reklama

Test: oválný převodník AbsoluteBlack Oval

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 18.6.2015

Jak funguje hit posledních pár let, oválný převodník? Je vůbec k něčemu na horském kole?

Biking je disciplína ve které se pořád něco děje, zaplať Gary Fisher za to, protože jinak by všemožní novináři neměli čím krmit masy a nadnárodní společnosti by nevydělávaly miliardy na marketingem poblázněných zákaznících. Fakt je, že spousta inovací v horské cyklistice byly inovace pro inovaci, aby se prostě něco dělo. Pokud se ale někdo rozhodne změnit tvar převodníku, jedné ze nejdůležitějších částí pohonu, dotkne se to jezdce výrazně víc, než třeba hlavovka co má o tři milimetry jinačí průměr na spodní misce než to bylo než loni a jí podobné.





Samotná myšlenka šišatého převodníku není zas tak nová, někdy v době, kdy byl Špindl ještě placka a Josh Bryceland hodné malé krysátko, dělalo Shimano Biopace kliky na silniční kola. Myšlenka zahrnovala překonání mrtvého bodu šlapání (situaci, ve které máte kliky v poloze, při které přenášíte do pedálů nejmíň síly) tím, že uberete v jednom místě pár zubů. Myšlenka je super, Shimanu se bohužel povedlo natočit převodník přesně naopak, než měl být, což poslalo teorii oválu dlouho k ledu. Až v posledních letech se s nástupem 1krátněco systému a nepadacích převodníků tahle idea vrátila, už proto, že ve chvíli kdy máte jenom jednu placku, potřebujete mít šlapání co nejplynulejší. A tím se dostáváme přímo k testovanému kusu.





Anglická značka AbsoluteBlack zaměřující se na lehoučké a hlavně vychytané komponenty vzala převodník, dva roky ho zkoušela různě kroutit, vyosovat a otáčet, dokud inženýři nepřišli na to, že nejlepší je právě tenhle tvar, z technického hlediska, 11% oválnost a 114 stupňů natočení.





K čemu jsou ale tyhle stupně a procenta dobré v lese? Z hlediska dlouhodobé jízdy by měli šetřit kolena, protože je šlapání výrazně míň namáhá v určitých pozicích. Pravda je, že po měsíci ježdění mě moje rozdřepovaná kolena nebolí, nicméně jsem poměrně neprůkazný, protože mi kolena ještě relativně slouží a hlavně střídám kola s normálním i oválným převoďákem. Ohlasy na tenhle převodník ze světa raněných jsou ale vyloženě pozitivní.





Čeho jsem si všiml nejvíc a v čem vidím největší sílu AbsoluteBlack Oval, je neuvěřitelné usnadnění přenosu a dávkování síly na pohon. Jednak je výrazně jednodušší rozdupat kolo na těžký převod, protože to překonání mrtvého bodu a tak a jednak je super, že díky plynulejšímu šlapání lze regulovat, jako silou šlapete, v případě třeba jízdy v bahně do kopce a tak. Takže je výrazně těžší urvat zalepenou gumu a vyválet se blátě, když zadním kolem při dupání neškubete, ale točíte.





Právě díky lepšímu překonání kritického bodu, je možné u Ovalu volit variantu, která má o dva zuby více, než normálně vozíte. Já testoval 32 zubů, se standardní Shimano kazetou 11–36. Dva nejlehčí převody jsem okolo Brna v podstatě neřadil. Kombinace oválu a jedenáctkové kazety 10–42 by vám dle mého názoru měla dovolit vyjet do šestého štoku po zdi.





Co se týče testovaného kusu, 32 zubová varianta nepadacího převodníku váží 41 gramů, má převodník odsazený o 2 mm a integrovaný závit, takže na kliky montujete šrouby přímo do převodníku a díky odsazení se i v nejužším místě řetěz v pohodě vleze. Vodítku řetězu jde namontovat i na ovál, ale je potřeba dát ho do polohy pro převodník o dva zuby větší, v mém případě bych musel mít 34 zubové vodítko. Ale hlavně je úplně na houby, při zamčené XT přehazce a najetých cca 500km řetěz ani jednou nespadl. Když jsem u přehazky, logicky by se řeklo, že různý průměr převodníku s ní bude šíleně házet, ale i tady Angličani nad logikou vyhrávají. Přehazka se mírně hýbe, ale v rozmezí max 1mm, rozhodne odpustitelné, vzhledem k tomu, co všechno získáte šišatým převoďákem. Když se vrátím k montáži, návod najdete jak na webu výrobce, ale hlavně je převodníku z vnitřní strany výstupek, který patří pod kliku, obslouží i děcko, tedy i já!





Ačkoli se po letech v bikovém oboru stavím k různým inovacím spíš skepticky, šišatý převodník je prostě BOMBA. Na trailbiku nebo enduru vás často dostane ze zapeklitých situací, kdy by jinak bylo potřeba šlápnout si na zem nebo prasit přehazku řazením pod záběrem. Když máte AbsoluteBlack Oval, stačí dupnout a je to. Docela vážně jsem uvažoval, že si oválný převodník nasadím na sjezďáka, protože tam v podstatě jenom dupu ve stoje. Myslím, že v kombinaci se Sram Type 2 přehazkou, nebo zamčeným Shimanem a vodítkem s bashguardem pro ochranu převodníku by tohle mohla být závodní sjezdová budoucnost na šlapavější tratě… pro všechny kromě Aarona Gwina, ten celý tento článek číst nemusí.

AbsoluteBlack můžete objednávat na webu www.absoluteblack.cc, v nabídce jsou převodníky od 28 až po 36 zubů v černé, zelené nebo červené barvě s cenou okolo padesáti euro za kus, liší se podle rozměrů.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel hoffman 18.6.2015 v 4:41

    BioPace bol samozrejme aj na Mtb kľukách a nebol úplne opačne natočený ..

  • anonymní uživatel Bersekr 18.6.2015 v 6:46

    Ovalne prevodniky robil toho casu aj Suntour, mali vraj okrem ineho pomahat plynulemu radeniu.

  • anonymní uživatel Simpancz 18.6.2015 v 7:33

    "..pro všechny kromě Aarona Gwina, ten celý tento článek číst nemusí." :D

  • anonymní uživatel Mudrc (eluglab (a) seznam.cz) 18.6.2015 v 8:51

    Já bych chtěl vidět v akci, jak to ne/škube s tou zamčenou přehazovačkou?!

  • anonymní uživatel Štika 18.6.2015 v 10:04

    Já tomu fandím,je to logické řešení...jen otázka praxe

  • anonymní uživatel makak 18.6.2015 v 10:58

    Mudrc: www.youtube.com/...
    Jiank převodník už nějakej pátek vozim a je to fakt dobrá věc..

  • anonymní uživatel mikeC 18.6.2015 v 11:28

    Jen by mne zajímalo, zda s ovalným převodníkem pak vyladíš napinák na DH kole, nebo třeba přesmyk v případě použití dvouplacky??

  • anonymní uživatel hoffman 18.6.2015 v 12:02

    mikeC: napinák sotva, prešmyk bežne, napr.- Rotor

  • anonymní uživatel Frank 18.6.2015 v 12:36

    mikeC: Proc na nepadajici prevodnik napinak?? Jedine co max staci je horni voditko....

  • anonymní uživatel 23 18.6.2015 v 21:01

    Biopace uz tady byl presne tak a nejen na silnicce takovej scott boulder v 93 to mel v sade LX a fungovalo paradne, takze autor clanku pise pulpravdu... At zijou inovace tam kde uz byla amerika objevena)-

  • anonymní uživatel Čert (cert (a) dolekop.com) 18.6.2015 v 21:54

    Asi tak parádně LX Biopace nefungovalo, když ho od onoho roku 93 nikdo až doteď nepoužíval a hlavně samo Shimano tenhle projekt velice rychle zamázlo a už o něm nikdy nemluvilo. Když dva dělají šišatej není to šišatej :)

  • anonymní uživatel Roman (romankegl (a) seznam.cz) 20.6.2015 v 12:12

    Musí si na to nohy a svaly zvykat?

  • anonymní uživatel Siskin (flidr.michal (a) seznam.cz) 21.3.2016 v 15:52

    Nějakej link na ty ohlasy ze "světa raněnejch kolenářů" by nebyl? :)
    Mám kuchaný obě kolena ,tak by mě to docela zajímalo. Měl jsem spíš za to ,že to je na kolena past ,hlavně ta minizměna převodu během každé otáčky klik..

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí