Test: batoh Uswe Airborne 15 - batoh s netradičními popruhy

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 26.10.2016

Co mají společného Steve Peat a Cedric Gracia? Kromě mnoha společně strávených večírků, mnoha společně odjetých závodů také i sponzora na batohy. Malá švédská společnost USWE s historií sahající do motokrosového endura je partnerem této dvojice světových legend.

Již od počátku se USWE (vyslovujeme „jú sví“) zaměřila na vývoj a výrobu batohů, které skvěle sedí na zádech. No Dancing Monkey – žádné skákající opice – to je hlavní motto v USWE. Opice, tedy batoh, má být díky patentovanému systému uchycení stále na stejném místě. Já celou sezónu vozil model USWE Airborne 15 a zde jsou moje zkušenosti.

USWE zcela změnilo koncepci popruhů na svých batozích, nepoužívá klasické dva ramenní popruhy zkombinované s bederním a hrudním pásem, tak jak je známe od drtivé většiny ostatních značek. Naopak u žádného batohu USWE nenajdete bederní ani hrudní pás, batoh na zádech jistí popruhy, které se zapínají na hrudi do kříže pouze jednou přezkou, podobně jako pásy v závodních vozech či pásy pilotních sedadel v letadlech. Důvod použití je dle USWE nasnadě, když tento způsob uchycení skvěle udrží pilota závodního vozu, tak je jisté, že udrží i řádově lehčí batoh.

Kromě jednopřezkového zapínání jsou popruhy USWE batohů specifické svým odpružením, spodní části popruhů jsou pružné. Jejich pružnost má zajistit, že batoh je vždy dokonale přilepen na zádech. Jeho polohu si můžete jednoduše upravit pomocí čtveřice zapínání na suchý zip. Batohy mají univerzální velikost, přičemž délku popruhů lze snadno zkrátit či prodloužit. Já mám hmotnost okolo 90 kilogramů a výšku 185cm s batohem jsem začínal s delší variantou popruhů a skončil na menší variantě a skoro suché zipy zkrácené téměř na maximum. Při větší délce se mi totiž batoh na zádech hýbal.

On na zádech hýbal i takto, tedy jen když byl naložený. Stačilo si dát si do batůžku foťák – zrcadlovku a pár dalších věcí a batůžek se prohnul v zádech a přilepení pomocí popruhů už nefungovalo zcela dokonale. „Bederní“ část pod uchycením spodních popruhů se přestala dotýkat zad a menší styčná plocha dovolila batohu cestovat nahoru a dolů.
Pokud jsem vezl jen svačinu a drobnosti, bylo to naprosto OK. V případě většího nákladu hodně, ale opravdu hodně záleželo na jeho rozložení a umístění v batohu. Oproti klasickému batohu je to velký rozdíl, tam to řešit v podstatě nemusím. Při delších výjezdech jsem narazil na limit objemu, 15 litrů u USWE – není 15 litrů jako u jiných značek, je to 12 litrů na náklad a 3 litry na vodní vak. Naštěstí vnější kapsa je veliká a pojme spoustou věcí, které se nevejdou dovnitř, stejně tak na ni lze upnout helmu nebo blikačku.
Vnitřní kapsy obsahují několik přihrádek, některé na zip, některé na pouze na gumičku, ale drobnosti udrží dostatečně a nelítající tak uvnitř batohu.

Součástí batohu je i vodní vak od Hydrapacku obrandovaný do USWE značky. Vak má rychlouzávěr, stačí přehnout horní část, nasunout uzávěr a hotovo, rychlé, jednoduché a praktické. Taktéž praktické je odpojování hadice od vaku, hadici necháš v báglu a napustíš si vodu jen do pytle a poté zase připojíš.
S vakem jsem narazil na problém s chutí vody, jezdím na čistou vodu a to proto, že jsem líný, voda se ti nezkazí, nemusíš řešit nějaké vymývání po vyjížďce jako při použití iontových nápojů. U tohoto vaku se mi však voda do druhého dne zhořkla a to tak, že byla nepitelná. Zkoušel jsem vak vyčistit sodou, ale problém přetrvával a já musel měnit vodu pokaždé vyjížďce. Nakonec zhořknutí zmizelo po cca dvou měsících používání. Důvod hořknutí jsem neodhalil a doposavad jsem se s ním nesetkal u žádného z vaků, které používám.
Hadice od vodního vaku je zavíratelná a batoh má přípravu na její uchycení na předním levém popruhu, ano, pouze na levém. Na pravý uchytit nelze, protože příchytka je na pevno.

S batohem USWE Airborne 15 jsem najezdil stovky kilometrů jak u nás, tak třeba na Madeiře (spotcheck zde), vyzkoušel jej za sucha i deště, za horka i zimy. Nejlépe se mi batoh osvědčil na kratší vyjížďky, kdy jsem v něm vezl v podstatě jen vodu a drobnosti. Přestože batoh není standardně vybaven pláštěnkou je dobře impregnovaný a nepromokavý a s povrchem vodu a bláto odpuzující, takže absence pláštěnky až tak nemrzí.
USWE nabízí i batoh s chráničem páteře, ale stejně jako u Airborne je batoh umístěn hodně vysoko na zádech a krytí spodní poloviny zad rozhodně není dostatečné. Rozhodně by jsi s takto chráněnými zády nechtěl padat například do kamenů. Jakýkoliv batoh klasické koncepce ti poskytne více ochrany i pocit na zádech je jiný, takový bezpečnější.

Batoh USWE Airborne 15 je k dispozici u českého dovozce Bikezone v čtyřech barevných provedeních a za cenu 4390 Kč.

Foto: jezdecké foto Marius Maasewerd – Ghost Bikes

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Dan 26.10.2016 v 9:58

    Napad hezkej ale Dakine je Dakine i po 7 letech funguje jak novej .Za tu dobu neupadla ani nepraskla jedina přeska ani popruh a to v -25 ani při +40 .Jediná vada vyměněn jezdec na zipu 1x.

  • anonymní uživatel Roman 26.10.2016 v 13:52

    Proč dávat zátěž tak daleko od těžiště? Už jen kvůli tomu bych ten batoh nechtěl a myslím, že by se našlo dost dalších důvodů.
    Od velikosti, přes ochranu zad až po stříkající vodu, kterou mám radši na batohu než na zádech. Absence pláštěnky to už jen doráží.
    Tohle je systém pro batoh do 5L kam dáš jen klíče mobil, multitool a sušenku

  • anonymní uživatel O´Neill 27.10.2016 v 21:57

    Doporučuju vyzkoušet. Bágl mám a nic jinýho nechci... Dělají i i menší varianty.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí