MojeKolo

Quarq ShockWiz - nalaď si odpružení dokonale

Autor: Keli, vydáno: 15.2.2017

Nastavit si správně odpružení vyžaduje čas a zkušenosti, pokud ani jedno nemáš, tak možná právě pro tebe je určen výrobek Quarq ShockWiz. ShockWiz je digitální měřáček, který sleduje změny tlaku vzduchu během jízdy a na základě změn tlaku je schopen rozpoznat průběh pružení a navrhnout úpravu či jeho optimalizaci.
Z předchozí věty je jasné, že tato chytrá krabička funguje jen s vzduchovými pružinami, takže s klasickou vinutou pružinou si ani neškrtneš, ale pokud máš vzduchovou vidlici a tlumič, tak jsi to právě ty, kdo může být potenciálním kupcem.

O co jde. Quarq ShockWiz je permanentně spojen s ventilkem, ať již vidlice či tlumiče, a využívá základní vlastnost plynu a sice jeho stlačitelnost. Systém 100krát za sekundu vyhodnocuje aktuální tlak v systému a data předává složitým matematickým algoritmům, které je vyhodnotí, získají základní charakteristiky pružení a četnosti jejich výskytu, například počet dorazů atp.

Ze získaných výsledků, prezentovaných skrze mobilní aplikaci komunikující přes protokol Bluetooth low energy, ShockWiz navrhne změny ať již tlaku, změnu velikosti vzduchové komory, komprese a nebo odskoku. Získávání dat může být otázkou několika minut, ale i několika vyjížděk, v závislosti na dráze a jízdním stylu, velikost vzorku napříč zkoumanými kategoriemi vyjadřuje Confidence, čím vyšší procenta, tím lepší.

Jedná se tedy pouze o měřák a analyzátor pružení, zařízení za vás kroutit kolečky ani foukat vzduch do vidlice nebo tlumiče nebude.
ShockWiz je určen pro všechny typy kol, od pevných po odpružená, od XC až po DH, a stejně tak i pro všechny jezdecké styly. Kompatibilní je s drtivou většinou vidlic a tlumičů na trhu, pro správnou funkci je vyžadována oddělená pozitivní vzduchová komora.

Quarq ShockWiz, 45gramů vážící krabička poháněná malou knoflíkovou baterií je velmi praktické zařízení, které ti usnadní správné nastavení odpružení, ale dost jej ubíjí cena, 419 Euro rozhodně není málo. Především proto, že většinou tlumení jednou vyladíš a pak již tuhle chytrou krabičku nepotřebuješ.

Další informace najdeš na webu quarq.com/shoc­kwiz a v dalších videí.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel tom 19.2.2017 v 0:28

    drahy to je..ale je fakt, ze lidi si s tim pruzenim tlumenim nevi casto moc rady.. typek povoluje odskok, ze by ti to vyflakalo zuby a rekne, ze to ma rad citlivejsi - tusim, ze si myslel, ze ladi kompresi.. vidlice preburena vzduchem a dalsi se divi, ze ho boli prsty.. utahnuty komprese a ono ze by to chtelo jinou vidlici, pac tahle neni moc citliva.. vidlici ze radeji s pruzinou, pac ta je takova vic progresivni.. a takovyhle srandy celkem casto.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí