Ghost 2017 se představuje - delší, nižší, zábavnější, s pružinou

Autor: Čert, vydáno: 12.8.2016

Období, kdy značky ukazují novinky na příští rok, už je tady, jako jedna z prvních se pochlubil Ghost.

Není úplně fajn, když někam dojedeme a musíme protrpět několik přednášek o xc kolech a silničních doplňcích, aby se ve finále ukázalo, že daná značka omezuje výrobu sjezdových kol, nebo opět přelakovala několik let stejný model a nasázela na něj nové komponenty.

To se naštěstí u Ghostu, díky velice progresivnímu směřování značky, rozhodně neděje. Pro rok 2017 se drobné změny odehrály snad ve všech, pro nás zajímavých kategoriích.

Novinek je moc, takže to vůbec nebudu brát systematicky a začnu pevňákama.

Loni ukázal Ghost trailový pevňák Asket. Karbonový rám byl sice pohodlný a osazený komponenty co snesou drsnější zacházení, pořád to ale nebylo ono. Proto pro letošek přišel Ghost se seriózním pevným Allmoutain kolem, Asket AL. Myšlenka Asketu je zachována, ale rám je výrazně prodloužený na předním trojúhelníku, zkrácený na zadní stavbě a má sníženou sedlovou trubku, tím pádem přidá prostor nad kolem. A poslední detail, úhel hlavy 66,6 stupně. A jak zpívaj Maideni, je to Number off the beast.

V nabídce jsou samozřejmě varianta s 29 i 27 koly a dokonce i 27,5+. Za to, jak se Ghost k tomuhle „problému“ postavil u mě má výrazné… plus. Nebude svým zákazníkům tvrdit, jaká je mega zábava jezdit na 29 kole s fatbike pneumatikami, jako to dělají ostatní výrobci. (Poznámka redakce, sranda to není, plusková kola sou na traily hovadina jak zvon, jenom zacinkat.) Kam ale tohle kolo může patřit, je něco, co Ghost pro letošek označil jako Backcountry. Ten pocit, když v zimě nazujete plácačky nebo split, nalepíte stoupáky a šmatláte si prašanem, kam vás napadne a nakonec sjedete úplně novou lajnu. Přesně tohle, jenom v létě, mají zařídit kola HAMR v případě celopéra, nebo Roket v případě pevňasu. Zajímavé je použití převodovky Pinion v rámu na nejvyšším modelu HAMR X.

Co už ale na traily smysl má, je nově naladěný FRAMR na kterém jsem se měl to štěstí povozit v Kirchbergu na Eurobike Media Days. Prostě moderní Freeride-enduro kolo s povedeným 160mm čtyřčepovým odpružením, oproti letošku sníženou sedlovou trubkou ale prodlouženou horní rámovkou, osazené 170mm vidlicí a dokonce nastavitelným hlavovým složením. V nabídce samozřejmě se sedmadvacítkama v buď v karbonu s pružinovým tlumičem, o kterém vám zatím nemůžu nic říct a Fox vidlicí, osazení XT ale pozor, Zee brzdy! Nižší model je v hliníku, tlumí vzduch od RockShox a i zbytek je komplet Sram – GX, brzdy Guide.

Pokud ubereme trochu zdvihu, jsme u 150mm modelu SLAMR X. U něj se pro letošek mění v zásadě jenom osazení, u nejvyššího modelu opět karbon pružina a Shimano, u nižších komplet Sram a hliník. Ovšem! Všecky „AMRka“, tady i SLAMR X nabídne 29 palcovou variantu, ta má větší kola, 140mm zdvihu, geo naladěnou na megaobruče a víceméně stejné osazení jako 27 verze.

A aby toho nebylo málo, ze 27 SLAMR X vychází i komplet nové holčičí kolo, DREAMR. Holčičková geometrie předního trojúhelníku, 145mm zdvihu, dvě hliníkové varianty, buď na Sramu nebo jedenáctkovém SLX.

Pod „Xkem“ už leží, nebo spíš jede série SLAMR. Tady je rámově taky všechno podobně jako letos, samozřejmě přibyly 29. Ohromná nabídka modelů: hliník, karbon, vetší kola, menší kola, 2×10, 1×11 dražší, levnější atd. atd. jenom potvrzuje, jak je kategorie 130mm trailbiků mezi zákazníky v dnešní době oblíbená. Jako bonus pro 2017 jsou všechny AMR modely osazené metrickými tlumiči. Ghost to v přechodu neměl tak těžké, protože vlastně stačilo upravit hliníkový držák tlumiče. Každopádně, trailbiky a endura od Ghostu budou mít delší tlumiče s menším zdvihem, díky čemuž je v tlumiči víc místa na proudění oleje a vůbec všechny interní fičury, výsledek je ? líp to chodí.

No a jak by řekli amíci, last but not least,modely s Riot Linkem. Jak trailbike Riot, tak top závodní enduro PathRiot, zůstávají prozatím rámově stejně, změna bude jenom v lepších kluzných pouzdrech v PathRiotu, které by měly přecejenom líp klouzat a hlavně snížit servisní intervaly, čti „míň se srát“.

Novinky jsou v osazení, vyšší model Riotu neunikl pružinové vlně a oba modely budou mít už konečně vidlice s pevným, 150mm zdvihem, žádné nastavování zdvihu, žůžo. Vyšší Riot má mimo pružiny i vidlici Fox 36, nižší je spíš jezdivější s lehčím vzduchovým tlumičem a Fox 34. Jinak u obou kol karbonový rám a různě namixované Shimano XT s RaceFace doplňky.

Decentní cenové a komponentové zemětřesení nastalo u PathRiotů, zmizela levnější verze se vzduchovým tlumičem a naopak přibyla oranžová replika týmového kola které sedlá třeba Michal Prokop. Jak se řeklo už na prezentaci, PathRiot je prostě vrchol nabídky, musí mít proto to nejlepší i za předpokladu že se nebude podbízet cenou, ostatně formuli 1 si taky nekoupíte v autosalonu Renaultu, i když mají tým. Proto je nižší 2017 Pathriot podobný jako letošní vyšší s cenovkou okolo 150 tis. Korun, tlumič CC doublebarel CS, mix XT a Raceface komponentů, karbonové ráfky a Saint brzdy, prostě výbava na seriózní závodění.

„Týmovka“ je samozřejmě ještě někde jinde, visela na ní cenovka ukazující přes 8000 euro, česká cena se ještě uvidí, ale dá se čekat, že bude hrubě přes 200 tisíc. Za to ale dostanete komplet XTR, Fox Factory s Kashimou kam se podíváš, zamykací pružinový tlumič X2, vidlice 36 Float a sedlovku Transfer karbonové výplety Tune a kokpit od stejné značky. Prostě něco jako „S-works“.

Poměrně zajímavě vypadá i nabídka doplňků, spousta trailových dresů, kraťasů, ale i poměrně pěkné komponenty za pár korun.

Jak už jsem psal na začátku, jestli lze o nějaké značce v evropě říct že je progresivní snad ve všech směrech, je to právě Ghost, rok od roku šlape nejenom do vylepšení geometrií nebo komponentů. Aby líp dohlídli na kvalitu kol, mají vlastní fabriku na Alu rámu a koupili podíl ve firmě, co zpracovává karbon. Tohle všechno pak skládají dohromady v továrně ve Waldsassenu převážně čeští pracovníci, nad kterými stojí Němci s bičem. A podle všeho je tahle kombinace našich národů velice vhodná.

Není lehké psát seznam novinek, když mám spíš jenom nástřel toho, jak budou kola vypadat, ve výstavní místnosti bylo zakázané fotit a ofiko fotky, ceny a ani geometrie ještě nejsou. Na tohle všechno si budeme muset počkat až na prezentaci českého dovozce, firmy Schindler. Ta by se měla odehrát někdy v září, do té doby se můžete namlsat na tomto článku a pár potajmu pořízených fotkách.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel duch 12.8.2016 v 11:06

    sa mozte premenovat na ghostlekopcom.cz

  • anonymní uživatel odrazka 12.8.2016 v 11:24

    to FR AMR-ko se mi moc líbí, jen mi Ghosty přišly vždycky takový papírový, nemluvě o tom že jsem vyděl i pár rozlámanejch... ale kdo ví, třeba to FR něco vydrží, i přez tu parádní hmotnost... se uvidí :-)

  • anonymní uživatel F12 (fdzurik (a) gmail.com) 12.8.2016 v 19:15

    Odrazka : mám FRAMR a papírové vypadá. Tak uvidíme. Praská všechno. O předchozím Authoru Patriot můžu vyprávět. Ale tak uvidíme. Když tam.daj ještě větší vidly a pružinu, tak tomu asi věří. A jo FRAMR na pružně nebo slamr X 29 na trailování bych si nechal líbit.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí