Test: Cannondale Moterra Neo Carbon LT 2 - bikeparkový ebike

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 22.1.2024

Model Moterra je v nabídce Cannondale již mnoho let, první generace byla unikátní díky svému specifickému pootočení motoru a umístění baterie. Další generace již vypadají standardně, platí to i pro tu nejnovější, kterou zastupuje model Moterra Neo LT 2. Nejostřejší ebike z portfolia jsem měl možnost vyzkoušet. Jaký je?

LT jako long travel

Model s označením LT 2 je levnější variantou velkozdvihové verze Cannondale Moterra. LT značí long travel, konkrétně 170 mm vepředu a 165 mm vzadu. Provedení mullet, kombinující 29" vepředu a 27,5" kolo vzadu.

Mimo LT verzí Cannondale nabízí i verzi bez tohoto přídomku, která je na rozdíl od LT postavena na plně 29" kolech a 150 mm zdvihu. Vizuálně jsou si kola velmi podobná. Na rozdíl od LT jsou k dispozici jak v karbonovém, tak v celohliníkovém provedení. LT můžete mít pouze v karbonu. Respektive z karbonovým předním trojúhelníkem, který doplňuje zadní stavba s hliníkové slitiny.

Šikovné detaily

Na kole je několik detailů které zaslouží zmínit. Prvním z nich je blatník umístěný na mostíku mezi sedlovými vzpěrami zadní stavby. Zadek od bláta nezachrání, ale na prodloužené životnosti čepů a ložisek se zajisté projeví.
Dalším detailem je nabíjecí konektor, ten je dokonale utěsněný a navíc i fixován proti otevření. Nečistoty, voda ani bláto nemají šanci.

Motor a spodní část baterie je chráněná nárazníkem. Dostatečně masivní a vypadá, že jej vyrobili z plastu, nicméně ten ukrývá další kryt z hliníkové slitiny, takže strach o poškození motoru nárazem zespodu není na místě..
Testované kolo již mělo něco (hodně) za sebou a závity na šrouby stahující představec okolo hlavové trubky nebyly úplně v top formě. Prostě jej nešlo dotáhnout. První věc co mě napadla, že vyměním představec, ale ouha. Moterra využívá vnitřní vedení skrze představec a následně hlavovou trubku. Specifický představec ani víčko hlavového složení umožňující vedení hadic po ruce nebylo a tak jsem musel využít zlaté české ručičky. 

Osazení

Moterra LT 2 je elektrokolo postavené na pohonu Bosch Smart system s 750 Wh baterií. O tomto pohonu již bylo napsáno mnohé a pouze bych se opakoval. Stačí říct, že patří k absolutní špičce na trhu, jak výkonem, tak jízdním projevem.

Moterra Neo Carbon LT 2 nepatří k nejlevnějším kolům, aktuální cena atakuje necelých 170 tisíc korun. Za tuto cenu dostanete karbonový rám, odpružení RockShox, v podobě vzduchové vidlice ZEB Select, které se sekunduje pružinový tlumič Deluxe Select+. Za slabinu bych jednoznačně označil brzdy, kolo jako toto by si zasloužilo vyšší model než Sram Code R. 
Další osazení testovaného kola je lehce odlišné od tovární specifikace, jedná se totiž o test bike českého dovozce Cannondale, Sram i Michelin firmy Aspire Sports. 

Geometrie

Geometricky Moterra nijak zásadně nevyčnívá z průměru ostrých vysokozdvihových elektro enduro kol. 64 stupňů hlavová trubka, standardní reach a 452 milimetrů dlouhá zadní stavba, ne, Moterra není krátké kolo. Oni vlastně ani není nijak nízké, především přední část kola je poměrně vysoko. Což vlastně k určení kola není ani trochu špatně. Ve velmi prudkých sjezdech za to budeš rád.

Rám Moterra Neo LT využívá technologii Proportional Response. Co to znamená? Pákové poměry, přepákování a body otáčení se u různých velikostí liší ve snaze poskytnout každému jezdci - bez ohledu na jeho velikost - stejný zážitek z jízdy na kole. Tolik tvrdí marketing, já jako jezdec nemám šanci toto poznat, natož ověřit. Tak nezbývá než věřit.
Když už jsme u velikosti, se svojí výškou 185 cm jsem sedlal velikosti L a rozuměli jsme si parádně. 

Počasí úplně nepřálo

Konec listopadu a začátek prosince byl navzdory globálnímu oteplování (nebo je to spíše jeho důkazem?) na jižní Moravě nadprůměrně studený a vydatný na sněhové srážky. Takže jsem víceméně jezdil jen na zasněžených trailech, které úplně nedovolily využít potenciál kola. Doufám, že budu mít příležitost někdy v budoucnu kolu více naložit.

Mullet ovlivní výjezdy

Rozdílné průměry kol neboli mullet provedení je v současné době zcela jednoznačným trendem v elektrokolech určených do ostřejšího terénu. Menší zadní kolo má dodat obratnost při zachování stability a jistoty díky velkému přednímu kolu. Menší zadní kolo také umožní výrobcům navýšit zdvih na zadní stavbě. To vše platí i u Moterry. Z kopce dolů jsou výhody mulletu nepopiratelné. Tak jako vždy, i zde jsou nevýhody, které pro někoho mohou být zásadní.

Menší zadní kolo více padá do děr a pocitově, minimálně já to tak mám, kolo jede pomaleji. Obdobné pocity vnímám i při brždění, prostě devětadváca vzadu líp brzdí.
Rozdíl je citelný i ve výjezdech, především v velice kluzkém terénu, v podmínkách na kterých jsem jezdil já tedy v blátě a sněhu. Ve zkratce řečeno, tam, kde velké kolo jede relativně plynule, malé ztrácí adhezi a začíná hrabat. A i přes sebevětší snahu prokluzu nejde zabránit. U tohoto konkrétního kola to však nebylo jen o menším zadním kole, ale také o plášti s menší šíří, osazení Michelin DH 34 s 2,4" nedokázal přenést sílu jezdce a motoru na podklad. Když to srovnám s jinými koly, tak s Moterrou jsem se nikdy ve výjezdu nedostal tak daleko, abych musel řešit přítlak a zvedání předního kola, vždy jsem se uhrabal dříve.  

Do parku ideální

Ano, eLTéčko mi dává největší smysl jako bajkparkový speciál. Nahoru na kopec, místo lanovkou "za svý" (za pomoci motoru) a hlavní zábava začíná na vrcholu. Odtud bomby dolů.V Brně máme dvě takové lokality, všeobecně známé Netro a Zamilec, příměstské, nyní již legální, bikeparky se spoustou tratí a skoků. Místa, která znám jak své boty a kde jsem se natlačil kolo nespočetněkrát. Totiž na normálním kole nahoru jednou dvakrát vyjedeš a pak se přepínáš do pěšího módu a tlačíš. S ebikem jako je Moterra, s jedná o úplně jiný vesmír ježdění. Nahoře na kopci jseš hned a dolů, když si zvykneš na vyšší hmotnost kola, jedeš skoro jako na normálním kole.

Ovladatelnost Cannodalu ve sjezdech je výtečná, kolo je neskutečně stabilní a přitom ochotně reaguje na povely jezdce. Zadní stavba příjemně citlivá i progresivní. Odladění zadního odpružení bych se nebál označit slovem dokonalé.
Navíc je tu i fun faktor kola, který sahá hodně vysoko. Ve vzduchu Moterra určitě není tak hravá jako normální kolo bez motoru, ale nás, co si na kroucení kola ve skocích nepotrpíme (čti neumíme to), to vlastně nijak nelimituje.

Něco se nelíbilo? Jednoznačně výkon vidlice, chování tlumič výrazně překonává chování vidlice, nejde jen o srovnání vzduch vs. pružina, ale i jeden znak navíc v názvu (Select vs. Select+) udělá obrovský rozdíl. Ne náhodou se říká, že Select Plus je Ultimate Minus. Lepší vidlice by jízdní vlastnosti posunula ještě o kousek dál. 

Co se mi na Moterra líbí nejvíce. Obtížné nadjíždění zatáček z předchozí generace je minulostí, mulletová Moterra je mnohem méně tankovitá než její předchůdce. Navíc má zvýšený rozsah prostoru a možného pohybu nad zadním kolem, to oceníš v hodně prudkém terénu. Stejně jako žádné stopy pneumatiky na kalhotech v oblasti zadku, ty prostě přestaly existovat.

Hmotnost o fous vyšší

Mimochodem, Moterra Neo Carbon LT 2 v testovaném setupu není extra lehká, i přes karbonový rám 26,7 kg celkem kilogramů. Hmotnost je z mého pohledu jedinou slabší stránkou jinak skvělého kola. Mimochodem, samolepka na kole tvrdí, že kolo váží 24,0 kilogramů, kde se vzaly ty téměř tři kila navíc je záhadou. Něco bude na pláštích, pedálech, ale dál nevím... 
Konkurence obdobného zaměření, například v podobě Canyon Torque:ON, je o více jak dva kilogramy lehčí a přitom nabídne baterii s větší kapacitou.

Náhrada lanovky? Jednoznačně!

Je to hodně o určení kola, Cannondale Moterra Neo LT určuje do nejostřejšího terénu nebo jako náhradu lanovky do bikeparku. Ano, s tím mohu jen souhlasit. Zároveň ale Cannondale nabízí verzi bez LT, která má sice o 15 mm méně zdvihu, ale je díky velkým kolům mnohem více jezdivá. Rozdíl poznáš také v ovladatelnosti, menší zadní kolo nabídne mnohem větší agilitu. Moterra Neo bez LT je univerzálnějším kolem, eLTéčko zase ostřejším. 

Ebike typu Cannondale Moterra Neo LT jako bikeparkový speciál je v současné době pro velkou řadu lidí naprosto nepředstavitelná představa. Zase sebe s tím ale vůbec problém nemám. Spíše naopak.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí