Test: Ghost FR AMR - toto není enduro, toto je freeride

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 7.8.2016

První kolo, které Čert na Eurobike Media Days ozkoušel byl nový Ghost FRAMR, 160 milimetrů zdvihu na pružinovém tlumiči. Tohle kolo není enduro. FRAMR je prostě frírajďák jak poleno.



Hned po příjezdu a registraci jdeme na jisto ke stánku Ghost, proč? Je blízko vchodu, maj pivo a jablečnou ledovou tříšť, vezem tabák pro mechanika a hlavně se všichni tak nějak známe ať už z prezentací nebo z Madeiry.

U Ghostu se pro příští rok změnilo přesně to, co se nejvíc vyčítalo. Tzn. kola jsou nižší a o něco delší. Ale hlavně, vzhledem k exkluzivní spolupráci s Canecreek, bude u dražších Ghostů velkou roli hrát pružina vzadu. A v neposlední řadě jsou tady pevňáky, nový Asket je hliníkový, delší, nižší a v 27 i 29. Já chňapu nově naladěného FR AMRa, 160mm zdvihu vzadu na pružinovém Canecreeku, 170mm Foxa vepředu. Geometricky se jedná o něco kratší variaci na PathRiot, prostě o pár cm kratší závoďák, velice příjemné bylo zase slyšet slovo „Freeride“, protože přesně takhle se novému FRAMR u Ghostu říká.

Testovací trail je super záležitost, cca 7 km v podstatě pořád z kopce, 1000 m převýšení. Je docela dost z kopce takže to není vyloženě uhopsaný flowtrail, nicméně má jak sekce, kde jedete fullgas po kořenech a kamenech, horizonty a rozbité pasáže, odkloněnou pasáž v hrabance, tak jeden drobný výjezd a utažené zatáčky v lese. Pro naše účely, tzn. Vyzkoušení kvalit místních gravity kol, naprosto ideální. Naházíme kola do gondoly a za chvilku jsme nahoře, výhledy, jezírka, panoramata, krávy, co vám budu vykládat, prostě Rakousko. A FRAMR je prostě frírajďák jak poleno.

Naprosto ideální kolo do tohohle terénu, naladěný tak akorát aby byl pořád stabilní, ale přitom slušně zatáčel, do vzduchu jde jako blázen a jak pracuje už tak poměrně citlivý čtyřčep s pružinovým tlumičem? TY VOLE! Zadní stavba tohohle kola se prostě chová jak sjezďák, co se týče žehlení, ale poskytuje spoustu opory v prostřední části zdvihu pro odpalování skoků. Fantastický hravý kolo který se hodí do každého českého bikeparku. A koneckonců i na enduro závodění, protože to se stejně jezdí ve výše zmíněných parcích.

Když už sem nakousl to závodění, FRAMR má být kratší a trochu univerzálnější varianta top závoďáku, kterého sedlá i Michal Prokop (Bikecheck: Ghost PathRiot 10 Michala Prokopa), kola PathRiot. Rozdíl je v zásadě jenom v pár milimetrech na horní rámové trubce a samozřejmě v zavěšení zadní stavby, FRAMR používá klasický čtyřčep, PathRiot ghosťácký RiotLink.

Zatímco já jsem dráždil freeridového FRAMRa, tak Keli vyzkoušel pevňáka Asket Al, u Ghostu označovaný hardtrail. Péro pod zadkem Kelišák neměl už léta, maximálně tak na pumpovadle, ale tady si vyloženě chrochtal blahem. Dráha byla sice dost rozsekaná na pevňáka, ale pokud nemáš za domem extra rozbitý dráhy, tak s pěknou geometrii jakou má hliníkovej Asket si zajezdíš parádně.

Jelikož mě FRAMR kompletně pohltil, musel jsem si hned vyzkoušet, o kolik rychlejší je jeho rychlejší brácha. Proto hned po dojezdu do Expo zóny jdu najisto k PathRiotu. Oukej, Keli má na dnešek domluveno nějaký ježdění na Poli. Určitě k němu bude co říct, jenom okrajově, asi nejdelší kolo na světě, finský sjezďák Pole (fakt se to vyslovuje jak to čtete) je satanova představa toho, jak má vypadat dlouhé kolo. Úhel hlavy 62 stupňů, Reach v M ku je delší než u většiny kol v XL, testované L má rozvor kol 1340mm a reach 510mm. Nic delšího sem nikdy neviděl. Kdo ještě nečetl, tak zde je test: Pole EVOLINK 176 – hodně, ale hodně dlouhé sjezdové kolo.

No a proti tomuhle stojím nahoře na kopci já s ultralehkým PathRiotem s pružinovým tlumákem. Keli je rozhodně rychlejší než já, přece jenom má něco odzávoděno. Jede v roztřískaném terénu na sjezďáku. A já ho na 12kg enduro kole… dojíždím a předjíždím. Ovšem nejenom v zatáčkách, já mu ujíždím i po rovině a v kořenech a kamenech. PathRiot je zkrátka neuvěřitelné kolo, jede šíleně rychle a pořád máte pocit, že to jde víc, díky Riot Linku jde kolo neuvěřitelně za pedálem a díky pružině vzadu zobe stejně, jako kdejaký sjezďák. Ve srovnání s FRAMR má o 5mm kratší zadní stavbu, ovšem o pár cenťáků delší přední trojúhelník. FRAMR je o pár cenťáků zábavnější, PathRiot je o světelnej rok rychlejší. Delší předek vás vyveze odevšad, sice s ním není ve vzduchu taková zábava. Koho to zajímá, když můžete dát najednou zářez tolika lidem, kteří byli dřív rychlejší? Je neuvěřitelný, kde všude dokáže tohle kolo jet rychle. A jak MOC dokáže jet rychle. PathRiot je nejlepší enduro kolo na kterém jsem kdy seděl. Přitom je taky nejuniverzálnější, může vám sloužit jako kolo na výlety, kolo na enduro závodění, kolo na traily i jako sjezďák… no může. Mohlo by.

Protože tohle kolo je nejlepší když na něm jedete z kopce dolů. V poslední části trailu se už z mého oře ozývaly velice nepříjemné zvuky, praskání, lupání a docela i rány. RiotLink, nejsilnější stránka tohohle kola je totiž i tou nejslabší. Unikátní přepákování je nedostižné při jízdě, bohužel stejně nedostižné je i v komplikovanosti servisu. A taky v délce nutnosti servisních intervalů. Jakmile jsem dojel, šlo kolo rovnou na stojan, kde se muselo rozebrat, vyčistit, složit a zase fungovalo jak má. Jinak má prý trochu problému nejenom s hlukem, ale i s vaklem v kluzných pouzdrech (které nahrazují ložiska v zadní stavbě). A nebo se pouzdra zase občas zadrhnou.

PathRiot je špičkové závodní kolo se vším co k němu patří. Udělá z vás o level lepšího jezdce. Ale musí se z vás taky stát o dva levely lepší mechanik. A proto je tady FRAMR. Kolo, které je podobně rychlé, jenom o trochu zábavnější a hlavně nenáročně na údržbu, zadní stavba má ložiska a klasický Horst link. Tady není co řešit.

Tahle politika je podle mě prostě fantastická. Pokud bych to převedl třeba do aut, je PathRiot striktní závodní potvora naladěná na to, aby vám pomohla vyhrát závod. Pokud jste na okruhu s týmem mechaniků, nic se mu nevyrovná. Jenom chce po každém závodě rozebrat do šroubku. Jenže. Pokud bych chtěl auto, které dojede na okruh, tam sis ním užiju kopec srandy a ráno s ním dojet do práce a vyhodit děcka ve školce, rozhodně si „racecar“ nevezmu. FRAMR je něco jako Lancer Evo nebo WRX Sti. Má závodní kořeny a umí jet rychle. Ne TAK rychle, ale hodně. A sloužit vám bude i mimo okruh. Je na každém co zvolí. A je dobře že Ghost dává zákazníkům na výběr. Osobně bych sáhl po PathRiotu, ale rozhodně bych si k němu pořídil něco na „běžné ježdění“, autoví okruháři tomu říkaj „daily“.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel mike 7.8.2016 v 10:31

    joo tohle bych bral :D ale už vidím tu jejich krásnou cenovku :D doufám že udělají nějaký podobný šhit s např FoX vanou RC (či RS nicolaskage) a nějakou aušus vidlou .. prostě entrylevel alá ghosťák :D a ještě by mohli zvednout zdvih o 20mm a nepřemýšlím :D

  • anonymní uživatel :DD 10.8.2016 v 14:06

    Lidi ty vaše články jsou stále víc a víc k smíchu
    Třeba jen to vaše nastavení sedel (ten úhel) co si můžete všimnout vypovídá o tom že asi moc často nic doopravdy nesjíždíte :D

  • profilová fotka Keli 10.8.2016 v 15:47

    Soudit autora dle uhlu sedla na testovacim kole to je dobrej vtip, podivej se na Jardu Kulhavyho, ten ma sedlo nastavene uplne nepochopitelne a v XC jezdi TOP 3 na svetaku.
    Nicmene, kdyz mas kolo pujcene na par jizd, tak nemas prilis casu resit nastaveni sedla, pokud neni uplne mimo, tak to neresis. A predevsim, my na sedle zkopce dolu nesedime :)

  • anonymní uživatel Sunshine 29 (panther29 (a) seznam.cz) 10.8.2016 v 16:23

    Ohodnotit podle nastavení sedla jezdce chce velkého odborníka....Ale pobavilo :)

  • anonymní uživatel Paja (havpa (a) seznam.cz) 5.10.2016 v 12:44

    hezký a do kopce jste ho zkoušeli?Funguje cane creec a jeho technologií Climb Switch,nebo jen noví marketingový tah? Jinak kolo vypadá dobře.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí