Report: Vánoční finále ve Finale Ligure

Autor: Roman Vacek, kategorie: Report, vydáno: 6.1.2017

Jak trávíš vánoce a konec roku? U televize a u stolů prohýbajících se pod horami jídla? Roman Vacek, a nejen on, slaví vánoce a konec roku jinak. Poslední tři roky zakončuje na pobřeží Středozemního moře ve Finale Ligure.

Vánoční Finale

Tak se mi ty vánoce zase vydařily – sluníčko, príma parťáci, parádní traily. Třetí rok po sobě trávím konec roku v bajkerským ráji na pobřeží Středozemního moře. Začlo to na Trilogy, tam má člověk spoustu času na povídání s ostatníma. Třeba o tom, kde je pěkný ježdění. Už ani nevím, do kterýho kopce jsme si to tak v pohodě tlačili naše závodní speciály, ale právě tam mi kluci řekli, že jezděj na vánoce do Finale a že to je fajn. Tihle dva borci byli zajímaví nejen tím, že mi připomínali Rumcajse, ale oni dali celý Trilogy na frýrajdovým Demu…takže díky Zdeňku Kulhavýmu a Honzovi Kuldovi nemusím sedět celý svátky u stolu plnýho jídla a chlastu, koukat z okna do mlhy a nadávat na počasí.

Co dělá správnej bajker o vánocích – chlastá!

Vyrážím 24. večer, nebylo těžký dětem vysvětlit, že k nám Jéžíšek přijde už odpoledne – některý jsou už plnoletý. Tím pádem jsou silnice vymetený a celej rok pak při čekání v zácpách vzpomínám, jak se mi to o vánocích jelo. Počasí je v tuhle dobu už tradičně výborný, místní gajdi říkali, že poslední čtyři roky mají spoustu práce a sehnat šatl na vývoz není jen tak. Většinou svítí slunce, občas docela silně zafouká a ve stínu bývá zima. Dole u moře nejčastěji krátký rukáv a kraťasy, nahoře to chce bundu. V noci bejvá zima. Zvlášť, když stanujete na Terre rosse ? to je plac v Localita Mania, kde se dá kempovat zadara. Já mám raději teplo a výhled na moře, proto parkuji přímo u pobřeží vedle silnice. Ráno pak obdivuji vláčky silničářů (zdaleka ne všichni jsou vyšvihaní) a přemýšlím, jestli se nemám přidat aspoň k těm, kteří začínají den během. Zpravidla to vyhraje další kávička.

Traily jsou většinou suchý i když letos jsme jezdili i od Nato base a tam se začínalo v blátíčku od tajícího sněhu. Ježdění blíž u moře obnáší víc šutrů a techniky. Převýšení kolem 300m, výjezdy v pohodě po silnici. Optimální doba je tak od 9 do 16 hod. Vývoz na celej den stojí 45 EURO, dá se i jednorázovka k Nato base za 10. A lidí na kolech je tu fakt spoustu, na některejch šatlovacích místech až moc hodně – než nás vyvezli k prvnímu trailu, tak jsme potkali 11 dalších dodávek s kárama na kola, který se už vracely dolů.

Mapy jsou k dispozici na Trailfork, bike-map nebo interaktivní mapa oblasti na stránkách bikehotels finale nebo tak nějak. Spousta místních nabízí nejen vývoz s průvodci, ale i ubytování v apartmánech. Silnička se taky hodí, ale na pobřežní rovině je třeba počítat s větrem a silným odpoledním provozem, naopak klidné jsou silničky vedoucí do kopců. Další možností je skalní lezení – hlavně plotny a dírky. V létě bych na ligurský riviéře chcípnul, ale od podzimu do jara pohoda.

Nato base 1000m

Svačinka nad Varigotti – DH Women

Ráno jsme vyjeli tam vzadu na pobřeží, 3 hoďky jsme se sádlili vzhůru a teď nás čekají 2 hodiny trailování

Po hřebenu Mt.Accuto se vrátíme k moři

Vodsuď už moc tlačit nebudeme

Vod tamtaď jsme přijeli

Ionťáky po dojezdu

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Vojta (vojta (a) k74.cz) 6.1.2017 v 10:15

    Pěkný! Ty si to teda umíš užít, Romane ;)

  • anonymní uživatel tcq 6.1.2017 v 11:36

    Super, jak je to tam obecne s pocasim od listopadu do brezna, porad v pohode, nebo jsou nejaky obdobi kdy treba obecne vic chcije?

  • anonymní uživatel Vacan (Vacan222 (a) gmail.com) 6.1.2017 v 15:09

    Mám dojem, že začátek prosince a přelom leden/únor mají srážek víc - podívej se na nějaký stránky o počasí, mívají tam historický statistiky a úhrny srážek pro daný období.

  • anonymní uživatel Zdeňour 6.1.2017 v 15:09

    Super report TRENÉRE :-)

  • anonymní uživatel Pet (Petrking (a) gmail.com) 6.1.2017 v 16:29

    Skvělý ???? jak jste je-li na ten hřeben mt acuto? Nad Loanem ?

  • anonymní uživatel Vacan (Vacan222 (a) gmail.com) 6.1.2017 v 16:58

    Z Loana tam je ještě jeden kopec, lepší podél pobřeží až do Borghetta a pak na Toirano a Balestrino. Cca 25 km z Varigotti do sedla a nějakejch 800m převýšení.

  • anonymní uživatel Honza Šiška (honzasiska (a) centrum.cz) 6.1.2017 v 18:05

    Super článek! Rád bych se zeptal, jak fungují ty vývozy nahoru? konkrétně ten celodenní za 45e? To čeká někdo dole v dodávce tam, kam se předem domluvíme, že dojedem a jede se zas nahoru? Dík za info, chystáme se tam v půli března, tak bych rád zjistil co nejvíc.:)

  • anonymní uživatel Vacan (Vacan222 (a) gmail.com) 6.1.2017 v 19:54

    Mě nabrali před devátou u auta (měli to po cestě), pak posbírali dalších 6 a jelo se. Kluci byli 2 a tak jeden svážel auto a druhej nás vedl na trailu a k autu. Měli to zmáklý, logicky poskládaný a nebyl problém cokoli změnit. Pak jsou auta jen s řidičem a tam se domluvíte, kam chcete jet a kde se dole setkáte. Vozí 6-8 kolistů a není problém se k někomu přidat, když maj místo. Já se ptal nejdřív ženský, ta mělo plno, tak volala Raffaela, taky nic a nakonec sehnala Lucu...

  • anonymní uživatel Matalda (petr.matalik (a) gmail.com) 9.1.2017 v 13:22

    K tomu shuttle(u) nutno dodat, že cena za celej den je včetně oběda. A že byla pasta, hlavní jídlo a zákusek. K tomu vody nebo případně cola co se do tebe vejde. Za den to dáš min 4x, když seš lemra jako my, ale stojí to za to.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí