Test: Devonic Tecton - ocelové enduro ze Slovenska

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 7.8.2017

Ocelový enduro prototyp z dílny znovuzrozené slovenské garážovky. Otestován.

Správně bych tenhle test neměl psát já, vzhledem k tomu jak moc jsem v tomhle kolo osobně zainteresovaný. Na druhou stranu, sebereflexi fandím a když už má někdo říct, že je moje práce tak trochu hovadina, měl bych to být já. Toliko k osobním záležitostem.

Devonic je znovuzrozený Devil Work. Bansko Bystrická garážová firma, která už dlouhé roky vyrábí ocelové rámy. A jelikož se od letošního, respektive příštího modelového roku (2018) rozhodli změnit spoustu věcí, změnili i jméno.

Zůstává ruční vaření rámu a materiál. Ocel. Jinak je všechno jinak. V prví řadě si Devonic vytvořil vlastní systém odpružení zadní stavby. Jednočepová konstrukce zůstává, cílem ale bylo přepákovat tlumič tak, aby nabízel co největší progresivitu. A tak vznikl Drive Box Link. Vlastně je spíš zásadní zkratka DBL, Slovensky možno používat i s předložkou ve spojení „TY DBL“.

Další změnou jsou geometrie. Vzhledem k tomu že s klukama se už dlouho znám, nabídli mi, že geo jim můžu vyrobit já. Zadání nebylo úplně jednoduché, protože hlavní ideou Devonic je dělat kola na kterých se výborně jezdí, výborně fungují a přitom vás jejich servis nebude ubíjet. Prostě kolo, které chcete mít doma. Prostě „nejlepší ve všem“.

V případě Tectonu má jít o Enduro kolo se 160mm zdvihu, které umí být rychlé na závodech ale přitom zábavné na jednodušších trailech, nebude mu vadit bikepark ani dálnice v trailcentru. Sen jezdce, noční můra designéra. Každopádně. Ve velikosti M má prototyp Tectonu reach 440mm, hlavový úhel 65,5°, zadní stavbu 425mm, sedlový úhel 74,5°, bb drop 13mm a 100mm vysokou hlavovou trubku.

K čemu tohle všechno je, je vidět ve chvíli kdy vyjedete na trail, reach i zadní stavba je spíš kratší, pro větší hravost a pohodlný posed, ovšem rozvor natahuje položenější hlavovka. Nízka hlava umožňuje široké nastavení kokpitu, takže pokud jezdíte spíš rovinaté a skavé traily, můžete mít kokpit nízko i při použítí vyšších řídítek, naopak, při větších sjezdových ambicích stačí nasázet podložky pod představec. To, co z Tectonu ale dělá kolo, do kterého jsem se zaláskoval na první nasednutí, je právě zadní stavba. Už nějakou dobu téměř u každého nového kola nadávám, na příliš lineární projev zadní stavby. Prostě mě nebaví být při agresivnější jízdě pořád zabořený za polovinou zdvihu a přitom foukat 20% sagu a tím pádem přicházet o trakci a citlivost.

Všichni. VŠICHNI závodníci ze svěťáku, ať už sjezd nebo enduro, si nechávají dělat vlastní kyvky do sériových kol, aby vyrazili co nejvíc progresivity. Ale ne, markeťáci budou tvrdit, že nejlepší je pohodlná jízda. Hovadina. Devonic je tak pekelně progresivní, že na svých 95kg foukám do tlumiče Manitou 85 psi. Ne do vidlice. Do tlumiče!

A co to umí na trailu? Zázraky. Zadní stavba zobe nerovnosti a skvěle drží, ovšem ve chvíli kdy přijde skok nebo se potřebujete nacpat do klopky, protlumit bouli atd. se vám kolo „nežvejkne“. Zdvih nikam nezmizí, máte pod nohama ohromnou oporu. A to není všechno, progresivita pomáhá samozřejmě i ve výjezdech, protože kolo jede ale zároveň nabízí výbornou trakci. A to se pořád bavíme o „obyčejném jednočepu“. Ano, pod brzdama mírně tuhne, ale díky přepákování to není až tak hrozný a třeba to je vlastnost, která mi na kole nevadí. V rozbitém terénu se prostě nebrzdí a tečka.

Devonic Tecton jede naprosto skvěle z jakéhokoli kopce (a pokud vám přijde málo sjezdový, není problém nacpat offset do uchycení tlumiče a ještě ho položit) a překvapivě frčí i do kopce. A to že je to ocelák, jsem si při jízdě fakt nevzpomněl, váha celého kola se navíc hýbala lehce nad 15 kg v docela normálním osazení, na duších a hlavně se spoustou šroubů a blbinek díky kterým je možné ještě ladit zadní stavbu. Ty se do produkční verze samozřejmě nedostanou. A pokud se všechno povede jak má, spatří světlo světa čtrnáctikilové ocelové enduro, které je v podstatě nesmrtelné, šetří tlumič díky nízkým tlakům, výborně chodí a geometrii má přesně podle mých představ.

Devonic jde správným směrem. Samozřejmě, k hotovému kolu to chce ještě udělat pár kroků ale to je spíš ladění drobností a designové záležitosti. I v prototypové fázi je totiž Tecton funkční a zábavné kolo, jehož finální verze už se nemůžu dočkat.

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka Roman 7.8.2017 v 8:29

    Je to fakt pěkný. Jsem zvědav na cenovku.

  • anonymní uživatel aha 7.8.2017 v 9:34

    devil work nyni mpouziva slovensky kriz jako logo :D ?

  • anonymní uživatel kotkebab (k89232 (a) mvrht.net) 7.8.2017 v 10:10

    mozno nariadenie banskobystrickeho kraja :D

  • anonymní uživatel jan 7.8.2017 v 12:15

    ten kriz je tam fakt nechutny

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 7.8.2017 v 12:39

    ...proc ne kriz kdyz je to rucne vareny na Slovensku. Ceska nebo Americka vlajka je taky od vyroby nacpana na X ruznejch ramech (i z Taiwanu).

  • anonymní uživatel StaticSound 7.8.2017 v 13:00

    **Slovensky možno používat i s předložkou ve spojení ?TY DBL?.** Ale no ták.

  • profilová fotka filous 7.8.2017 v 13:47

    A proc tam ten kriz neni i s tim hrobecekem?

  • anonymní uživatel Tom 7.8.2017 v 14:01

    Jo, taky mi tam chybí ten hrobeček :/

  • profilová fotka Petr Vykoukal 7.8.2017 v 14:38

    cely to zni docela dobre :)

  • anonymní uživatel bok 7.8.2017 v 19:01

    Iron Spitfire na jednočepu, jak je na tom s tuhostí?

  • anonymní uživatel PAJA (pavlikzivny (a) seznam.cz) 7.8.2017 v 20:59

    Jaké budou použity rozměry tlumiče? Postaru, nebo moderní metrické? A pokud je to tak extrémně progresivní, nebylo by lepší tam dát pružinu?

  • anonymní uživatel Štika 8.8.2017 v 23:47

    Jo,pružina by tomu slušela

  • anonymní uživatel ble 10.8.2017 v 5:26

    Trvalo mi dobrých 15 minut (škrábání se na hlavě), než jsem pochopil, že na sedlové trubce je ještě jeden čep :)

  • anonymní uživatel šimpanz 10.8.2017 v 11:29

    vypadá to pěkně! Snad i cena bude rozumná a je to cajk.

  • anonymní uživatel Mikuláš 10.8.2017 v 21:12

    Je to moc hezký kolo. Nadšenci do oceli a ruční práce určitě mají radost. Snad to bude držák a nebude to moc těžký a drahý :))

  • anonymní uživatel Baba-Ji 11.8.2017 v 9:54

    Ten sešroubovaný link, na který je upevněný tlumič, udělat v jednom kuse z karbonu a bylo by to ještě o řád jinde! :p

  • anonymní uživatel hoffman 11.8.2017 v 11:40

    Rázvor , BB drop, stack, - dosť podstatné údaje, to nešlo zmerať?

  • anonymní uživatel Krishot (mrkrishot (a) gmail.com) 22.9.2017 v 16:00

    Nechapu proč ten kříž je pro jana nechutný si muslim bo co na mem baiku bych rad mel vyrytýho treba českeho lva poctivá prace s kouskem vlastenectví neni na skodu jen tak dál bratři slováci

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí