Report: Bobovka Cup - sjezdovo freeridový závod v bobové dráze se jel popáté

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 11.8.2017

Poslední červencová sobota patřila jubilejnímu ročníku nadupaného závodu BOBOVKA CUP

Naše crew, DH-FR racing Tanvald, tradičně od začátku sezóny připravuje a ladí trať v Bikeparku Bobovka v Tanvaldu. Jako každý rok provádíme některé úpravy prvků tak, aby na ridery vždy čekalo něco nového. Za zmínku určitě stojí změna tzv. Hliňáku. Původní, téměř dirtový hliněný odpal, nahradil jedenáct metrů dlouhý a s tři metry vysokou hranou odpalu vysoký dřevěný posílák. Dopad byl ještě v týdnu před závody přebagrován, čímž došlo k jeho rozšíření a prodloužení. Už při pátečních tréninkových pojezdech bylo jasné, že toto místo se letos stane největším lákadlem celé tratě. Dvě menší novinky jsme ještě ve čtvrtek za tmy vytvořili v lese nad cílem, kde jsme v dešti spolu s partou Garage Crew Liberec přidali další skok a přejezdové plato s kládami. Tímto byly ukončeny přípravy na sobotu.

Páteční rozjeté tréninky zastínil zásah zdravotníků s vrtulníkem, ale Niki je už naštěstí i přes nepříjemný pád v pořádku a my přejeme brzké doléčení a návrat na kolo. Po situaci, kdy byl problém navést vrtulník k co nejbližšímu možnému místu přistání, víme, že nejlepší pomocník v podobné situaci je mobilní aplikace Záchranka. Výborná věc, která vás lokalizuje a vyřeší zmatky při popisu místa, kde došlo k poranění. Neváhejte a instalujte – nenechávejte nic náhodě!

Ale vraťme se zpátky. Jezdilo se až do tmy a večer byla pro všechny přítomné připravena DJ warm-up párty, kde se dolaďovala taktika jízdy na následující den.

Pravdou je, že počasí v týdnu bylo deštivé a moc nám tedy nepřálo. V sobotu ráno se ale již tradičně ukázalo, jak moc je nám z „bikového nebe“ přáno a sluncem zalitá lokalita Bikeparku Bobovka pod Tanvaldským Špičákem mohla přivítat 76 závodníků a několik stovek natěšených fanoušků. Rozdělení kategorií a pořadí startu bylo následující: FREE-MUŽI, FREE-ŽENY, MASTER-JUNIOR, MASTER-HOBBY a MASTER-ELITE. Před zahájením proběhlo ještě pár tréninkových jízd a v poledne se odstartovalo. Tou dobou na všechny přítomné čekalo v půlce trati malé překvapení v podobě Českého bobového teamu, kteří s sebou přivezli dvojbob v novém designu, se kterým budou Česko v zimě reprezentovat. Podařilo se tak propojit historii a současnost areálu. Dle zájmu všech přítomných i nadšení kluků z reprezentace věříme, že i příští rok vám budeme moci zprostředkovat tento jedinečný zážitek.

Vraťme se na trať, kde se už tou dobou ozývají píšťalky, klaksony, různé mlátičky a fandění přítomných návštěvníků. Strhující podívaná, dlouhé polety a maximální rychlosti okolo 70 km/h, tak by se dal opět charakterizovat čtyřhodinový souboj jezdců všech kategorií.

 

A v čem byl letošní ročník ještě výjimečný? Jsme moc rádi, že jsme u nás v Tanvaldu mohli přivítat jednu z předních dam českého downhillu, Simonou Jirkovou (rollhaus.cz / ufo-ride.cz). Ta jako první zástupkyně „křehkého pohlaví“ předvedla nejrychlejší jízdu ve své kategorii a hlavně, a to je nejdůležitější, pokořila všechny prvky na obávané trati. Klobouk dolů všem přihlášeným bikerkám v čele se Simonou! Kotel fanoušků nestačil ani vydechnout a na trati se objevilo několik borců mladších 15 let. O dech beroucí zážitek se postaral devítiletý lokál Nicolas Reinl, který všem vytřel zrak, když stejně jako Simona nalítal vše, co jsme si pro ridery připravili. Za nás palec nahoru a respekt za to, jak kluci za rok natrénovali. V nejvíce očekávaném souboji kategorie MASTER-ELITE se o první flek poprala čtveřice riderů. Bramboru bral Jakub Lejsek (bikestrike.com), o pár setin lepší byl Jan Kobr (rollhaus.cz – bikestrike.com) a shrábnul bronz. Obávaná dvojice téměř domácích Penc – Štěpánek jela na krev a tradičně urvala ty nejlepší pozice. Jiří „Pencák“ Penc (Vendeta racing) si vybojoval druhé místo a Ondra „Kissák“ Štěpánek (CTM racing team) ukázal, že na této trati bude znovu králem bikerů a zaslouženě obhájil první místo z minulého roku.

Bohužel následovalo fópa s vyhlášením výsledků. Sjednaná externí firma (irontime.cz – cipovacasomira.cz), která měla celé měření na starost, všem přítomným závodníkům i nám zavařila. Nyní už je vše napraveno a věříme, že všichni bikeři a fanoušci si Bobovka Cup opět užili. Za nás patří medaile všem, kdo se odvážně postavili na start.

S postupujícím programem nezbývalo než zahájit afterparty a užít si pozávodní atmosféru bikeparku. Živé vystoupení kapel, v čele se srdcařema z liberecké hardcoremetalové sestavy Jovanera, naší bikecorové kapely Plán B a tanvaldského projektu Luděk přidalo pomyslnou třešničku na dort povedenému dni na Bobovce.

Závěrem děkujeme všem partnerům a sponzorům akce, bez kterých by se pátý ročník určitě nemohl obejít. Velké poděkování míří také všem, kdo nám pomohli a doplnili tak rodinu organizátorů na neskutečných 70 lidí, kteří se o zdárný průběh závodu, návštěvníky i závodníky od pátku starali.

Díky všem a za rok se těšíme na Bobovce!!

Crew DH-FR racing Tanvald z.s.

VÝSLEDKY:

Mladé naděje 15-
1. Nicolas REINL
2. Lukáš KOCHÁNEK (DH-FR racing Tanvald)
3. Filip VACHEK

Ženy:
1. Simona JIRKOVÁ (rollhaus.cz / ufo-ride.cz)
2. Alena BAUEROVÁ (Žižkovksý tygři)
3. Barbora HÝSKOVÁ

Free – Muži
1. Tomáš SOUKUP (Flow riders Chrastava)
2. Jiří KNOTEK (DH-FR racing Tanvald)
3. Tomáš PREISLER (DH-FR racing Tanvald)

Master – Junior
1. Milan MALÝ (cycology.cz)
2. Tomáš HORÁK (cycology.cz)
3. Pavel ULMANN (ZSD Crew)

Master – Hobby
1. Dominik BAK (Dookie Bike)
2. Daniel LIŠKA
3. Petr KOMÍNEK

Master – Elite
1. Ondřej ŠTĚPÁNEK (CTM racing team)
2. Jiří PENC (Vendeta racing)
3. Jan KOBR (rollhaus.cz/bi­kestrike.com)

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí