Test: GT Sanction Expert

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 16.11.2015

U GT již před dvěma roky poznali směr, kterým se bude ubírat závodní enduro. Závodní enduro to nejsou hladké flow traily, ale velmi často brutálně rozsekané dráhy obdobné těm sjezdovým, proto usoudili, že je třeba i kolo obdobné tomu sjezdovému – mini DH – tak se zrodil nový GT Sanction.





Osobně jsem měl štěstí a tehdy jsem se dostal k předprodukčnímu vzorku. Na kole jsem objel půl Evropy a doslova se do něj zamiloval. Takže tento test bude subjektivně zabarvený, to říkám předem!





Sanction na rok 2016 je geometricky naprosto totožný s kolem pro rok 2015, nezměnilo se nic. Takže stále stejný koncept, jednočep s přepákovaným šlapacím středem, 66 stupňová hlavovka, dlouhá zadní stavba (téměř totožná se sjezďákem GT Fury), dlouhá horní rámová trubka, krátký představec, výrazný BB drop.

Zdvihy 170 milimetrů vepředu, 160 milimetrů vzadu – toto je moderní závodní enduro, před deseti lety bychom kolo s podobnými zdvihy označili jako freeride.





Do testu jsem dostal nejnižší nabízený model označený Expert (jak příznačné, Expert, jasně věděli komu ho dávají), osazený pružením od Marzocchi, komponenty od Race Face, pohon Shimano SLX, napínák e*13, brzdy Sram Guide R (s 200 mm kotoučem vepředu a 180 mm vzadu), výplety WTB STP i 25, pláště Maxxis High Roller 2, teleskopická sedlovka All Terra Dropper post – sakum prdum to dává 89 990 Kč. A navíc k tomu super modrá metalická barvička rámu, nástroj na lisování ložisek a také náhradní patka. Váha modelu Expert těsně olizuje 15 kilovou hranici.





Jak již bylo zmíněno výše, Sanction je malý sjezďák se všemi výhodami a nevýhodami, které z toho pramení. To stejné platí i u použitého systému odpružení zadní stavby. Jedná se o jednočep s přepákovaným šlapacím středem, GT tuto technologii označuje jako Independent drivetrain, kromě omezení tahání za řetěz při chodu zadní stavby, je nejdůležitější vlastností zisk progresivní křivky průběhu zdvihu. Míra progrese vyjádřená v číslech je 10% – dostat v reálu správně nafoukaný tlumič na doraz je téměř nemožné.



Osazený vzduchový tlumič Marzocchi 053 S3C2R rozhodně mile překvapil. Kromě přepínání režimů (Up, Ride, Down) lze nastavit pomalou i rychlou kompresi, pomalý odskok (a také rychlý, to již jen ale interně výměnou planžet). Pokud je tlumič zavřený, lze nastavit i hodnotu „propedalu“ – jakou silou jej urvete do zdvihu. Mám dlouhodobé srovnání s Fox Float R CTD a nula-pět-trojka je mnohem, mnohem lepší – je dokonalý, nebojím se říct.



 


Tlumiči vepředu sekunduje vidlice Marzocchi 350 CR, s její lepší kolegyní jsem měl čest v jednom z letošních testů, tehdy mě vadila malá progresivita vidlice a ani zde, to není kdoví jaké. Bude si to chtít pohrát s tlakem a především dolít olej do vzduchové komory, tím ji zmenšit a získat progresivitu – věřím, že to bude OK. Vidlice disponuje nastavením komprese a odskoku, obojí jde velmi ztuha a jednotlivé stupně jsou poměrně výrazné.





Dlouhá zadní stavba dodává velkou stabilitu při vyšších rychlostech, při výjezdech se kolo nestaví na zadní, ale spolu s položenou vidlicí a s tím odpovídajícím rozvorem budete lehce limitováni v zavřených zatáčkách. Takový switchback (zatáčka o 180 stupňů) tě donutí vytáhnout z repertoáru techniky, o kterých jsi ani nevěděl, že umíš a nebo to dáš na hulváta přes nohu. Sanction není žádný extra chrt, po rovině a do kopce na něm stačit kámošům na trailových kolech nebudete, ale jakmile se kopec zlomí, tak se ukáže síla mini DH kola. Nikde se nic nekroutí, neuhýbá, kam kolo nasměruješ, tam jede. Kokpit v režii Race Face je tuhost sama, 780mm široká super over size řidítka (průměr u představce 35mm) a k tomu 45mm krátký představec dodávají absolutní jistotu v ovládání.

Trochu v kontrastu výše zmíněného je pohon, převodník jen s 32 zuby v hladkých sjezdech žádné extra velké divočení dolekopcom nedovolí, osobně bych volil minimálně 34 zubovou variantu. A když už jsme u převodníku, tak přestože RaceFace dodalo nepadací Narrow-wide převodník, tak na Sanctionovi je řetěz jištěn jak horním vodítkem, tak spodní kladkou… já říkal, mini DH kolo. Jednopřevodníku vzadu sekunduje desetistupňová kazeta Sunrace CSMS3 s rozsahem 11 až 42 zubů. Žádný rozšiřovací pastorek, rovnou na kazetě 42 zubů, něco po čem jsme všichni dlouho volali. Co se týče funkce, tak ta je dobrá, není výborná, ale ani špatná. Řetěz po kazetě nechodí tak jako na kazetách od Shimano nebo SRAM, řetěz jde snadno buď na vyšší a nebo na nižší pastorky, dohromady se mi to vyladit k dokonalosti ještě nepodařilo.



 


Kolo je osazeno teleskopickou sedlovkou All Terra Dropper post, která je dle mého názoru nejslabším článkem na jinak velmi solidně vyskládaném kole. Sedlovka má lankové dálkové ovládání, to je plus, ale zato disponuje jen 10cm zdvihu a já chci víc! Další nepříjemnou vlastností je ovládání u zámku sedla, jsme v roce 2015, ovládání má vést vnitřkem nebo alespoň u sedlové objímky. Z mého pohledu jediný komponent, který bych měnil.



 


Jednočep v podání GT jde velmi dobře za pedálem, ale rozhodně to není nejlépe jedoucí enduro kolo na trhu, jeho síla je rozhodně cestou směrem dolů. Střed je nízko a tím pádem občas škrtneš pedálem o zem, nicméně nižší těžiště to vynahradí. Díky přepákovánému šlapacímu středu je i relativně citlivý na malé nerovnosti a ke konci zdvihu pěkně progresivní. Sice pod brzdou tuhne, ale pokud se řídíš heslem, že brzdy brzdí závod, nebudeš s tím mít žádný problém.





GT Sanction rozhodně není univerzální kolo, je to závodní speciál určený na enduro – závodní enduro, nemyslíme tím to populární „endurko“. Neužiješ si na něm tolik zábavy jako například na dříve testovaném GT Force X Expert, ale pod kopcem bude určitě rychleji. A to je jediné co se na závodech počítá!





Sanction je kolo, co ti hodně odpustí – když dojde technika, stačí se držet, zapnout autopilota a on si s tím poradí. Bajk, který se neztratí ani v bikeparku a na lokálním sjezdovém závodě naložíš i sjezďákům, na Singletreku pod Smrkem a podobných trailech ale budeš trpět a dřít. Sanction chce kopec, pořádnej kopec.

V dalším článku se pokusíme srovnat s Expertem vyšší, o 30 tisíc dražší, model Sanction Pro. Vyplatí se připlatit nebo ne? Počkej si do příštího týdne.



Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel FRbikes (info (a) frbikes.cz) 16.11.2015 v 10:05

    Pěkné! Jen to řazení dle našich poznatků, není chybou kazety, ale spíš přehazovačky, která není na takovej rozsah dělaná. S přehazkou XT 2016 to už šlape supr.

  • anonymní uživatel hoffman 16.11.2015 v 12:16

    tak nejak, všetky 10 sp. prehadzky majú doporučený rozsah maximálneho pastorku 36 z. napriek tomu ale pri správnom nastavení bez problémov fungujú aj na 42z. správne nastavenie dorazu/vnútorné ramienko - poloha kladky/ dlžka reťaze.

  • anonymní uživatel Keli 16.11.2015 v 19:17

    Stejna prehazovacka, kazeta Xt a rozsirovaci pastorek od Wolf tooth a fungovalo to v pohode.Takze se obavam, ze to nebude prehazovackou...

  • anonymní uživatel RB 17.11.2015 v 18:32

    Mám na kole chvilku sunrace MX3 11-42z a musím říct, že mi taky nechodí nějak skvěle. Ale rozsah i odstupňování je v pohodě a dá se.

  • anonymní uživatel hoffman 20.11.2015 v 7:44

    mne chodí Sunrace perfektne, bez rozdielu medzi predošlou Xt alebo Sram pg 1030. Mimochodom nábehy a spracovanie je kópiou Xt, až na masívnejší unášač kvôli 42z pastorku pochopiteľne ..

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí