Test: Fantic RACING XEF 1.9, když geny nevyčůráš

Autor: Dan Klimeš, kategorie: Test, vydáno: 27.6.2024

S kolama Fantic jste se už na našich stránkách mohli setkat už dvakrát. Jednou to byl all-mountain stroj a podruhé lehký downcountry e-bike. Tentokrát se nám do ruk dostal enduro stroj FANTIC RACING XEF 1.9. Lehce přes dva týdny a 250 testovacích kilometrů nám dovoluje si udělat představu, jak tento e-bike funguje a kolik radosti vám do života přinese. 

Nejdřív však trochu té nudné technické omáčky na začátek:

Rám: Přední trojúhelník z hliníku, vzpěry zadní stavby z karbonových vláken se vyrábí ve třech velikostech (S, M a L). Mnou testovaná velikost M má hlavový úhel 64 stupňů, úhel sedlové trubky 72  stupňů, reach 443 mm s délkou zadní stavby 459 mm. Bez možnosti změny pomocí flip-chipu. Váha necelých přes 26 kilo.

Motor a baterie: Brose S-Mag 36 s udávaným točivým momentem 90 Nm. Lehké magnéziové tělo motoru. Baterie Fantic s kapacitou 720 Wh umístěná v horní části spodní trubky jde pomocí imbusu vyndat. Na spodní stranu horní rámové trubky lze přimontovat bidon nebo vercajk. 

Vidlice: EXT Racing Shox ERA V2 for FANTIC RACING, zdvih 190mm
Tlumič: pružinový EXT Racing Shox E-STORIA for FANTIC RACING T205x65Brzdy: čtyřpístkové Magury MT7
Kola: vpředu 29" s Vittoria E-mazza v šířce 2,6, zadní 27,5" E-MARTELLO o šířce 2,8 na ráfcích Mavic E-deemax.

Tolik ty důležité objektivní technické parametry a teď nastává čas na subjektivní pocity. 

  

Měřím 174 centimetrů, což samo o sobě fakt není moc a rozhodně jsem si sebevědomí ohledně vzrůstu vedle Fantica nezvedl. Respektive přesně do té doby, než jsem na něj nasedl. 190 milimetrů zdvihu vpředu i vzadu z něj dělají vyššího šemíka. 64° je spíš položenější úhel vidlice. Ale když už se do sedla vyšvihnu, tak mám přehled jak Hanzlík s Vašáriovou z Dalešického komína. Najednou jsem velký pán a moje bikerské ego se lehce zvětšilo. Posed je celkem neutrální, šlapání stejně tak. Spíš více před sebe. Střed šlapání je vysoko tak akorát, že jsem nikde klikama neštrejchal. Poloha za 780 mm širokými řídítky spíše sportovní.

E-bike s motorem Brose mi od prvního našlápnutí ihned naznačuje, že konstruktéři kol si odskočily od motorek. Zátah je téměř okamžitý a razantní. Stačí jen držet vyšší frekvenci šlapání a letím. Dvacetpětka je tu hned. 90 Nm točivého momentu je znát. Zvuk motoru není nijak obtěžující. Jediné nepříjemné, že motor má razantní byť krátký doběh, kdy mne ještě pár setinek vteřiny potlačí. Dá se na to zvyknout. 

Převod energie na zadní kolo má na starosti NX řazení a 12-ti pastorková kazeta (11-50). Byť je to celkem základ, tak svoji práci odvádí. Řadit lze pouze po jednom převodu, čemuž sice rozumím, ale nadšený z toho nejsem. Ale naučil jsem se s tímhle kolem v lese jezdit jinak. Zařadím vyhovující převod a pak již jen tlačítky dopomoci přidávám a ubírám. Dopomoc má čtyři kroky. První taktak eliminuje váhu kola, druhá na běžné přesuny, třetí a čtvrtý ... už je jen na našich preferencích. Když už jsme u ovládání dopomoci, tak u testovaného bajku chyběl informační displej a zůstaly pouze tlačítka, která disponují minimalistickými informačními diodami, ze kterých poznám kolik mám baterie a na kterém stupni dopomoci jsem. Přesnější info pak zjistím v apce telefonu, která je spárovaná s kolem. Mám na výběr ze dvou aplikací - jednu od Brose a druhou od Fanticu. Rozdíly nejsou velké. Doporučuji vyzkoušet obě. Navíc v nich můžu upravit chování motoru. 

Fantic jako výrobce motorek zkonstruoval rám jako přepákovaný jednočep. E-bike specific tlumič je uchycený na vahadle se všemi možnostmi nastavení. Vpředu vidlice EXT Racing Shox ERA V2 naladěná podle požadavků Fanticu. Toto kombo funguje velmi slušně. Polyká od drobných nerovností až po těžší nerovnosti s velkou lehkostí. Tady za mne velká pochvala. 

  

A teď ještě poslední bod programu - zastavení. Brzdy Magura MT7 se čtyřmi pístky v každém třmenu se nevidí každý den. Jejich úchop je velmi pohodlný, chod jasný, jen na konci jsou gumové. Žádná tvrdá stopka, ale nekonečné promáčknutí, kdy už se už brzdná síla nemění, přesto jdou páky stále dál. Ale jako u všeho - je to na zvyku. I s menším vynaložením síly Magury zpomalují 220 mm velké kotouče úplně na pohodu. Spíš někdy až moc. Zadní menší kolo má tendenci jít rychle do smyku. Nutno však přiznat, že v testovaném období nebylo o mokro nouze a v lese to bylo místy jak na klouzačce. Takže bylo i pár seznámení se zemí, za což bych úplně neodsuzoval zadní menší pneu. Menší obvod se snaží dohnat šířkou, aby styčná plocha zůstala zachována. 

Když už jsem u toho provedení mullet (před kolo větší než zadní), tak tady je inspirace motorkou jasná. Vlastně se propisuje do celkového zpracování e-biku. A to jak do designu, tak do jízdních vlastností. Mám pod sebou živý enduro, skoro bych řekl motokrosový, stroj. Který se díky kratší geometrii zvládá otočit i hodně utažených pasážích.

                

Nutno však napsat, že zkrotit ho chce trochu kumštu a síly. Zadarmo to rozhodně není. To že výrobce sáhl po 19 centimetrech zdvihu není náhoda. Trochu tím maskuje geometrii, která - ruku na srdce - není úplně enduro trendy. Vidlice a tlumič požerou vše s přehledem a odpustí i technické nebo jezdecké nedostatky. I to, že kolo má při dopadu tendenci jít více na předek. V takovém případě nedostane úplnou nakládačku do rukou. Směrem dolekop.com je bike takový univerzál, který potřebuje již trochu vyježděného žokeje. Výhoda je, že neméně stejný kopec zábavy si užijte směrem vzhůru. Tedy pokud máte štěstí a narazíte na nějakou fajnovou pěšinu. Jen to chce šlapat. Ostatně jako na jakémkoliv jiném kole a e-biky nevyjímaje.

Zažil jsem na Fanticu pár krásných dní, kdy jsem od domu vyrazil a celkem vzdálené traily. Po pár hodinách jsem byl zpět s 55 kilometry v nohách, 1600 nastoupanými metry, mnoha sjetými traily a v baterce zbývalo téměř 20 procent. Za toto bych chtěl motor Brose pochválit. Šťáva mi nikdy nedošla. Podle majitele tohoto testovaného kousku není problém i 2000 výškových. 

Za co však kolo nepochválím je v základu dodávaná teleskopická sedlovka s pouze 10 centimetry zdvihu. Pryč s tím. No a taky otvory v hlavové trubce, kterými je tažená kabeláž. Jsou to díry jako do ... (čtenář si sám doplní). Ano, hadice se tedy budou méně namáhat, ale nečistoty a voda tudy nepůjdou ven, ale bohužel dovnitř do rámu. Kabely se na cestě mezi rámem a zadní stavbou šůchají o tlumič. To není úplně dobrý.

 

Přiznání na závěr: Protože tento stroj má již svého majitele a ten ví a umí, byl v něm namontovaný čip, který při zmáčknutí správné kombinace tlačítek dovolil motoru pomoci až do rychlost téměř 50 km v hodině. Nejde o to, že bych lesem musel letět jako prase bez ohledu na turisty a myslivce, ale vědět, že mám pod sebou dostatek výkonu s velkou rezervou je opojný pocit. A vzhledem k pořizovací ceně XEF 1.9 FANTIC RACING (aktuálně 174 900,-) a jeho užitné hodnotě, bych nelitovat peněz navíc a čip bych určitě pořídil. Jeho aktivaci a deaktivace je otázkou zmáčknutí jednoho tlačítka, takže lze dodržet předepsaných 25 km/hod na pozemních komunikacích. Předpokládám však, na nich se toto kolo bude vyskytovat pouze sporadicky, protože takový bajk má být převážně v terénu. Přidaná hodnota za takovýto tuning bude vyšší než investované peníze.

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka Strejda 27.6.2024 - 7:04

    ...je skvělý jak u takhle uložených tlumičů jde ze zadního kola rovnou všechno na něj...myslím že mu to hodně prospívá...

    • anonymní uživatel MD 27.6.2024 - 12:44

      doporučuje 10 z 9 tlumičů

    • anonymní uživatel Dan 27.6.2024 - 16:08

      Standardně je tam blatnicek, ale tady chyběl

      • profilová fotka karel 27.6.2024 - 17:27

        Tyhle levný tlumiče nemá cenu šetřit

        • anonymní uživatel Bahnožrout 28.6.2024 - 8:38

          vždyť je to půjčený...

  • anonymní uživatel Miroslav Makovec (makovec (a) tiscali.it) 11.7.2024 - 19:20

    Koupil jsem kolo od Fanticu manželce, od té doby mě honí na kolo ona. Kolo nebylo levné, stále odcházely čepy na zadní kyvce, nakonec jsem je musel nechat vytobit s větší vůlí.

  • anonymní uživatel Mr.Indulona 12.7.2024 - 6:25

    Dal bych tam samolepky Ducati a potom si ho u toho mastil

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí