Test: sedlovka Lapierre s vnitřním vedením a 150mm zdvihu

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 22.3.2017

Francouzský výrobce Lapierre stejně jako mnoho dalších výrobců kol nabízí teleskopickou sedlovku z vlastní produkce. Samozřejmě jsme byli zvědaví, jaká je. Sedlovka je k dispozici v několika provedeních lišících se zdvihem, my do testu obdrželi variantu největší, disponující 150 milimetry zdvihu.

Teleskopickou sedlovku řadím mezi nejlepší vynálezy posledních let, tento komponent zásadně ovlivňuje jízdu respektive zážitek z ní. S nástupem enduro vlny se na trh dostala velká řádka sedlovek, Lapierre do tohoto vlaku nastoupil poměrně pozdě, ale třeba takový gigant jaké je japonské Shimano se zapojilo ještě později a to sedlovkou, která úplně nesleduje aktuální trendy (článek o Pro Bike Gear Koryak zde).

Lapierre sází na osvědčený koncept ovládání, aretace sedlovky je ovládána páčkou z řídítek pomocí lanka, jednoduché, funkční, snadno opravitelné. Kromě pár vyjímek, např. Reverb od RockShoxu je ovládan hydraulicky a třeba Magura Vyron bezdrátově (test zde), systém páčka-lanko-tělo sedlovky používá naprosto drtivá většina výrobců. A stejně jako většina ostatních nabízí blokaci v jakékoliv výšce zdvihu. A navíc, její cena je velmi atraktivní, mnoho 150mm sedlovek s cenou pod 7000 Kč nenajdete (prodává MojeKolo.cz a další prodejci značky Lapierre) , nevýhodou je, že je určena pouze pro rámy s průměrem sedlové trubky 31,6 milimetrů.

Samotná sedlovka je vyrobena z hliníkové slitiny třídy 7000 s dvoušrou­bovým zámkem ližin sedla, v oblasti zámku je patrné, že na opracování je podílela frézka. Parametry: zdvih 150mm, délka 435mm, průměr 31,6mm, hmotnost sedlovky 586 gramů + 22 gramů ovládácí páčka, pouze pro vnitřní vedení. Uvedenou celkovou délku je uvést na pravou míru, na sedlovce uvedených 435mm neodpovídá, protože je třeba připočíst dalších 30mm na ovládací element do kterého je uchyceno lanko, tedy celková délka je 465mm, zámek sedlovky je vyšší než u KindShock Lev Integral, kterou Lapierre na testovacím kole vystřídal a bylo to na knop, o pár milimetrů více a spodní část sedlovky by šla do tlumiče.
Zmíněný element přes přepákování mačká aretační pojistku, po odšroubování krytky pojistky se dostáváme k ventilku, kterým lze upravit tlak ve vzduchové pružině. Nejedná se tedy o uzavřenou patronu, kterou naleznete v mnoha levných sedlovkách a která je víceméně neservisovatelná, ale o klasický systém shodný například ve vidlicích. Co se týče natlakování, tak je třeba využít redukci, kterou ovšem výrobce nepřibalil.

Je zvykem, bohužel neblahým, že se teleskopických sedlovek vyskytuje vůle, která se postupem času drobně zvětšuje, u Lapierru je vůle u nové sedlovky nulová, 0 a tečka, prostě se nehne a hotovo. A po testování je vůle zase nula, prostě nic, žádná změna od počátečního stavu. Za to palec nahoru.

Dálkové ovládání z řídítek skrze kovovou páčku je snadné, síla potřebná k uvolnění sedlovky je minimální. Proto zamrzí, že je páčka tak dlouhá, ve srovnání s KindShockem je její délka o centimetr větší (měřeno od osy otáčení páčky), spodní hrana je relativně ostrá a potkat ji kolenem bez chráničů se rozhodně nedoporučuji. Umístění páčky je univerzální, lze ji umístit jak doprava, tak doleva na řídítka.

Montáž a demontáž sedlovky je snadná, do ovládacího elementu zapojíte bowden a lanko (lanko stranou s olůvkem), tento prvek našroubujete do sedlovky a zasunete do rámu. Ladění délky lanka probíhá na páčce na řídítkách, takže rychle a snadně, natáhneš, zašroubuješ imbus (inbus je samozřejmě správně, ale zvyk je silnější, nevěříš koukni sem) a hotovo.

Tolik k teorii a nyní k praxi. Testování sedlovky Lapierre mne zklamalo, proč? Protože v nebylo co testovat, sedlovka od Lapierre patří mezi ty komponenty, které namontuješ a zapomeneš na něj. Funguje totiž naprosto fantasticky, konstantně a to jak za teplejšího počasí (příliš nad nulu jsme se během testování nedostali), tak i za velkého mrazu. Co se týče údržby, tak ta byla z mé strany minimální, kdo maže ten jede, ale u sedlovky od Lapoše jede i ten, co nemaže. Teflonová pouzdra v této sedlovce není třeba mazat, mají totiž samomazné vlastnosti. Škoda, že totéž nelze říct o každé sedlovce, takový KindShock bez pořádné dávky silikonu téměř nevysuneš.

Sedlovka Lapierre disponující zdvihem 150mm funguje přesně dle očekávání, její funkce je výborná a snese srovnání s sedlovkami renovovaných výrobců.

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka Jiri Vojta 22.3.2017 v 8:48

    Neni trosku predcasne hlasit o necem co se testuje tak kratkou dobu ze vakl je 0? Po alespon 2-3 mesicich bych rekl budiz ale tohle me neprijde uplne ok. Jinak sedlovka za me vypada dobre ale v dnesni dobe pacek misto razeni mi tahle moznost chybi...

  • anonymní uživatel Dan 23.3.2017 v 1:46

    Tak RockShox Reverb Stealth má vakl už nová...

  • profilová fotka Keli 23.3.2017 v 7:37

    Sedlovka testována více jak 2 měsíce, takže za nás úplně OK doba na posouzení.

  • anonymní uživatel Siskin (flidr.michal (a) seznam.cz) 27.3.2017 v 21:55

    2 měsíce je nic neříkající údaj, u někoho to můžou být 2vyjížďky(obzvlášť v zimě), u někoho 25..
    Dny/hodiny provozu řeknou víc. :)
    Dík

  • anonymní uživatel Karkule (karkula7 (a) seznam.cz) 4.5.2017 v 12:55

    KS LEV z původního osazení Ghost SLAMR jsem vyměnila za LP sedlovku..Přesvědčily mě hned 3 zásadní důvody:
    1.) od novoty nulový vakl..jezdím ji 2. měsíc a stále nula nula nic (oproti KS)
    2.) KS LEV jsem reklamovala už celkem 3x- 2 sedlovky (snažila jsem se nevěšet bajka za sedlo atd. atd.)
    3.) funguje parádně i v mrazu- KS LEV i REVERB v mrazech na fatbiku nefungovaly vůbec.
    Cena supr a je mi celkem jedno, kdo to pro LP vyrábí..hlavně, že funguje...

  • anonymní uživatel Roman (rwkunit (a) gmail.com) 31.7.2018 v 11:47

    Na tejto sedlovke jazdím už druhú sezónu najazdených cez 6000km a stále má nulovú vôľu. V podstate žiadna údržba sem tam strieknem silikónový olej a to je tak všetko. Za mňa veľký palec hore. Akurát trochu išla cena tejto sedlovky hore. Pôvodne som ju kupoval novú za cca 170 € teraz sa jej sena pohybuje od 230 € do 280 €.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí