Test: vložka do pláště FLAT OUT <3CORE není v ničem revoluční, ale přesto skvělá

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 24.6.2024

Na trhu je bambilion vložek do plášťů a víceméně všechny jsou si velmi podobné. V podstatě se liší jen průřezem, ale vždy se jedná o kus pěny, obvykle vyrobený z polymeru, který je následně vložený do pláště.
Rozdílem je hlavně cena, hmotnost, výdrž a možná bych ještě přidal nasákavost resp. její eliminace.

Stejně jak si jsou podobné, tak i funkce je víceméně u všech vložek shodná. Hlavním cílem je ochrana ráfku a pláště. 
Někteří výrobci navíc tvrdí, že jejich produkt vylepší i jízdní vlastnosti. U některých to trochu funguje, u některých více, a u jiných je to spíš jen marketingové tvrzení. 

Flat-Out - nejostřeji jak jen to jde

Dalším do party výrobců vložek do plášťů je polská společnost Flat-Out. I ona přichází se svou vložkou a výběr je několik verzí dle disciplín od gravel přes XC až po sjezd.
Rozdílem je tuhost použitého materiálu. Já jsem na vyzkoušení dostal nejostřejší možnou verzi s označením <3Core. Jak se tento model vyslovuje nemám absolutně ponětí, ale to asi není zásadní.

Vložku tvoří pěna tvaru rovnoramenného lichoběžníku, který má ve spodní (přiléhající k ráfku) i horní části (směřující k plášti) drobný výřez. Spodní část pochopím, drážka v tomto místě usnadní montáž, ale proč je výřez i nahoře? To nemám zdání.

<3Core - největší nabízená ochrana

Model <3Core jako jediný z nabídky tvořen dvěma pěnami různé tuhosti. Červeně provedená pěna je měkčí a primárně slouží pro snadnější nasazení vložky a zajištění pláště na ráfku. Druhá, černá pěna je tužší a slouží k ochraně proti nárazům.
Obě části jsou dohromady slepeny a toto místo obvykle bývá nejslabším článkem takového řešení. Vzpomínám si na vložky Huck Norris MegaNorris, které se ve spoji svou směsí vždy rozlepily. Uvidíme jak si povede Flat-Out.

Rozměry, šířka vložky 48 mm, výška 3 cm, poměr pěn 2:1, měkčí červená 2 cm vysoká, tužší černá 1 cm. Deklarovaná i naměřená hmotnost 150 gramů u verze určené pro 29" kola.

Nasazení "v pohodě"

Montáž se zásadně neliší od jiných vložek, je to hlavně o grifu a dobré kombinaci pláště a ráfku. Když spolu úplně nekamarádí, tak vložka nasazení pláště docela znepříjemní a když jsou spolu v souznění, tak jen trochu zkomplikuje. První jsem zažil s Mavic Deemax 30 a Maxxis HighRoller 2, nasazení bylo peklo. Zdravíme do Mavicu! Naopak u ráfku Syntace V30 a pláště Michelin DH34 to šlo skoro jako po másle. Ale i přesto jsem musel použít montpáku... a upřímně nouzové sundání pláště v lese jen za pomoci rukou bych nechtěl absolvovat. Nicméně absolvoval bych ho pětkrát raději než kdyby uvnitř pláště byl Cushcore, to ti v lese zůstanou jen oči pro pláč.

Rozdíl v jízdních vlastnostech je ...

Obvykle platí, že když už máš vložku v plášti je vyhráno a ven musí až když měníš plášť, protože defekty či proseknuté pláště až na veliké výjimky přestanou existovat. Vložku <3Core jsem nahodil na zadní kolo na mém 26,5 kg vážícím ebiku, kde dostává díky vyšší hmotnosti kola naloženo víc než na klasice. 
I při sebevětší snaze jsem rozdíl v jízdních vlastnostech a gripu nepoznal. Je jedno, jestli za to může s vyšším tlak v pláštích (2.0 atm kola a 91 kg jezdce) nebo pružinový tlumič, vliv vložky u takového setupu bude zanedbatelný co se jízdních vlastností týče. V tomto ohledu je naprosto srovnatelná s vložkou Panzer druhé generace, kterou jsem v kole měl předtím.

Vydrží, nenatáhne se a nerozlepí?

Co mě zajímá především je ochrana ráfku, protože jsem již několikrát ráfek dokázal i s vložkou zbourat. Dále pak schopnost nenasávat mlíko (bezdušový tmel). A také jestli se nerozlepí ve spoji mezi jednotlivými půlkami.

Najeli jsme společně pár stovek kilometrů, projeli na prasáka x rockgardenů, ohranili několik skoků a zajímal mě výsledek. 

První věc, jednotlivé části zůstaly spojené? Ano, jejich spoj stále drží a nejsou patrné žádné známky rozlepování. Připisuji kladné body.

Jdeme dál. Poškození vložky minimální, v podstatě jen jedna díra skrz naskrz, zda-li je to díky tužší černé pěně nebo jsem měl jen štěstí, nevím. Takže další kladné body putují na konto <3Core. 
Když to zhodnotím zpětně, tak největší škody na vložce jsem udělal při nazouvání plášťů.

Změřit nasákavost v praxi je obtížné, zvážil jsem novou čistou vložku a následně použitou, maximálně omytou. Ale stále nesoucí zbytky bezdušového tmelu, úplně do čista to prostě umýt nešlo. Rozdíl v hmotnosti byl 19 gramů. Kolik váží zbytky tmelu na vložce? Nedokážu odhadnout. Každopádně beru 19 gramů jako zanedbatelnou hodnotu. Kladné body za minimální nasákavost připisuji také.

Nesmím zapomenout na ještě jeden, docela podstatný detail, a tim je natažení vložky. Jak se vložka v plášti neustále stlačuje a vrací do původního stavu, tak se u některých vložek projeví nepříjemná vlastnost a tou je prodloužení obvodu. Vložka pak nepřiléhá k ráfku dostatečně těsně a v plášti se může volně pohybovat. Je jasné, že to má negativní vliv na jízdní vlastnosti. FLAT OUT získal další plusové body, natažení se trochu projevilo, ale nebál bych se jej označit jako téměř neznatelné.

Není revoluční, ale funguje! 

FLAT OUT <3Core není v ničem revoluční. Není nejlevnější, není nejodolnější, není nejlehčí, ale přesto je fakt dobrá. Dělá to, co slibuje, chrání ráfek a plášť. A dobře. Vlastně asi nemám nic, co bych jí mohl vytknout. Recenze, která tvrdí, že slabina nenalezena je vždy trochu podezřelá. Ale prostě u FLAT OUT <3Core jsem žádnou slabinu nenašel. A to je taky důvod, proč hned po nafocení putovala zpět do pláště a na kolo.

I cenově si stojí dobře, FLAT OUT <3Core k nám dováží Protocycle a prodává je buď jednotlivě za 1250 Kč/kus a nebo v páru za 1890 Kč.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí