Novinka: Canyon Spectral CF - dycky trail

Autor: Keli, vydáno: 23.2.2024

Přepracovaný, zdokonalený a s několika vychytávkami, které jinde nenajdete, tak by se dal definovat nejnovější model Canyon Spectral CF. V čem se liší o předchozí generace? Přichází se sníženým zdvihem, v mulletu nebo jako devětadvacítka, a s integrovanou stabilizací řízení. Více shrnuje představení novinky. 

Braydon Bringhurst v sedle Spectralu

Připraven na jakýkoliv trail

Canyon nový Spectral CF předurčuje je všestranný trailbike. Pro koho je tedy určen? Pro ty, kteří hledají hravý trailový stroj. Nebo je to parádního kolo dobrodruha? To i to. Prostě, když potřebujete jedno kolo na vše, tak Spectral CF bude dle Canyonu správnou volbou.

Míň zdvihu než dříve

Ve světě, kde je větší zdvih kola často považován za lepší, se Canyon trochu tomuto trendu vzepřel a šel u nového Spectralu opačnou cestou. Přepracováním kinematiky a zkrácením zdvihu o 10 mm vznikl trailbike se 140mm zadního zdvihu, který zvyšuje efektivitu bez obětování schopností jak směrem nahoru, tak dolů. Nastavení "tak akorát", nevyvolává pocit, že ve stoupáních máte zbytečně moc zdvihu a naopak z kopce dolů nemáte pocit, že by bylo zdvihu potřeba o trochu víc.

Taktéž došlo na lehké úpravy jízdního projevu, ale stále se pohybujeme v intencích Triple Phase Suspension (citlivý začátek, opora ve středu zdvihu a progresivní závěr). Hlavní změnou je více progresivnější poměr přepákování a poladěný anti-squat, tak, aby zlepšila trakce.
Geometricky se  Spectral od předchozího zásadně neliší, rozdíly najdeme, například mírně strmější sedlová trubka 76,5 stupně. Další drobné korekce doznal reach a stack, nicméně úhel hlavové trubky 64 stupňů zůstává stejný. Zkrácená délka sedlové trubky nabízí flexibilitu při výběru teleskopické sedlovky, je libo teleskopku s obřím zdvihem? Není problém, 230 milimetrů se vejde (samozřejmě, že jen v určitých velikostech).

Braydon Bringhurst - All Ways

Devětadvacítka nebo mullet

Možnost volby průměru zadního kola, buď 29" nebo 27,5" je k dispozici u všech modelů nové řady Spectral CF. Změna setupu je možná díky flipchipu, překlopením čipu se změní délka řetězové vzpěry na 437 mm pro 29" nebo 429 mm pro sedmadvacítku. Změnou zadního kola ale nedochází k dalších změnám na geometrii. BB drop, úhel hlavové a sedlové trubky zůstávají shodné, což zajistí, že obě nastavení budou na trailu fungovat velmi podobně. Nabídka rámu nyní zahrnuje velikosti XS až XL, pro jezdce od 155 cm do 203 cm. (velikost XS je kompatibilní pouze s mullet setupem). 

  

Chcete změnit geometrii? Nová verze má flipchip i v zadním čepu tlumiče, změnou jeho pozice lze zvýšit výšku středu o 8 mm a postavit úhly (sedlový a hlavový) o 0,5 stupně pro větší průchodnost terénem a živější ovládání v pomalé rychlosti.

Přepracovaný

Ač je Spectral CF vzhledově hodně podobný se svým předchůdcem i zde jsou změny. Nejviditelnější jsou na zadní stavbě, řetězové vzpěry prošly odtučnovací kůrou. Novinkou je i upravené jednodílné vahadlo spojující přední rámový trojúhelník a zadní stavbu, díky jehož použití došlo ke snížení bočního namáhání tlumiče.

Krámy do rámu

Do karbonového rámu Spectral CF jsou integrována jak vnitřní a vnější úložná místa. Vnitřní úložný prostor se nachází shora spodní rámové trubky na před šlapacím středem. Otevírání krytu je zajištěno pomocí mechanismu s pákou, který lze prý ovládat i těmi nejzablácenějšíma rukama. Dovnitř se vejdou klasické nezbytnosti, a dokonce se tam vejde i lehká MTB pláštěnka Canyon, která má být brzy uvedena na trh. Pod horní rámovou trubkou se ještě nachází dálší, externí, úložné prostory pro další náhradní díly nebo výbavu.

Keep It Stable

Standardem všech modelů Spectral je inovativní a revoluční stabilizátor řízení Keep It Stable (K.I.S.). S pomocí jeho vynálezce Jo Kliebera přizpůsobil Canyon tuto technologii novému modelu Spectral. K.I.S. zajišťuje, aby se při jízdě řídítka sama vracela zpět do základní středové pozice a zlepšila tak řízení a ovládání. K.I.S. pomáhá jezdci držet stopu na nerovnostech, udržet si kontrolu při vysokých rychlostech a efektivněji stoupat. 
Canyonu je jasné, že ne každý bude fanouškem předepnutých pružiny vytvářejí středicí sílu na řídítka a tak rovnou v příbalu dodává záslepku pro ty, kteří tuto vychytávku na kole vozit nechtějí.

Drobné detaily

Na kole najdeme i další drobné a užitečné detaily jako je zvětšená ochrana řetězové vzpěry či vodítko řetězu. Časem bude ke kolu dostupná na zakázku vyrobená láhev Fidlock o objemu 850 ml, která umožní vozit více vody. Ti, co preferují standardní košík s bočním vstupem mohou počítat s maximálním objemem láhve 600 ml.

Za pozornost stojí i blatníček kryjící spodní zavěšení zadní stavby. Dvoudílná překrývající se konstrukce se při pohybu otáčí společně  se zadní stavbou a zajišťuje stálé pokrytí bez tření a hluku.

   

Nový je i představec G5, který má změněnou pozici šroubů, ale to zásadní se nachází nebo může nacházet pod ním. Ne, naštěstí to není integrované vedení hlavovým složením, ale držáček na nářadí. Canyon jej zatím nenabízí, ale dává jej k dispozici k domácímu tisku na 3D tiskárně. Soubor pro 3D tiskárnu k dispozici ke stažení zde

Modelová řada

Nový Spectral CF je k dispozici ve čtyřech modelech v různých cenových hladinách dle výbavy, v případě nejlevnější verze CF7 je cena 83.499 Kč. Kompletní informace naleznete na webu Canyon

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí