Test: batoh Evoc Explorer PRO 30l - takhle vidí bikepacking u Evocu

Autor: Dan Klimeš, kategorie: Test, vydáno: 1.11.2017

Bikepacking je nejnovější mantra bikebyznysu. Jsou dvě možnosti, buď si vše namontuješ na kolo a tím z prostředku pro zábavu uděláš prostředek pouze dopravní, a nebo je zde druhá možnost, vezmeš si vše do batohu. Tímto směrem míří i tradiční výrobce batohů, Dan Klimeš se důkladně podíval na batoh Evoc Explorer PRO 30l.

Na první pohled

Plusy: super matroš, kvalitní provedení, bezva barva, hodně zajímavé provedení odvětrání zad, plášťenka s reflexním logem.
Mínusy: součástí není vak na vodu, bederák nejde oddělat, do síťky se nevejde integrálka

První vyjížďka: jen takové večerní pohodovka okolo Brna, tak plním nezbytnými věcmi – vercajk, vak s vodou (kradu od konkurence), lékárničku, baterky od světel a pumpičky. Stahuji postranní popruhy a skoro nejde poznat, že má bágl třicet litrů. Hážu na záda a vyrážím. Modré výztuhy zad se mi doma na omak zdají dost tvrdé, ale na zádech o nich vůbec nevím. Další vrstvou je tužší plast, díky kterému bágl drží tvar a při futrování se nebortí. Tento plast je samostatné kapse, ale tak na těsno, že vyndat půjde jen velmi stěží, což stíží případné praní v pračce. Do velkých kapes na beteráku se pohodlně dávám velký telefon i spoustu dalších věcí. Jako velké plus vidím, že zipy jdou pohodlně ovládat i za jízdy a v rukavicích.
Pár kiláků za mnou a nebýt toho, že jsem si potřeboval vyndat světla, tak nevnímám, že bych batoh na zádech měl. Sedí perfektně a není nutné využít pásku přes prsa. Ale hlavně záda jsou skvěle odvětraná. Modré vycpávky vytváří dostatečný prostor mezi zády a batohem, tak vzduch může proudit dostatečně.

Na druhý detailnější pohled

Plusy: velké kapsy na bederáku, hodně kapes a v nich síťované kapsičky, rozdělení, velká boční síťovaná kapsa, možnost rozdělení hlavního úložného prostoru
Mínusy: nejsem úplně zastánce bederáků.

Batoh se skládá z velké kapsy hydrapak v jednom, obr hlavní kapsy, která jde luxusně ze tří čtvrtin otevřít a dvou menších (i tak dost velkých) kapes zepředu. Plus dvě na pásu. Do tohoto bych sbalil celou rodinu na výlet na měsíc nebo na Měsíc!
Na svých předchozích batozích – vždy když to šlo, jsem bederák oddělal a používal pouze pásek přes prsa. Tady oddělat nejde, navíc je hodně široký. Ale Explorer je koncipován tak, že většina jeho váhy vám leží na bedrech, tak se ramena nepřetěžují, vlastně bych měl přiznat, že ramena vůbec nezatěžují.

Velký dvoudenní test: kde jinde důkladně testovat, než v nějaký krušných podmínkách – třeba v Krušných horách. Alfa a omega je velikost spacáku a hydrapaku. Malý péřáček nebo lehký tenký do spodní kapsy, k němu oblečení, tak ti zbyde dostatek volného místa na pár plechovek, štryclu chelba a pár buřtů. Pokud spacákem zaplníš celou dolní kapsu, i tak budeš s místem dost v poho. Rozhodně se to stále mokka konvička a vařič stále vejde. Pokud máš spacák ještě větší otevřeš přepážku ve velké kapse a vznikne ti jeden velký prostor.Tato přepážka je sympaticky zmáknutá jen formou tunelu, který zamotáš a klipsou zajistíš. Lehké a velmi praktické řešení. Za mne palec hore.

V Kruškách je v říjnu počasí fakt kruté, tak dochází ke slovu i pláštěnka. Na Evocu perfektně sedí, matroš ok, barva koresponduje s batohem, tak nekřičí všude okolo – pozór, já tady jedu ilegál! Výrobce se ji snažil maximálně vychytat a tak jí vyrobil i ouška na kapsy na bederáku. No podle mne zbytečnost, protože tyto kapsy jsou před nepřízni počasí nejvíce kryté, pláštěnka na nich nedrží zas tak supr a do těchto kapes během dne lezu nejčastěji, tak mne vlastně dost prudí.

Malý test na trailu: i když z báglu vyhážu většinu věcí a nechám jen nezbytné na sjíždění klínoveckých stezek, tak pořád cajk. Batoh jde v pohodě stáhnout a udělat z něj na zádech minimalistickou placku. Do kapsy k hydrapaku se ještě vejde můj lyžařský páteřák, takže se vlastně jedná o takový univerzální nástroj. A v kombinaci se skvělým odvětráním, není co řešit. Vezmu ho klidně i na enduro. Jasně namítneš, že jezdit na trailu s podporou lanovky s krosnou nechceš. Ale kam jako dáš ty houby, který podél něj rostou?!

Na třetí – poslední pohled před vrácením

Plusy: malý průhledný neseser je příjemným bonusem
Mínusy: bederák je fakt dlouhý, je to pouze cyklistický batoh

Do neseseru v barvách Exploreru v pohodě nacpeš základní hygienu i s pidi ručníčkem. A když už se náhodou nevejde dovnitř, z venku je dostatek míst, kam ho cvakneš společně s nezbytným oldschoolovým hrnkem na kafe.

Na moje rozměry – 174cm výšky a 73kg váhy – má bederák limitní rozměry. Pokud bude někdo hubenější než já a takových bude hodně, dostanou se na jeho limit a už ho nebudou moci dotáhnout víc.
Explorer je fakt jen a pouze na kolo. Při chůzi jsem se ním rozhodně necítil tak komfortně a navíc pořád ten velký pás, který zapnutý za zády tlačí a nezapnutý blbě plandá.

Resumé

No, za mne, pokud bych chtěl bikepackingový batoh klidně na několikadenní courání krajinou nebo univerzální batoh, se kterým zvládnu vše, tak po něm klidně šáhnu. Váha 1350 gramů je adekvátní. Cena se bude nejspíš pohybovat někde kolem 5,5t Kč, což není úplně málo, ale vzhledem k univerzalitě se dá odůvodnit. Co se odůvodnit nedá, proč vak na vodu součástí není.



Jezdecké fotky: Petr Slavík – trailbusters.cz
Modelka: Čert

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Roman 1.11.2017 v 11:15

    Právě ten široký pružný bederní pás mi přijde na Evoc nejlepší. Batoh bez bederaku je spíše igelitka :)

  • anonymní uživatel Filip 3.11.2017 v 8:35

    Romane, určitě s Tebou nesouhlasím, dalo se to řešit i užšíma popruhama, sám vlastním Camelbak Mule a igelitka to rozhodně není :) !

  • anonymní uživatel Roman 3.11.2017 v 11:35

    Mě prostě ten široký pás vyhovuje, protože funguje lépe než takový jaký je na CamelBak. Vozil jsem jich několik před Evocem.
    Kolik jsi toho Filipe najezdil s batohem Evoc?

  • anonymní uživatel Anonym 4.11.2017 v 19:33

    Musim rict, ze me taky prijde ten elasticky siroky pas jako velka bomba. Nemusela by tam byt ta klipsna navic. Suchac drzi po 4letech a kazdodennim pouzivani jako prilepenej. Dulezite je připomenout, ze evoc je krom batohu i paterak a tudiz je dulezite, aby se pri padu ani nehnul. Zadny system odendavani bederaku moc nefunguje, nic nedrzi tak, jako kdyz je tam napevno prisity. Osobne se mi u tohohle batohu dost nelibi to odvetravani zad. Kdyz prijedu z kola totalne zablaceny a promokly, tak me muzou tesit sucha zada? To je blbost. Pokud clovek nechce byt zpoceny, tak si s cyklistikou vybral spatny sport, doporucuji vodni polo. Moc me mrzi, ze EVOC taky jede tyhle modni trendiky. Ale vydelavat se nejak musi, ze :)

  • profilová fotka FK 4.11.2017 v 22:10

    Doporucuju si nekde na Vitalu najit typka co vozil Camel bez bederaku. Po padu mu par obratlu prohnala pumpicka a multiklic a od te doby je na vozejku...

  • profilová fotka FK 4.11.2017 v 22:10

    A tim bederakem byl myslen paterak :)

  • anonymní uživatel h.mad (h.mad (a) seznam.cz) 7.11.2017 v 7:59

    Bederák od EVOCu je super. Bez toho je max na pěší výlety s rodinkou.
    FK: Toho týpka jsem viděl, musel mít ty věci dost špatně poskládaný.
    Kampak asi autor dal karimatku ?

  • anonymní uživatel Kamil (holub.kamil (a) centrum.cz) 8.11.2017 v 15:10

    1) Je třeba u bikepackingového batohu síťka velikosti integrálka???
    2) Rozporuju tvrzení:"Buď si vše namontuješ na kolo a tím z prostředku pro zábavu uděláš prostředek pouze dopravní, a nebo je zde druhá možnost, vezmeš si vše do batohu."
    Když si do toho batohu vezmeš věci klidně i na jednu noc - tedy určitě karimatku, spacák, vaření a trochu jídla, tak si s tím narvaným a ověšeným 30l batohem stejně moc nezatrailuješ. Navíc, pokud ani nechceš požívat béderák.
    Když to smysluplně nacpeš do bikepackingových brašen, tak se sbalíš klidně na 4 noci a zatrailuješ si jak sviň, aniž bys musel třeba z hřebene někam dolů spát nebo pro stravu. Jediné omezení je, že příjdeš o teleskopickou sedlovku.
    Půjčte si to někdy kluci a vyražte! Až pak mluvte... ;-) :-) :-D

  • profilová fotka Keli 9.11.2017 v 12:34

    Kamil: úvod jsem psal já, který bikepacking neprovozuji.

    Uchycení integrály? Co třeba univerzalita, mít jeden batoh na vše...
    Test psal Dan, který s báglem a kolem stravil v terénu spoustu nocí.

    Já si už moc nedokáži představit bajkování bez teleskopu.

  • anonymní uživatel Dan Klimeš (dan (a) sportujsdetmi.cz) 9.11.2017 v 12:52

    - tento EVOC nemá páteřák
    - autor dal karimatku dovnitř. Jak psal, vše záleží na velikosti výbavy - spacák + karimatka (osobně vozí buď alumatku nebo Naturehike light 20cm x 12cm x 12cm 550g).
    - s tvrzením, že při použití podsedlové brašny přijdeš o teleskopku nesouhlasím www.facebook.com/...

  • anonymní uživatel h.mad (h.mad (a) seznam.cz) 10.11.2017 v 9:40

    Kamil: Dá se zatrailovat i s poloprázdnym 55l báglem... img22.rajce.idnes.cz/...

  • anonymní uživatel Kamil (holub.kamil (a) centrum.cz) 10.11.2017 v 17:54

    to h.mad: Da se zatrailovat i s plnym 50l Ospreyem Exposure z Hochfilzenu do Hinterglemmu pres kopce... Ale znova uz to provozovat rozhodne nechci. Jde to,ale dre to.

  • anonymní uživatel anonym :) 10.11.2017 v 22:25

    Vse strasne zalezi na tom, jaky ma clovek moznosti na porizeni veci na spani, ve clanku to bylo napsano, neni problem se do meho evoc trail 20l xl velikost sbalit na 2-3 dny, chce to mini péřák a minikarimatku a jen lehkou plachtu nad sebe. Nikdy mi nic neplandalo. Ale s narvaným batohem mám daleko větší četnost pádů přes rodla, a ne a ne si na to zvyknout :( Ale obětovat páteřák tomu, aby se to dalo odvětrat, to je ... na multiklíč v páteři..

  • anonymní uživatel Kamil (holub.kamil (a) centrum.cz) 10.11.2017 v 22:45

    to anonym: Porad jde o to,ze i na 2 dny potrebujes 6 jidel a dost "vody",kdyz si to chces normalne uzit. A vyspat se v cistem,rano nasnidat v nezpocenem je taky hrozne fajn. Takze kdyz to vsechno precejen dokazes nacpat do baglu,tak uz to je na zadech stejne dost neprijemny a na trailovani nepohodlny.

  • anonymní uživatel Anonym 11.11.2017 v 19:17

    Tak jidlo jasny penize= obed v horske chate a zbytek resi susenky, trailovat jezdim do hor, takze pitna voda=potok, zpoceny obleceni je mi dost fuk, do pul hodiny je to stejne znovu zpoceny. Horsi je to, kdyz 3dny chcije. Ale samozrejme je pozitek horsi, sam bych s 40l batohem na kolo nejel, ale jak jsem psal, tak se sbalit dokazu i do evoc trail fr. To je cajk, jen se castejc valim na zemi.

  • anonymní uživatel Zony (7onyga (a) seznam.cz) 22.11.2017 v 15:50

    Dá se použít batoh na přeusuny s laptopem ve městě? (narvu noťas do kapsy na paterak? )

  • anonymní uživatel michal 28.11.2017 v 13:00

    to si proboha dneska už ani lidi nejsou schopný naskládat věci do batohu, že končí s multiklíčem v zádech? hlavně že všichni řeší pořád nějaký kokotiny

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí