iXS European Downhill Cup v Mariboru: Češi výborní

Autor: Keli, vydáno: 19.5.2014

Maribor patří mezi velmi oblíbené trati, letošní závod Evropského poháru iXS to potvrdil, na start se postavilo okolo 380 závodníků z 27 zemí. Trať samotná nepatří mezi jednoduché ani za sucha, parametry leccos napoví o její náročnosti – délka 2,6 km a převýšení 450 metrů. Stejně jako loni při finálku iXS European Downhill Cup bylo i letos hodně mokro. Ve čtvrtek silná bouře trať dost poškodila a organizátoři měli plné ruce práce, aby trať připravili na páteční tréninky. Ale povedlo se!




Před pátečním tréninkem to na trati vypadalo i takto



Volba pneumatik v sobotu byla jednoduchá, po celonočním silném dešti nikdo nepochyboval o tom co obout. Přestože okolo poledne přestalo pršet, podmínky na trati byly velmi obtížné, ale jako vždy – pro všechny byly stejné. Někdo ale jezdí rád za mokra a další zase preferuje sucho. Do první kategorie zajisté patří David Trummer (AUT – RRP Ghost), který si zbytek startovního pole povodil v kvaldě, stejně tak i Zarja Cernilogar (SLO – Blackthorn-GT) v ženách.




Kořeny a kameny obojího je v Mariboru více než dostatek



V neděli ukázalo počasí svoji lepší tvář, na pár hodin přestala z nebe padat voda a dokonce na chvíli zasvítilo slunce, trať hodně vyschla, díry se zvětšily a kořeny klouzaly zas o kousek víc. První na řadu přišla kategorie Masters, v ní máme velkého favorita, loňského celkového vítěze Rostislava Štencela (CZE – Bikeplac Racing Team). V Čert v Mariboru potvrdil výkonnost a i přes pár krizovek v jízdě obhájil první místo před dvojicí Němců, druhý Frank Hedwig (GER – RAD-ART) a třetí Christian Voigt (GER – Reichmann Engineering).




Zarja Černilogar



V kategorii pod 17 let už „dojčland“ získal zlato – Till Ulmenschneider (GER – Youngguns) před druhým Mirko Manazzale (ITA – Airoh Axo SantaCruz) a třetím Slovákem Filip Zeman (SVK – CTM Racing Team).

V ženách to na mezičase vypadalo pro české barvy nadějně, Jirková Simona (CZE – Giant Cycling Team) zalítla fakt rychle, ale spodní část trati byla pomalejší a nakonec to dalo až na sedmou pozici. Jana Bártová si oproti kvaldě o jednu pozici pohoršila, z druhého místa klesla na třetí, o dvě vteřiny rychlejší než Jana byla Mariana Salazar (ESP – MC RACING). Že to na domácí půdě umí potvrdila i ve finále Zarja Černilogar, když zbytku startovního pole odskočila o osm sekund.




David Trummer



V nejnabitější kategorii, Muži Elite, si v hot seatu poseděl hodně dlouho Loris Rivelli (ITA – Argentina Bikes), ten vystartoval jako první a dlouhou dobu jeho čas nikdo nedokázal pokořit. Po tři čtvrtě hodině se to podařilo jeho krajanovi Simone Medici (ITA – Pedroni Cycles Racing Team) a opět dlouho žádná změna. Až do doby, než se po další hodině do cíle přiřítil Motejlek, Martin Lébl (CZE – Krabcycles Trek), poté se v hot seatu už nikdo dlouho neohřál. Dalším Čechem v popředí byl Léblův týmový kolega Ondra Štěpánek aka Kissák, ten na čtvrtém místě ztratil na nejrychlejšího Trummera 4.5 sekundy a na druhý flek dokonce jen 0.7 sekundy. Ale těšit ho můžou skalpy takových jmen jako je Cameron Cole, Benny Strasser či Markuss Pekoll. Kompletní výsledky zde.

Po pěti minutách po průjezdu posledního, Davida Trummer se obloha otevřela a začalo zase pršet, to bylo načasování…




Muži Elite: zleva 3. Slawomír Lukašík, 1. David Trummer, 2. Robin Wallner



První kolo iXS European Downhill Cup je za námi, šest ještě před námi. Za pět týdnů se nejlepší evropští sjezdaři setkaji v Schladmingu v Rakousku.

Foto: Thomas Dietze

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel lutte (jandakar (a) seznam.cz) 19.5.2014 v 18:03

    Dobře Kissak!

  • anonymní uživatel slucky 19.5.2014 v 19:09

    moc pěkně

  • anonymní uživatel Nothing 19.5.2014 v 19:53

    Yes ! I v takových podmínkách to jde !!! ;-)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí