Test: blatník MudHugger

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 19.2.2014

ikonaMudHugger, Blatník MudHugger, původem z Británie, země známé vynálezem bláta v roce 1783 badatelem Johnem Blátem. Od té doby bylo vyzkoušeno mnoho metod obrany před tímto nepříjemným společníkem na podzimní vyjížďce (v případě střední Evropy) či jakékoli vyjížďce (v případě Británie, Británie, Británie). Zatím posledním velkým bojovníkem proti rychlému pruhu na zádech a obličeji je revoluční blatník vytvořený a vyprojektovaný nad pintou piva, které by svéprávný Čech nikdy nepil a vyráběný v poctivé britské garážové firmě. A jak na tom tedy je?





Sada Mudhugger se skládá z předního blatníku, který je podobně jako BenderFender od MuckyNutz uchycen pod můstek vidlice, a ze zadního blatníku, který je uchycen přímo k Satanově citu pro estetické utrpení… pardon, k zadní stavbě. Ne vážně, testovat blatník je na jednu stranu vlastně jednoduchá věc, buď nefunguje a jste špinaví jak Rathovy peníze anebo funguje a máma/přítelky­ně/manželka vás nechá projít dveřma bez potupného svlíkání na chodbě. Problém je v tom, že k blatníkům snad každý kovaný mountainbiker přistupuje apriori jako k věci, jejíž jediný účel je zohyzdění kola. Na druhou stranu, je to blatník, a pokud má být blatník funkční, musí zavazet bordelu. A to dokáže jedině tak, že bude „nesmyslně“ čouhat z kola některým směrem. Mudhugger , minimálně jeho zadní část zrovna oku lahodící, tedy dle mého názoru, není. Jistě, vzhled trialové motorky může některým enduro jezdcům připomenout jejich mládí, ale jinak tahle věc vzadu určitě neslouží k zkrášlení. S předním blatníkem je to o poznání lepší, ten se mi dokonce líbí víc než výše zmiňovaný výstřižek z pet láhve zmuchlaný nad kolem, blatník má tvar, přesahy tak akorát a nebije do očí.





Ale dost lekce estetiky. Při vybalení z krabice se vám v ruce naskytnou dva blatníky, asi metr pásku ze suchého zipu, zhruba dvě desítky stahovacích pásek a dva blatníky z poměrně tuhého plastu. Ačkoli jsem měl strach, že tvrdý plast podlehne prvnímu lehnutí, je překvapivě pružný, dokonce ani při nižších teplotách mi nepraskl. Následuje montáž. V případě předního blatníku je díky možnosti použít úzký pásek „sucháče“ instalace nejenom rychlá, ale hlavně bezproblémově vratná. Kdykoliv nebude blatník potřeba stačí odlepit supermoderní „sucháč“ a opačně, za tohle si Mudhugger zaslouží jedničku s hvězdičkou. Bohužel, nasazení zadního blatníku už si žádá více. Jelikož se uchycuje prostřednictvím dvanácti stahovacích pásků na vidlici zadní stavby, je potřeba mít v případě, že ho nehodláte vozit pořád nejenom zásobu pásků, ale i dostatečný časový limit před vyjížďkou by na vás kamarád nemusel v plískanici čekat o deset minut déle. Ona celá instalace zadního blatníku nesežere zrovna hodně času, i méně zručný mechanik postahuje pásy za max 5 minut, vadilo mi spíš to, že dolů jde blatník jenom štípačkami a spotřeba pásků není moc friendly k planetě. Ale tohle v Anglii, kde se blatník nasazuje na kolo už v krámě a oddělává až při prodeji nebo dokud neodpadne sám, nemusí řešit.





A když jsou blatník „online“, vzhůru do lesů. A tam se jim nedá vytknout vůbec nic, možná to že bordel bubnující do blatníku ruší požitek z jízdy krajinou. Přední blatník bez problémů pojme i 2,5 palce široký DH plášť a zvládne i všechno co na něj hodí Super Tacky směs předního Minionu. Vzadu se děje to samé, záleží samozřejmě na výšce zadní stavby kola, ale i na mém Mongoosu, případně testovacím Canynonu mi záda chránil od hnusu stoprocentně a to obě kola mají horní kyvku zadní stavby neobvykle nízko. Nicméně pokud máte stavbu ultranízko, v nejbližší době bude k dostání i speciální prodlužující „ploutvička“ která se nacvakne na zadní blatník. Limitem blatníků byla jenom moje blbost, protože střihnout si to po trojdenním dešti přes pole je nápad hodný člověka, který si nezaslouží dále šířit svůj genofond. Úrodná jihomoravská hnědozem totiž zalepí úplně všechno. Nicméně v lese na trailu mě faktor hlouposti testridera naštěstí neovlivnil, takže s klidným srdcem, když nepojede na pole, blatníky zachrání všechno. Teda všechno, zadní blatník zachytí doopravdy skoro všechno od zadního kola, nicméně ten přední při své délce zabrání jenom tomu, aby byl jako čuňátko jezdec, kolo si oněch pověstných létajících třísek spojených s kácením lesa užije požehnaně. Prostě bude zasranej rám, abych to nebásnicky shrnul.





Co se kompatibility týká, MudHugger funguje s 26" kolem s pláštěm do rozměru 2,5. Funguje velmi dobře i s koly 27.5 do rozměru pláště 2.4, nicméně výše zmíněná ploutvička by měla funkci blatníku na sedmadváce ještě zlepšit. Samozřejmě se momentálně na český trh chystá i verze pro treková kola… pardon, devětadvacítky.
Distributorem pro český trh se stal Singltrek pod Smrkem, funguje na webu www.themudhugger.eu (vpravo nahoře přepnout vlaječku na českou, já si toho třeba poprvé nevšim) a předběžné ceny, které by se ještě měly hýbat směrem dolů, jsou: Za přední blatník 22 €, zadní blatník vyjde na 28 € a v případě že se vám hodí celá sada, povede se vám ušetřit, protože cena předního i zadního blatníku je stanovena na 47 €. A pokud se rozhodnete navštívit Singltrek, můžete si tam blatníky fyzicky osahat, samozřejmě koupit a klidně i vyzkoušet jelikož budou namontovány na všechny kola v půjčovně Singltrek Centra.





Nyní už máte všechny indicie k tomu, abyste mohli odhalit kdo je podle Pátera Knoxe vrah. Blatníky Mudhugger fungují a to v podstatě bezchybně, jasně – cena není úplně nízká, nicméně blatníky jsou odolné. Takže nejsou na jednu sezónu a díky tomu že jsou vyrobeny z recyklovaných plastů tak ten kousek ekologa, který je snad v každém kdo jezdí na kole, zaplesá. Samozřejmě estetická část je otázka názoru. Ačkoli já sám si nemyslím, že v našich podmínkách je zadní blatník je naprostá nezbytnost, jakkoliv je fajn ho mít, přední polovina Mudhuggeru je něco, co se rozhodně zařadilo na můj seznam „to Čert sce“. Protože si bez problémů poradí i s 2.5 Minionem, má nesrovnatelně větší záběr než neopren natažený mezi korunkou a podkovou či MarshGuard, BenderFender atd., ale přitom nijak zásadně nečouhá a instalace je super rychlá a super jednoduchá díky sucháčům, je to super záležitost kterou se hodí mít přiloženou poblíž sjezďáku. A důvod proč zainvestovat a pořídit si Mudhugger případně i dozadu i když se vám nelíbí? Protože je to momentálně jeden z mála blatníků co ochrání před bordelem i teleskopickou sedlovku, protože mimo ní ochrání i vás a po chvilce se na něj dá zvyknout. A kdyby ne, za ten suchej zadek to stojí a mokro u nás naštěstí bývá jenom pár měsíců, na tu chvilku to jde vydržet. A kdyby pořád nic tak nálepky, nálepky vylepšej všechno!





Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Boss (moabbomb (a) seznam.cz) 19.2.2014 v 7:02

    ještě odrazky a zvonek a budeš to mít dobrý :)

  • anonymní uživatel Kuba (cd32 (a) seznam.cz) 19.2.2014 v 7:42

    Přečetl, pobavil, děkuji. Máme nového literárního velikána :)

  • anonymní uživatel Honza (rockford (a) seznam.cz) 19.2.2014 v 9:01

    Ten zadní nevypadá zle, chvíli jsem zkoušel zadní od sks a uchycení na sedlovku nebo na rám pod ní je špatný...

  • anonymní uživatel Maximus 19.2.2014 v 9:13

    nojo zvonek, co bych za něj občas dal. :) Je to luxusně příšerný. Asi se budu i nadále potupně svlékat v chodbě a dožadovat se rychlé pračky a sušičky.

  • anonymní uživatel hoffman 19.2.2014 v 9:40

    fakt prekrásne

  • anonymní uživatel Slid 19.2.2014 v 9:51

    www.rogelli.cz/...

  • anonymní uživatel exot 19.2.2014 v 10:06

    Zatím asi zůstanu u toho, že když je venku mokro, tak se na kolo radši vybodnu.. Závody nejezdim, pravidelné trénink nevedu a když je v lese nalito, tak vezmu silničku :)

  • anonymní uživatel krtek 19.2.2014 v 10:16

    jsem prostě prase.

  • anonymní uživatel hoffman 19.2.2014 v 10:33

    keby mám čakať na sucho, tak už 2 mesiace čučím doma, rozhodne ale radšej operiem pláštenku, jak by som mal desiatimi páskami montovať a demontovať tento fašistický rároh

  • anonymní uživatel RB 19.2.2014 v 10:39

    Hoffman: Je velký problém ho nechat na kole? Přední blatník vozím celou sezonu a nijak mi nepřekáží.

  • anonymní uživatel hoffman 19.2.2014 v 10:57

    RB: myslím ten zadný, to by bol problém

  • anonymní uživatel Farmer 19.2.2014 v 11:23

    zadni blatnik:
    1) hnus
    2) se to ucpe bahnem

  • anonymní uživatel Jary 19.2.2014 v 12:01

    To je prece picovina od prvního pohledu, blatník by musel bejt nataženej až do půlky kola ne? Co jste to sakra za blbce

  • anonymní uživatel Beda (skabis (a) seznam.cz) 19.2.2014 v 12:10

    Mno takovej krásnej blatník je škoda na moje kolo. Nápad dobrej článek taky ale kdo si to koupí?

  • anonymní uživatel Honza (rockford (a) seznam.cz) 19.2.2014 v 12:32

    zůstanu jen u předního od Shamana

  • anonymní uživatel Vondrus 19.2.2014 v 12:36

    Delsi recenze na blatniky, nez na vsechny kola dohromady. To bude za odmenu dozivotni vstup na SpS zdarma, az ho zpoplatnej:-)

  • anonymní uživatel Chrlzz 19.2.2014 v 13:29

    kucí, podložte si ty stahovačky všechny, takto tam to tam vybrnka lak

  • anonymní uživatel DAn 19.2.2014 v 13:47

    Cena mi příjde dost přepálená..

  • anonymní uživatel Adam (ponec (a) centrum.cz) 19.2.2014 v 14:27

    nejvíc to zabil Vondrouš a nejvíc pravdu má Jary .... hahaha

  • anonymní uživatel Mario 19.2.2014 v 17:52

    To se Cert zase nudil doma tak nevedel o jake picovine ma psat :D
    A ze se teda fest nudil :D

  • anonymní uživatel bok 19.2.2014 v 18:47

    Ještě že už mám letos špinavý gatě

  • anonymní uživatel šíša Jr (petr.sisa (a) seznam.cz) 19.2.2014 v 18:57

    super hnusný a navíc to stejně nebude fungovat stejně jako MuckyNutz (na štestí mi přemrznul a zlomil se)

  • anonymní uživatel HonzaKrepelka 19.2.2014 v 19:03

    šíšaJr: mě MuckyNutz funguje v pohodě, nejhorší bordel to pochytalo a s blátem na brýlích se holt v mokru počítá

  • anonymní uživatel Bersekr 20.2.2014 v 10:05

    ...najlepsi predny blatnik je RB :)

  • anonymní uživatel RB 20.2.2014 v 13:27

    I na RB mám o něco delší MN blatník a je to znát, hlavně bordel nekydá na vidlici a já nemám špinavé brýle.

  • anonymní uživatel bok 20.2.2014 v 18:45

    mucky nuts je ok, to nejhorší pochytá a hlavně to nejde všechno na gufera

  • anonymní uživatel O´Neill 20.2.2014 v 19:30

    Mucky Nutz gunguje dokonale... Nechápu proč to tu haníte...

  • anonymní uživatel Domíšek (d.divin (a) seznam.cz) 25.2.2014 v 13:01

    Článek hezký,zadní blatník škaredý, ale chybí mi foto čerta jak je/není zablácený po ježdění v bahně...takhle je to takové, no neprůkazné ;-)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí