reklama

Test: Giro Coalition Spherical - super odvětrání a mega pocit bezpečnosti a přitom jen 803 gramů

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 20.6.2024

Kdo nemá v nabídce lehkou integrálku, jako by nebyl. Možná právě proto přichází značka Giro s modelem Giro Coalition Spherical. V čem jsou její silné stránky? V čem je slabší? Jaké je odvětrání?

Inspirace u Insurgentu

Coalition je přilbou inspirovanou sjezdovým modelem Insurgent. U něj byl důraz na maximální bezpečnost, u Coalition jde také o lehkost a odvětrání. Podoba obou přileb je znatelná, ale zároveň je patrné, že každá míří trochu jiným směrem.

Bezpečnost je zásadní

Nadpis je vše říkající. Ochrana hlavy by měla být nejdůležitější vlastností jakékoliv helmy. Platí to i u Giro Coalition, ta splňuje všechny myslitelné normy pro integrální přilby na kolo, včetně sjezdové ASTM DH.
Tím ale nekončí, přidává ochranu proti rotačním silám vzniklým při pádu. Nejedná se ale o tradiční Mips fólií, ale Spherical Technology Powered by MIPS. Helmu tvoří dvě polokoule, vnější a vnitřní. Vnější s vnitřní je spojena pružnými elementy, které umožní na sobě nezávislý pohyb obou polokoulí.
Přilbu s tímto systémem jsem již vyzkoušel loni u Giro Insurgent a tehdy jsem narazil na jeden zásadní nedostatek, v dešti po vnějším povrchu vnitřní polokoule stékala voda přímo do brýlí. Coalition je sice mnohem více děrovaná, ale i přesto po mega dešti do brýlí nespadla shora ani kapka.

Bezpečnosti se dotýká i kšilt, drží jej trojice plastových, odlomitelných šroubů. Kšilt je samozřejmě nastavitelný. Šrouby nesou navíc gumové podložky, takže mezi kšiltem a povrchem přilby se nachází tlumící element. Drobný, ale velice praktický detail. Kromě zabránění povolování slouží k zabránění poškrábání povrchů a také eliminují klepání kšiltu o helmu. 

Něco je uvnitř

Jedna z bezpečnostních inovací u přilby Coalition leží skrytá uvnitř, Giro ji popisuje následovně: "Systém Halo spojuje chránič brady s materiálem Pebax (materiálem navrženým tak, aby poskytoval perfektní rozsah pružnosti a tuhosti) a elastomerovými podložkami integrovanými do EPS, které absorbují a rozptylují kinetické síly. Výsledkem je přilba, která překonává standardní certifikaci na deformaci chrániče brady téměř dvojnásobně."
Rentgenové oči nemám, a tak říkám, že v ruce působí náhubek Coalition dost festovně a dostatečně tuze. Troufnu si tvrdit, že se svojí tuhostí, a to nejen náhubku, se vyrovná ba možná překoná dost sjezdových přileb s výrazně vyšší hmotností.

A když jsme u hmotnosti, Coalition není nejlehčí lehká přilba na trhu. Nachází se někde v průměru. Nicméně 803 gramů na velikost M mi přijde jako více než v pohodě. Nejlehčí obvykle neznamená nejbezpečnější.

Odvětrání neskutečné

Spousta (23) otvorů napovídá, že se ti hlava v přilbě potit nebude. Není to jen o množství otvorů, ale také o jejich pozici a také o proudění vzduchu uvnitř přilby. Giro tento úkol zvládlo na výbornou. Hlava se v Coalition fakt nepotí. opravdu větrá skvěle. Co ale znamená skvěle? Nadstandardně! Já, jakožto extrémně se potící člověk, jsem nevnímal žádné pocity přehřívání hlavy či nadměrného pocení. A platí to nejen při rychlé jízdě z kopce, ale i při výjezdech, vyjet na kopec s Coalition na hlavě není utrpení. Prostě, v kombinaci s relativně nízkými výstelkami má hlava příjemné klima. V teplu příjemné, v teplotách pod pět stupňů mi byla vlastně dost zima.

Výrazně děrovaný náhubek nebrání v proudění vzduchu ani nečistotám k ústům. V blátě či dešti se k tváři a do pusy dostane spousta nečistot. V takovém případě by dost pomohla záslepka otvoru před pusou, ale nic takového Giro nemá. Každopádně není to problém, který by nevyřešil ductape.

Na kolečko zapomeň 

Zapínání na Fidlock sponu u lehké přilby vítám, dvojité D kroužky mám sice rád, ale zde by mi připadaly trochu divné.
Co cením? Absenci stahování (kolečka) na zátylku, jak nedávno psal Oskar u TLD Stage, tohle pořádná přilba nepotřebuje. Giro u Coalition řeší úpravu optimální velikosti na obvod hlavy pomocí výměnných výstelek. Na výběr jsou dvě tloušťky pro lícní a dvě pro zatylkové. Pomocí jejich kombinace najde každý správný setup pro svou hlavu v rozsahu velikosti. Já se svými 56 cm obvodu hlavy (přilba M) zvolil silnější zadní díl a užší lícní a helma seděla dokonale.

Zadní díl se nacvakává pomocí cvočků do přilby a drží fest. Naopak lícní drží relativně málo. Při nešikovném sundání helmy si lícnice snadno vycvakneš. Nešikovné znamená, že přilbu z hlavy sundáš a neroztahneš ji přitom za stahovací pásky, které při roztažení lícnice zajistí.
Ze začátku vycvaknutí párkrát překvapí, po čase si už dáváš pozor. Proč lícní vycpávky drží tak málo? Protože umožňují snadné vyjmutí i při nasazené a zapnuté přilbě. Například při potenciálním zranění a potřebě sundání helmy z hlavy, to jde výrazně snáz bez vycpávek než s nimi.

Zapomeň na pot v očích

DryCore, neviditelná a skoro nenahmatatelná vychytávka umístěná v přední části hlavové výstelky, v oblasti na čele. V těchto místech se uvnitř výstelky nachází silikonový proužek, který má za úkol odvádět pot do stran a zabránit jeho vniknutí do očí. Nebýt nápisu, tak o existenci této DryCore vlastně nevím, ale rozdíl jsem si uvědomil až po jízdě s jinou přilbou (Smith Mainline). Rozdíl, o kolik víc jsem měl mokré výstelky v brýlích, byl doslova propastný. Je nasnadě, že sušší výstelky znamenají potenciálně menší mlžení brýlí. 

Pocit jako ve sjezdové přilbě

Nevím, jak vy, ale já to mám u přileb tak, že dám hodně na pocit. Jak vnímám pocit bezpečí, když si helmu nasadím na hlavu. U některých přileb si vnitřní pocit říká, v této hlavou strom potkat nechceš a v jiných mám naopak pocit nesmrtelnosti. Absolutní většina hodně odvětraných patří do první kategorie, Coalition má ale hodně našlápnuto do kategorie druhé. Přestože je děravá jak cedník, vůbec jsem se v ní nebál ani v rychlostech a terénech, na které bych si jednoznačně vzal sjezdovou integrálku.

Nemám co vytknout

Ať hledám jak hledám, tak když si odmyslím velmi lehce držící lícní vycpávky, tak na Giro Coalition nenacházím slabinu. Bezpečná, dobře na hlavě sedící, skvěle odvětraná, ani Fidlock zapínání nechybí. Co víc si přát?

Jednoznačně. na enduro či do bikeparku se mi Coalition jeví jako skvělá volba, u závodního sjezdování bych asi sáhl v poličce o jednu pozici dále.

Konkurence v lehkých odvětraných přilbách je silná, většina si je velmi podobná jak vzhledem, tak vlastnostmi. Vlastně i cenově (8.399 Kč) si stojí všechny dost podobně. V čem vyniká Coalition nad konkurencí? Tuhostí náhubku a Spherical Technology Powered by MIPS, oba dva prvky zvyšují bezpečnost a o to tady přece jde!

Giro Coalition Spherical prodává Progress Cycle. 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel M 20.6.2024 - 9:22

    Odvětrání, váha, pohodlí...cena. OK, ale co náhradní díly? Dovolím si čerstvou zkušenost s jiným výrobcem. Konkrétně Leatt 3.0 Enduro V23 (taková ta trojkombinace co jí vozí Ondra Šenk). Nedá se na ní aktuálně sehnat kšilt. Věc která se při pádu trhá jako první. Prodejce (Joybike) ,,sehnat neumíme, dodavatel má pouze tohle..link na jiné kšilty u RAZZO". RAZZO ,, ano máme skladem, 850Kč, ale jen pro zákazníky, kteří si ji koupili u nás a mají účtenku . Joybike ,,Hm, tak s tím bohužel nic neuděláme". Kruh se uzavřel, jdu pro oboustranku. A to nemluvím o tom, že hned u nové přilby nefungovalo utahovací kolečko a já debil se ho snažil vyndat, že to jako pošlu k reklamaci bez helmy....a hned po prvním lehkým zatáhnutí se ulomil šteftík na kterým to drží. 350Kč, dobrý den.

    • anonymní uživatel Ádoš 20.6.2024 - 9:34

      pokud to do Modřan nemáš daleko, tak se zastav v Razzu osobně. Nakupuji tam příležitostně už asi 16 let a nikdy nebyl s žádnou položkou, kterou měli na skladě, problém. Vedou to tam rozumní chlapi a mají pro nás vypatlance pochopení. Co nejde po telefonu, jde většinou na prodejně. Good luck.

      • anonymní uživatel M 20.6.2024 - 9:55

        Jo jo díky. V Razzo jsem už utratil balík, takže vím že by to asi osobně šlo (i když úplně za rohem to nemám. Mě spíš zaráží, že se na novej model helmy nedá sehnat základní náhradní díl. že jsem na 6 let starou Uvex už nesehnal náhradní výstelky, ok. Ale tohle je model 2023 a nejen že to není v ČR, ale já to nenašel ani na Leatt stránkách někde v Americe. Prostě ulom kšilt u helmy za šestku a kup si novou ! No nebo nepadat...zkusi popřemejšlet :-))

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí