reklama

Test: Kokpit Spank

Autor: Čert, MuchaPhoto, kategorie: Test, vydáno: 24.9.2013

ikonaVzhledem k tomu, že kokpit je jeden z mála bodů, který nás spojuje s mašinou pod námi, když je čas vypadnout na kolo, nikdo se nevyhne tomu, aby chňapl řídítka/gripy. A všichni víme, že sebelepší stroj dokáže pohřbít, nebo naopak vyšvihnout nahoru, to, jak kolo padne do ruky. Navíc je kombo představce, řídítek a gripů jedno z míst, kde se prostě dá dost dobře tunit. A já si do testu vzal jeden z ovládacích klenotů poslední doby, řídítka a představec Spank Spike v Signature edici Bearclaw. Poslední prvek řízení, gripy, dodala firma SB3 ve formě stále populárnějších silikonových gripů.





Řídítka Spank Spike Bearclaw
Ti, kdo aspoň trochu sledují světovou freeridovou scénu, jistě ví, kdo si tahle řidítka obrandoval a potunil k obrazu svému. Darren Berrecloth, hvězda snad všech „eNWéDéček“, organizátor Bearclaw Invitational, naprosto unreal slopestyle akce, Red Bull rider a mnoho mnoho dalšího, ten by se pod blbý klacky asi nepodepsal. Dle oficiálního popisu jsou řídítka vyrobena pokročilou technologií Dual XGT. Ta by měla zaručit optimalizované rozložení tloušťky materiálu v nejvíce namáhaných místech. A kdo viděl například Where the Trail Ends, ví, co u Berreclothů znamená namáhané. Zároveň mají „rodla“ poměrně muší váhu, při šířce 777mm a 15mm zvednutí váží cca 310 gramů. To je dost málo. Proto mě samotného trochu překvapilo, že na rozdíl od některých jiných ultralight klacků, se v ruce prostě nekroutí. Když za ně zatáhneš tak nepropruží, když si frajersky střihneš pořádnej silovej start, ani se nehnou.
Tímhle mě fakt bavily. Samozřejmě velkou tuhostí je zhoršen komfort, protože jelikož klacky nepruží, tak ani netlumí případné vibrace. Ale při použití s pořádnou vidlicí to fakt nepotřebuješ. Na výběr jsou 2 barvy, černá s bílým nebo černá s modrým nápisem, se zvednutím 15 nebo 30mm. Můžete nesouhlasit, ale tvrdím, že ať máte jakoukoli barvu kola, modrý Spanky se hodí ke všemu a jsou prostě frikulínovský (děsné free, děsně cool a děsně in). Řada Spike je vrcholem nabídky Spank a signování „Bearclawem“ ji dodává ještě větší punc exkluzivity. Tomu samozřejmě odpovídá i cena, rozhodně ale za každou korunu z těch 1890.- dostanete kousek něčeho špičkového a poměrně luxusního.









Představec Spank Spike
Druhým komponentem Bearclaw sady je představec, ten je v nabídce v klasické délce 50mm, ale taky v superkrátké 30 milimetrové verzi, takže pokud máte pořád slabost pro jednokorunkové vidlice, ale zároveň chcete co nejlepší ovladatelnost s co nejkratším představcem, 30mm je jasná volba. Dalším plusem Spiku, hlavně pro gramhoniče, je nejenom jeho váha (160g při 50mm) ale zároveň nízká výška, z vaší vidlice sebere pouze 35mm, takže můžete vesele řezat krky a šetřit gramy. Je to už hodně úchylná gramhonírna, ale jsou i tací…jezdci. Cena je stejná jako u řídítek, ale jako bonus dostanete badass čepičku vidlice, s hvězdou, a přední frézovanou část, která v modré verzi vypadá rovněž fantasticky.





Gripy SB3 Silicon
Posledním, ale z hlediska spojením s bajkem nejdůležitějším, objektem mého testu byly silikonové gripy. Ty se mezi xc jezdci stále více rozšiřují, a proto nastal čas zjistit, co dovedou při trochu drsnějším užití. Co se týče výhod silikonu, měl by lépe pohlcovat vibrace, vážit podstatně míň než běžný lockon grip, držet v ruce líp než guma a hlavně po delší době nezačít lepit, plus být nenáročný na údržbu. To poslední můžu potvrdit hned, protože ačkoli jsem pro test zvolil nejvíc vyšámpónovanou a zároveň skoro samozasírací bílou barvu, stačilo trochu vody a grip byl zase bělejší než bělmo králíčka Azurita.
Primárně je grip určen k užití bez rukavic, ale při běžném trailovém ježdění mi příjemně padl do ruky i když mé ruce nebyly „bosé“. Navíc se grip během jízdy trochu natvaruje podle ruky a ta potom na grip líp „sedne“. Jenže tohle natvarování je fajn když jedete dlouho a klacky jenom tak přidržujete, jakmile jsem na kole zkoušel větší divočárny jako skákání etc., prostě chvíle kdy potřebuješ řidítka držet pořádně, příliš měkký grip mi to nedovolil. Čím víc mačkáš, tím víc promačkáváš a pořád ne a ne dostat pocit, že to kolo vlastně držíš pod krkem tak, jak bys potřeboval. Co se týče tlumení vibrací, rozhodně bude lepší než u klasického gripu s plastovým středem potaženým trochou gumy, otázkou je, jestli onen komfort není lepší vyměnit za jistější úchop, který právě klasické "gumáky” nabídnou. A navíc tlumení vibrací je pro dědky, protože jak jistě všichni sjezdaři ví, tlumit se má rukama!
Jinak jsou gripy SB3 nabízeny ve dvou tloušťkách, 30 a 32 mm, v závislosti na velikosti ruky, případně jezdcovy preference. Trochu zbytečná mi na mou ruku velikosti M přišla šířka gripu 130mm, kvůli ovládání teleskopu a brzdě s krátkou pákou jsem nemohl držet klacky úplně na krajích a tím jsem přišel cca o centimetr šířky na každé straně. A když řídítka stojí skoro dvojku, jsou to dost drahý dva cenťáky. Naštěstí samozřejmě není problém gripy zaříznout a přizpůsobit. Malým očistcem je montáž. Protože je grip hodně úzký, aby po nasazení neklouzal a neprotáčel se, jediné možnosti nasazení jsou buď pomocí pumpy, či kompresoru, nebo namočit klacky i grip a pak kroutit a trpět. Jakmile jsou ale silikony nasazeny, nehnou se už nikam, dostat je zase dolů je očistec numero due, opět je možno zkusit vzduch, vodu, případně cyklostar a tahat a trpět. Ale 8 z 10 zubařů doporučuje ukončit gripům trápení rychle a tvrdě a z kola je regulérně odříznout.
Cena gripů je 499 Kč a v nabídce jsou snad ve všech barvách duhy, plus černá! Jako alternativa klasických lock-onů rozhodně stojí minimálně za zvážení, ovšem spíš jako grip na xc/trail kolo, tam kde budete potřebovat spíš hodně pohodlí a míň úchopu. Na sjezďáku silikon doma prostě není.





Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel bok 24.9.2013 v 15:46

    Všichni ty představce dělaj jen 35mm (resp. tady 30) nebo pak 50mm, když chce člověk 45mm má na výběr tak ze dvou. Je to tak exotickej požadavek?

  • anonymní uživatel hoffman 24.9.2013 v 15:54

    takže u Spank sa hromadný prechod na 35mm diameter zatiaľ nekoná

  • anonymní uživatel kubajsz.com (kubajsz (a) gmail.com) 24.9.2013 v 18:14

    jen bych to opravil, délky jsou 35mm a 50mm. Hoffman: zatial nie

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí