Test: Celý rok na desítce Wolf Tooth

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 7.1.2015

Ač možná pivaři z nadpisu zajásali, teď budou zklamáni, piva se článek týkat nebude. Pokusím se shrnout moje zkušenosti z celoročního používání jednopřevodníku Wolf Tooth a desetipastorkové kazety s rozšiřujícím pastorkem stejné značky.





Jednou z prvních značek, které na trh začala dodávat takzvané nepadací převodníky (označované také jako Drop Stop či narrow wide), byl americký Wolf Tooth. Firma sídlící v Minnesotě v lokalitě, kde pořádný kopec aby jsi pohledal, ale zato sněhu tam mají naopak hodně. Chlapíci z Wolf Tooth jezdili na fatbike kolech ještě v dobách, kdy toto odvětví bylo absolutně okrajové (ono je stále, ale marketingová masírka se nás snaží přesvědčit, že je to, co nutně potřebujeme).
Když jezdíš na sněhu opravdu pořádně, zjistíš, že přesmykač se ti zanáší sněhem a výsledkem je tedy jeho demontáž – ha, teď ti zase padá řetěz – osadit kolo napínákem ti moc nepomůže, zanášení je zpět. A tak přišel na svět nepadací převodník Wolf Tooth. O tom, kdo byl dřív – zda-li SRAM, Wolf Tooth nebo někdo úplně jiný se nemá smysl dohadovat.

Prvotním impulsem pro volbu jednopřevodníku byl rám GT Sanction, který neumožňuje montáž přesmykače (ano, lze použít přesmykač s uchycením pod misku středového složení, ale rám je primárně vyroben jako jednopřevodníkový). Druhým impulsem byla zvědavost, opravdu to nebude padat a rozsah bude zhruba stejný jako u dvojpily? Třetím impulsem je váhová úspora, o jeden převodník, přesmykač, bowden, lanko a řadič méně – to se musí projevit, pojedu aspoň o 0.0003km rychleji! Impuls čtvrtý, 1×10 je in a #endurospecific, o fous víc #endurospecific je už možná jen 1×11.





První problém nastal při rozhodování jaký počet zubů zvolit, na výběr pro rozteč šroubů 104 BCD byly 30, 32, 34 a 36 zubové varianty. Na 26" kole jsem vozil na dvojpřevodníku největší placku 36 zubů a 28 zubů na malé. Sanction je ale na 27.5" kolech, takže aspoň dle tabulky webu Wolf Tooth cycling by pro získání stejně těžkého nejtěžšího převodu odpovídá převodník s 34 zuby. Věřím tedy tabulce a objednávám 34 zubů, v této variantě váží 56g.





Aby byl jednopřevodníkový systém kompletní, je třeba ještě zvětšit největší pastorek na kazetě. V době objednávání nabízel Wolf Tooth pouze 42 zubový megapastorek Giant Cog, v současné době již mají i 40z. Na výběr jsou dvě varianty, jedna pro Shimano a druhá pro SRAM. Já vozím prvně jmenovanou značku a tak musím pořídit i jednu ze dvou podporovaných kazet, buď XT 11–36t (CS-M771) nebo XTR 11–36t (M980). S ničím jiným od Shimana si pastorek bez nutnosti dalších zásahů nerozumí. Váha rozšiřovacího pastorku je 86 gramů.

Cena v USA na CNC stroji vyrobeného kompletu je nemalá – 168 dolarů. Koupit lze například zde.





Montáž je jednoduchá, namontovat převodník zvládne asi každý kdo udrží v ruce imbusy, s kazetou je to obdobné. Pro montáž rozšiřujícího pastorku k desítkové kazetě je nutno obětovat jeden z pastorků, buď 15 nebo 17 zubů, jehož uvolněné místo zastoupí právě nový největší pastorek. Samozřejmě, ne doslova, kazeta se posune po ořechu a největší pastorek přijde až na okraj k výpletu.





Posledním krokem který je nutné provést je výměna napínacího šroubu přehazovačky za delší, šaltr je třeba více oddálit od kazety, tak aby zvládl polknout i šesti zubový skok mezi 36 a 42 pastorkem. Mimochodem, osazená přehazovačka Shimano XT je ve variantě se středním vodítkem. Co se týče řetězu, tak jsem zvolil montážní Shimano XT HG-94, jeho délku jsem určil až na několikátý pokus, klasická poučka – „velká pila, velký pastorek plus dva články“ – nefungovala, nakonec má řetěz o další dva články více.





První jízda na 1×10 skončila neslavně, po cca pěti kilometrech jsem přetrhl řetěz, holt ne vždy se nýtování zcela podaří. Naštěstí nýtovat nový řetěz je docela čistá práce.

Celý systém od počátku fungoval zcela bezvadně (až na zmíněnou eskapádu se špatným nýtováním), nic si nesedalo a řazení bylo hladké – rozdíl mezi řazením na klasické kazetě i přes více oddálenou horní kladku přehazovačky od kazety je minimální – šaltr používám vždy se zapnutou „spojkou“. Dokonce i z předposledního na největší pastorek jde řetěz docela ochotně a to i pod zátěží. Co se týče rozsahu převodů je logické, že 2×10 nebo 3×10 budou plynuleji zpřevodované. Pocitově dělá největší „potíže“ skok na kazetě mezi pastorky s 15 a 19 zuby, v místě kde jsem odebral sedmnáctku – občas by to chtělo převod „něco přesně mezi“ – v současné době Wolf Tooth již nabízí řešení, 16z pastorek. Jízda do prudkých kopců není problém, kam nevyjedu, tam vytlačím :). Problémem je spíše nemožnost odlehčit si, hodit tam kašpárka a točit na lehký převod velkou frekvenci, na 1×10 musíš do pedálů a dřít.





O kazetu jsem obavy neměl, s převodníkem jsem si už tak jistý nebyl. Namontoval jsem jej bez jakéhokoliv napínáku a doufal. Již po prvních jízdách mě obavy pomalu opouštěly, řetěz nepadal. Vyšší zuby a střídání širšího a užšího profilu zubů a z toho vyplývající větší styčné plochy s řetězem asi opravdu funguje.
Ale zcela jistý jsem si nebyl, takže když jsem vyrážel na Megavalanche nabalil jsem si s sebou i vodítko řetězu, co kdyby – štěstí přeje připraveným. Ani rozbité francouzské dráhy nedonutily v tréninku řetěz opustit místo jemu určené a tak napínák zůstal v toolboxu. Kvalda proběhla v pořádku, v hlavním závodě mně řetěz dvakrát spadnul, jednou když jej ze zubů vytlačil sníh pod ledovcem a podruhé neuvěřitelně mazlavé a lepkavé bláto v cca polovině trati, obojí bylo v kombinaci s mým pádem, takže přesné určení příčiny není možné. Nyní po celé sezóně eviduji pouze tyto dvě ojedinělé události, všechny ostatní jízdy i závody řetěz držel a nespadl (na rozdíl od jezdce, ten padl ještě mockrát).





Odpovědět kvalifikovaně na délku životnosti řetězu nedokáži, jezdím bez tachometru, GPS záznam používám opravdu výjimečně, ale řetěz vydržel zhruba stejně jako když jsem vozil 2×10. Tři měsíce a pak už měrka lze zastrčit. Během sezóny jsem vystřídal tři řetězy, dvakrát zmíněné Shimano a aktuálně vozím řetěz Taya Deca-101 – všechny fungovaly bezproblémově.





Otestovaný Wolf Tooth můžu jen doporučit, jsem maximálně spokojený, jak s výdrží, kvalitou, tak i funkcí. Drop Stop převodník funguje a díky tomu nemusím vozit napínák. Samozřejmě, na systémech odpružení s hodně se měnící délkou řetězu při propružení bude asi napínák, minimálně horní vodítko, nezbytnost.

Na mém kole již však pro přesmykač ani napínák není místo :).

Největší nevýhodou zůstává vysoká cena, na trhu je však celá řada obdobných řešení – například Čertem testovaný komplet od Manobike.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Jirka 7.1.2015 v 7:40

    Docela mě překvapuje, že to fungovalo bez problému, protože se všude píše že Shimano přehazovačka bez úpravy nezvládá řadit pastorek se 42 zuby.

  • anonymní uživatel ... (...) 7.1.2015 v 8:35

    nevim esi pivari jasaji nad 10kou :)

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 7.1.2015 v 8:49

    Jirka: bez delšího předepínacího šroubu to nezvládá, horní kladka se opře o největší pastorek, pokud se ale vymění šroubek za delší, kladka se oddálí a funguje naprosto bezproblémově.

  • anonymní uživatel syflus 7.1.2015 v 8:53

    10° je dobrá... pokud nestojí 7,- i s lahví ;)

  • anonymní uživatel RB 7.1.2015 v 11:32

    Pěkný test jen se trochu divím, že se 42t to běhá pěkně i po malých pastorcích, ale to asi záleží i na patce.
    Další možnost je oneup ramínko, nebo převrtat stávající a posunout kladku.
    PS.: Kdo proboha dnes nýtuje řetěz? Vždyť rychlospojka stojí pár korun...

  • anonymní uživatel hoffman 7.1.2015 v 12:35

    tie škrabance od reťaze na ráme pri prevodníku vznikli jak?

  • anonymní uživatel syflus 7.1.2015 v 14:13

    RB: hele ty rychlospojko a jak ten řetěz zkracuješ nebo prodlužuješ bez nýtování? :D

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 7.1.2015 v 15:53

    hoffman: ty skrabance od retezu urcite milerad Choze Spacil z Punkbike a mnoho dalsich, kteri testovali na parkovisti, jestli to fakt nepada :)
    Vznikly tam tak, ze kdyz hodne rychle nekolikrat protocis kliky dozadu, tak se na retezu udela vlna a ta se chytne mezi prevodnik a zadni stavbu. Kdyz pak retez chces dostat ven, tak bez naradi to jde pouze hrubou silou :(

  • anonymní uživatel RB 7.1.2015 v 18:10

    Syflus: ??
    První jízda na 1×10 skončila neslavně, po cca pěti kilometrech jsem přetrhl řetěz, holt ne vždy se nýtování zcela podaří.

    Zkrátíš, dáš rychlospojku a žádný špatný nýt(roztržený řetěz) se nekoná, kapiš to? Dneska už fakt nýtovat nemusíš, tak maximálně roznýtovat.

  • anonymní uživatel Mirra (m.krizek (a) email.cz) 7.1.2015 v 18:30

    PS.: Kdo proboha dnes nýtuje řetěz?

    Klásím se dobrovolně patřím mezi ty co nýtují.
    Nemám problém si snýtovat celý řetěz z kousků aniž by se roztrhl.
    Z toho vyplývá, že to je o rukách.

  • anonymní uživatel bok 7.1.2015 v 19:30

    tenhle Taya mi vydržel taky zhruba tak 3 měsíce, jsem rád za info s dýlkou řetězu a holt tlačim dřív :)

  • anonymní uživatel syflus 7.1.2015 v 19:42

    RB: chápu... jenže tys to napsal jako by byl debil každej kdo vlastní nytovacku.... navíc se mi i povedlo při roztrženi ztratit pár článků takže vozim spojku, kousek řetězu i nytovacku :D

  • anonymní uživatel RB 7.1.2015 v 22:35

    mirra: Tleskám, máš to v malíku:)
    Osobně radši rozpojím rychlospojku - řetěz vymyju, dám ho zpátky a nemusím nýtovat každý druhý den:)

  • anonymní uživatel syflus 8.1.2015 v 7:55

    kdo proboha nýtuje každý druhý den? osobně mi nedělá problém roznýtovat a zase snýtovat řetěz.

  • anonymní uživatel hoffman 8.1.2015 v 8:26

    reťaz sa dá umyť aj bez demontáže, mimochodom napr. na rozpojenie Sram spojky zo 10 sp. Shimano reťaze už potrebuješ elektrikárske kliešte.

  • anonymní uživatel bok 8.1.2015 v 10:21

    občas je s rychlospojkou takovej boj, že nejtovačka vede, btw Taya má tu spojku trohu jinou a tam potíž neni, jen to čapneš a jakoby zlomíš a hotovo, žádný zoufalství

  • anonymní uživatel honziK 8.1.2015 v 16:24

    Od doby co se mi rozpojila rychlospojka SRAM (zlata) nytuji. Muj osobni nazor na prani retezu je takovy, ze zivotnost se zvysi jen minimalne a za tu babracku mi to nestoji:-D Jinak jak je psano v testu,cena Wolftooth, je celkem zavratna. Uz to delaji i cesi, viz Manobike, JS components..a zpracovani je taky skvele.

  • anonymní uživatel Mirra (m.krizek (a) email.cz) 11.1.2015 v 10:43

    Řetěz je spotřebák. I když mám pračku tak ji používám minimálně. Řetěz jednou za čas prostříkám, utřu do hadry + máznu olejem. IMHO vynaložené úsilí adekvátně neprodlouží životnost řetězu na tolik, aby se to vyplatilo.

  • anonymní uživatel hoffman 11.1.2015 v 12:49

    áno reťaz je spotrebák, ale práčka o hodne predĺži životnosť, bordel sa drží v čapoch reťaze kam sa handrou nedostaneš.

  • anonymní uživatel RB 13.1.2015 v 9:03

    Jo, pračka to je ideální řešení pokud si chceš vypláchnout ložiska v ořechu:)
    Ale rozpojit rychlospojku a řetěz umýt mimo kolo, to je řešení úplně k ničemu podle místních servisáků:)

  • anonymní uživatel hoffman 13.1.2015 v 9:43

    zatiaľ som si nikdy nevšimol, že by sa dostala voda do orecha pri praní reťaze na najmenšom pastorku..

  • anonymní uživatel DD 13.1.2015 v 14:56

    jj, ty skrabance jsem presne podle popsaneho pustupu udelal prvni ja :) hned po montazi na parkovisti :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí