Test: nový Scott Genius, to je osm kol v jednom

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 27.11.2017

Scott jde trošku proti proudu. A jde proti proudu dobře? Osahali jsme novinku pro letošní rok, trail… úplně ne, tak jakože allmountain? o No to vlastně taky úplně ne a vyloženě enduro to taky jakože není? No prostě je to kolo a jmenuje se Genius.

Spousta značek zjistila, že kola co umí jet z kopce a přitom vyjedou do kopce, mají pořádnou zákaznickou základnu. A aby se velké značky (co na to mají kapacitu a peníze) zavděčily všem svým potenciálním zákazníkům, v poslední době se objevuje faaaakt spousta variant věci, které se dřív říkalo „allmountain kolo“. Malý kola, velký kola, pluskový kola, „jakože ne úplně pluskový, ale taky ne vyloženě klasický“ 2,6 palcová kola, vzduchové pružení, pružina vzadu, pružina vepředu, megasjezdová geo, spíš jezdivá geo, málo zdvihu, hodně zdvihu a to se mnohdy pořád bavíme o mnoha obměnách jednoho modelu.

Proto je dost překvapivé, že zrovna Scott, firma, co fakt není malá, k tomuhle přistupuje úplně naopak. Celou svou nabídku celopér vlastně sesunul do dvou platforem. Buď můžete mít lehkého a rychlého trailáka Spark, nebo kolo na všechno ostatní, co se jmenuje Genius.

O Sparku už jsem psal, krátká verze: Spark je boží kolo, obzvlášť na 29" kolech mega jede a přitom má sjezdové schopnosti all-mountainu. Pokud bych nechtěl závodit enduro, jednoznačná volba jako jediné kolo do domu. V čem tkví kouzlo Sparku? Mimo výborné geometrie má Scott od kámošů z Foxu unikátní systém TwinLock. Nejenom, že vám zamyká pružení z řídítek. Jak předek, tak zadek. Ale hlavně umí prostřední mód, který sníží zdvih a změní charakteristiku tlumení. U Sparku je to 85mm se super odezvou a super šlapáním. A z kopce přepnete na 120 a je to boží.

No ale jak říkám, na enduro závodění a celé dny v horách to úplně není. A tenhle problém proto Scott vyřešil novým Genius. A ten jsem měl možnost půl dne sedlat na Kronplatz během Eurobike Media Days.

Genius není jenom allmountain/enduro s jedním rozměrem kol. A jedním zdvihem. Popořadě. TwinLock v tomhle případě nabízí mimo lockoutu 110 a 150 mm zdvihu. A Genius mimo tohohle umí, díky blbovince které se říká Flip Chip, (otočný úchyt tlumiče) dvě geometrie. A vzhledem k úpravě geo a průchodnosti zadní stavby, pojme Genius jak 27,5 palců, tak pluskové kola a dokonce i 29 s pneu až do rozměru 2,6". Jo, devětadváca dva šestka. Tím pádem máme dva zdvihy, krát dvě geometrie, krát dva rozměry kol… Takže je nový Genius vážně 8 kol v jednom? No úplně ne, protože devětadvácu se doporučuje používat jenom v nižším nastavení středu. Ale…

Já v tomhle olepu zkoušel jenom 27,5 s 2,6" gumou – takže skoro tradiční sedmadvácu, Abby pak měla pluskový kola s 2,8" plášti. A jak to funguje. Ještě trocha papírování: ty dvě geo, jsou dle mého pohledu, dost v pohodě, pokud se bavíme o Mku: V testované geometrii s vyšším středem a 27.5 koly má Genius Reach 445mm, hlavový úhel 65,6°, jenom 95mm nízkou hlavovou trubku, bb drop celých 20mm. 436mm dlouhou zadní stavbu a sedlový úhel 75,3. Skvělé čísla i na závodní enduro.

Tohle ale platí při 150mm zdvihu, menší Sag a jiná práce tlumiče se zdvihem při 110mm geo udělá daleko jezdivější. A to je dobře.

A tím se dostáváme k samotnému ježdění. Ne TwinLocku je boží to, že se nemusíte otravovat s nastavováním tlumiče tak, aby se moc nehoupal. Prostě narvěte klidně 33% sagu v otevřeném a při přepnutí Genius pořád pojede. (Jo, Genius má asi poprvé u Scottu čtyřčepové odpružení, všechno ostatní jsou jednočepy, všímejte si polohy čepu nad osou zadního kola) Takže ladím DH nastavení a vrhám se z kopce. A Kronplatz je jakože docela kopec. Jaký je Genius? Nevím.

Největším kouzlem tohohle kola totiž je, že tak trochu zapomenete na čem jedete. Jenom jedete. Geometrie je (na Kronplatz) přesně akorát! Dost hravá, aby se daly v horní části odpalovat boule a blbnout v klopkách a přitom dost stabilní, aby vás nezabilo v prudkých a rozbitých pasážích. Jo, je pár míst kde by to sneslo víc, než 150mm zdvihu, ale opět, Kronplatz je místama hodně na DH kolo. A když přijde šlapavá pasáž, prostě pohybem palce přepnete na svižný trailbike se 110mm zdvihu. A pak zase závoďák z kopce dolů.

Po pár jízdách chápu, že přesně tady je Genius doma. Velké kopce, dlouhé sjezdy. K osazení dvě výtky. Zadní tlumič by asi mohl mít expanzku, čímž by se sjezdové vlastnosti v opravdu zlých pasážích asi zlepšily. A brzd Guide RSC se po 20 minutovém sjezdu fááákt hodně hřejou. Ale tohle jsou spíš detaily, které nemáte v českých podmínkách poznat. To chce velké hory. A ty bohužel nemáme. Jinak obří pochvala 2,6" Maxxisům, vidlice Fox 36 Factory je opět geniální, Eagle řadí bezchybně, sedlovka Fox skvěle chodí a parádně vypadá. A integrovaný kokpit Syncros Hixon? Překvapivě super, poprvé sem si sice chtěl stěžovat na nemožnost natočení řídítek podle sebe, ale po pár metrech na tohle zapomínám a neřeším. Jenom jedu. Řídítka a představec v jednom kuse vypadaj hustě a váží 290 gramů. Ale mohly by být širší než 760 mm.
Mimochodem, na tomto kombu pracoval Ruben Torenbeek, jehož další kroky od Scottu vedly k vlastní značce Madonna (Nová značka na trhu RAAW se představila modelem Madonna).

Abych to nějak shrnul: Genius je to, co slibuje – skvělé kolo na velké kopce, které výborně zvládne i závodění. Na běžné ježdění „okolo komína“ v České kotlině bych asi nahodil 2,3 gumy. Jo, nebo ty děvetadvacítková kola. Už samotné přepínání udělá vážně moc, navíc ale máte možnost pořídit velké obruče a udělat z kola i slušného hltače kilometrů. Genius je super. Jenom nasedneš a jedeš. Zapomeneš na všechno a jedeš. A když to málo jede, přepneš na nižší zdvih. A jedeš. A když to pořád nejede, kup velký kola. A zase jedeš.

Update: na prezentaci Scottu v Trutnově jsem měl možnost projet Genius i na velkých kolech. A tím myslím na VELKÝCH kolech, devětadváca s 2,6 gumou. No. Geo v Mku je pořád super, možná ale až moc DH friendly 65° hlava, 438mm zadní stavbu, 440 Reach, 27,5 bb drop. 1199 mm rozvor. Genius na 29 totiž nemá být varianta pro najíždění kilometrů. Je to varianta pro najíždění závodních kilometrů. S dva šestkama a položenou geo umí jet fakt mega rychle rovno. Samozřejmě, zatáčení už je trochu horší. Ale zase vůbec neřešíte zdvih vzadu, kolo toho pobere moc.

Vlastně mi tohle testování devětadváci trochu přidalo pár otázek. Jak bude fungovat Genius s vyšší geo a velkýma kolama? A jak s položenou a malýma? Asi to bude chtít ještě jedno testování. Snad už brzo!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Filip 27.11.2017 v 8:55

    Vypadá to hodně dobře ! ????

  • anonymní uživatel Bok 27.11.2017 v 12:44

    Koupis topku sundas vidli a koukaj na tebe kulicky

  • profilová fotka filous 27.11.2017 v 12:50

    To je ten tlumic takhle vydrenej?

  • anonymní uživatel Iceman 28.11.2017 v 0:22

    A taky je i levny. Chtej jenom dve kila. Za takovej bajk zadarmo. Objednal jsem dva.

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 28.11.2017 v 8:07

    Iceman > Já taky. Jeden pravotočivej a jeden levotočivej. Má to všechny ty karbony, tjúblesy a bůsty a plusy a skvěle jezdí :)

  • anonymní uživatel Michal 30.11.2017 v 14:11

    Dobrej bike, ale za 240 táců, no nevím :D

  • anonymní uživatel trailrail rider 30.11.2017 v 17:17

    a je to dost enduro ?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí