Rozhovor a video: Mikuláš Nevrkla, biker všeho druhu

Autor: Pepa Kašík / Zevl team, kategorie: Rozhovor, vydáno: 21.9.2016

Někdy v polovině srpna jsem v kouteckém bikeparku potkal 17-ti letýho střelce, Mikuláše Nevrklu. Ten tady zrovna trénoval a testoval nové Demíčko, které si pořídil na nadcházející MČR a MS ve sjezdu. Kdyby náhodou někdo nevěděl, jedná se o mistra Evropy a několikanásobného mistra republiky v BMX, obchoďákovýho sebevraha a prostě kluka, kterej jde do všeho, co smrdí kolem! Jo a taky je to dobrej týpek, místní rodák a mistr světa amoleta ve vyhazování hlíny z klopének :)

Slovo dalo slovo a já se za ním zkusil pustit po červeným trailu. Docela jsem se ho držel a tak se v přiloženým videu na konci článku můžeš mrknout na jeho štýl a parádní stopy. Lepší představu o tom, kdo to je a co dělá, si uděláš po přečtení rozhovoru!

d:key: Na kole se prohání pár borců, co si říkají Čert, ale Mikuláš je asi jen jeden :) Prozraď nám něco o sobě. Jméno, věk, míry, záliby a tak.
MN: Jmenuju se Mikuláš Nevrkla žejo, je mi 17 let, za chvíli řádně oslavím osmnáctiny. Velikost kalhot a další míry tady asi říkat nebudu, i když by to mohlo fanynky zajímat :) Studuju na šumperským gymplu, teda spíš se snažím studovat. Záliby, nóó, jezdím na kole.

d:key: Jak ses dostal ke kolu a k závodění?
MN: Dostal mě k tomu určitě táta, ze kterýho vylezlo, že taky dřív jezdil. Začali jsme s BMX, kdy jsme jen tak jeli zkusit závody tady do Jeseníku. Hned z toho vypadlo třetí místo, což mě nadchlo k tomu, se kolu věnovat dál. Pak mě to neskutečně chytlo a už se to vezlo.

d:key: Tvůj táta taky závodil, nepletu se?
MN: Jezdil taky a byl asi třikrát mistr republiky. Máme doma hafol diplomů a přesně nevím, z čeho všeho je získal. Ale podle něho prej vyhrál všecko, prostě mistr všeho :) d:key: Jsi celkem všestrannej jezdec. Účastníš se závodů v BMX, 4X, DH, Pumptrack, Downmall a další. Jakému stylu se v poslední době věnuješ nejvíc a jaké bajky sedláš?
MN: Teďka asi nejvíc BMX, to vlastně dělám i celej život. Ale tak nějak se snažím přeorientovat na větší, horský kola. Kde je pro mě dominantou 4X a sjezd. Zkoušel jsem i Enduro, ale šlapání do kopce mě moc nebere, na to teda úplně nejsem. Pro každou disciplínu mám extra kolo, protože je to samozřejmě lepší, než mít jedno univerzalní, žejo. Zkušenosti z různých disciplín pak uplatníš ať už v BMX, tak i v čemkoliv dalším, co se kola týče.

d:key: Koukám, že jsi závodník tělem i duší. Co patří mezi tvoje největší úspěchy?
MN: Týý jo, tak v BMX jsem asi osmi-násobným mistrem republiky. Co se týče sjezdu, tak jsem byl třetí na mistrovství republiky a desátej v Evropě.

d:key: Počkej, počkej a co obchoďáky, pumptrack a další?
MN: Jo tak tohlencto nezahrnuju do těch největších úspěchů. V Downmallu se mi podařilo i jednou zajet Datla, když byl hodně nemocnej :) Plus nějaká ta výhra v pumpování a podobně. Na bělocha určitě dobrý :)

d:key: Spousta mladých lidí se věnuje bůhví čemu, jen né sportu. Co tě motivuje k tomu, si skoro každý den sednout na kolo?
MN: Ty, asi vítězství. Mě to vždycky začne bavit, když vyhraju. Na a po závodech je to vždycky neskutečná pohoda, teda pokud se zrovna nezrakvím. Žádnou jinou motivaci asi nemám. Fakt nemám rád tréningy, to jsem línej se vykopat na trať, ale každej další úspěch mě motivuje k tomu, to hnát dál a být lepší.

d:key: Nakousl jsi tréningy. Kde, kdy a jak trénuješ? Je to jen kolo nebo i něco navíc?
MN: Chodil jsem do atletiky, gymnastiky, nějaká ta posilovna, tělocvična a taky plavání. Prostě jak je zrovna čas a chuť. Co se kola týče, tak nejčastěji mě najdeš na BMX trati v Rapotíně, kterou mám hned za barákem. 4X bajk zkouším taky tam. Na sjezďáku pak nejčastěji brázdím Kouty, to je úplně takovej můj homebikepark.

d:key: Před nějakou dobou šly zvěsti o tom, že se budeš jako junior účastnit MS ve Val di Sole. Měl jsi startovat ve 4X a hned druhej den ve sjezdu. Co se pokazilo, že ses nakonec neukázal?
MN: To je taky parádní story. Řekli jsme si s tátou, že pojedeme na 4X do Litoměřic. Dát si jen takovej sranda závod, jako warmup před mistrákem, na kterej jsem měl odjíždět hned následující den. No a tam mi to v prašný zatáčce ustříklo, dropík mě vyhodil na pravou stranu tratě a tam mě lavice kopla do stánku s občerstvením. Skončilo to rozlámanou rukou a výčepem :) Takže se Val di Sole letos úplně nepovedlo.

d:key: A jaké jsou plány do budoucna, když ti kariéra juniora končí?
MN: Celkově je to takový na hraně. Nevím, jestli bych mezi BMX elitou a těma bláznama mohl něco zajet. Asi se celkově dál budu věnovat kolu a zkusím se prosadit ve všem, co se zrovna namane. Co já vím, možná to nakonec skončí právě u sjezdu.

d:key: Supr, díky za rozhovor, přeji brzký uzdravení a hodně úspěchů do budoucna!
MN: V pohodě, já děkuju a měj se Pepku.

Foto: Lukáš Navrátil, Slawomir Kosek

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí