ta barva, ta barva...no možná když by je jeden v tom lese ztratil, že je jako rychle najde.....

    • profilová fotka Keli 18.1.2024 000 7:46

      Mají samozřejmě i nudnou tmavou, černou. Já barvičky rád!

      • anonymní uživatel Strejda 18.1.2024 - 8:46

        ..barvičky rád a přitom jedeš celej v černym ;-))...ale jo, já mám barevný kolo...;-)

        • profilová fotka Keli 18.1.2024 000 8:48

          Bohužel tahle kombinéza je jen v černě, kdyby byla v oranžové, šel bych do ní

          • anonymní uživatel Strejda 19.1.2024 - 10:49

            ..hej hou já jsem taky popelář, hej hou kolik toho ještě máš?...;-)) ...proti gustu ;-)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí