Co si připravilo CTM na 2018 - Scroll i Mons mají novou geometrii

Autor: Čert, vydáno: 22.11.2017

Slovenskou značku CTM asi netřeba nějak zásadně představovat. Jedna z největších slovenských firem s asi nejúspěšnějším sjezdovým týmem. A co chystá na sezónu 2018?

Je potřeba si asi říct, že se žádný zásadní revoluce nekoná, CTM má, alespoň v gravity odvětví, svoje poměrně osvědčené modely a rok 2018 je spíš ve znamení inovací. Tak se na ně podíváme.

Sjezďák CTM Mons Pro

Pokud začneme od nejvyššího zdvihu, samozřejmě se bavíme o sjezďáku Mons. Pro rok 2018 už zbyl v nabídce jenom jeden model, Mons Pro. Osazený je Saintem, Rock Shoxem (Boxxer Team), Novatec a Race Face jako loni, odehrály se ale drobné ovšem důležité změny na rámu.

V první řadě CTM vyřešilo „problém“ s délkou rámu, spousta lidí si dřív stěžovalo (včetně me v posledním testu), že musí volit větší velikost kola než doporučuje tabulka, protože #závodění. Co se týče geometrie, na můj vkus byl Mons v Mku na mých 175cm dost krátký (na závodní použití, na ježdění v bikeparku ale naprosto bez problémů). Pro rok 2018 se sice kola vyloženě neprodloužily, M a L mají ale stejnou délku sedlovky 400mm, takže je jenom na jezdci (samozřejmě pokud má okolo 180cm), jestli zvolí radši delší a „rychlejší“ nebo kratší a hravější rám. Pro větší stabilitu se navíc položil i hlavový úhel na 63,5°.

Navíc v tomhle osazení vyjde kolo na necelých sto tisíc, škoda jen že již není k dispozici levnější varianta, tak jak to bývalo v minulosti, uvidíme zda-li tento krok CTM spíše neuškodí.

Enduro CTM Scroll

Pod Monsem je tradičně 160mm enduro stroj Scroll. Ten se pro příští sezónu dočkal větších změn než sjezďák, ostatně jsme v kategorii, kde se přece jenom prodá kol výrazně víc.

Nový Scroll má proto – delší hodnotu reach („délka“ předního rámového trojúhelníku), výrobce jej neudává, ale troufnu si tvrdit, že v Mku to k těm 440mm bude, kratší zadní stavbu – 430mm, níž střed – BB drop 10mm, položenější hlavu – 66° a naopak postavenější sedový úhel – 75°. Mimo geometrie se změny dotkly i zadní stavby, ta je přepracovaná a vychází spíš z modelu Mons, navíc teď Scroll používá metrický tlumič s Trunnion uchycením.

Jak to tak píšu, tak si uvědomuju, že jsem CTM docela křivdil, Scroll se sice jmenuje stejně, ale vlastně se jedná o úplně nové kolo. Tady se ta revoluce doopravdy odehrála. A jak tak můžu z „papíru“ soudit, docela správným směrem.

Scrolly jsou v nabídce tři:
Scroll Pro (XT, Lyrik, Super Deluxe, Reverb) za 83 999,–
Scroll Xpert (SLX, Yari, Deluxe, Manitou teleskop) za 67 999,–
Scroll (Sram NX, Suntour Aion, Deluxe, bez teleskopu) za 48 999,–

Cenová politika CTM je jasná, slušně olepená kola za super ceny, použitelný entry level za pár korun. My fandíme a jsme zvědaví na testování.

All-mountain CTM Ridge

Pod Scrollem se nachází devětadváca Ridge, tady se oproti loňsku kromě barev a osazení nic moc nezměnilo, prostě rychlý univerzál na traily i výlety, opět tři verze ale nejvyšší model je cenově i komponentově níž než Scroll, zajímavé je, že všechny modely mají dvoupřevodník. Ridge Pro bude stát 69 999,– s Revelationem, Monarchem a SLXem. Pod ním opět Xpert za 61 999,– Monarch a vidlice Manitou a startovat se bude Ridgem za 48 999,– 2×10, Recon vepředu a bez teleskopu.

All-mountain CTM Rawer

Občas bývá trošku (podle mě neprávem) opomíjený model Rawer. Když se kouknete blíž, má tahle 140mm sedmadváca, kterou v CTM berou spíš jako entry level celopéro, všechno, co od hravého trail kola potřebujete. Pevné osy vpředu vzadu, pohodovou geo (hlava 67, 435mm zadní stavbu, 18mm bb drop, a asi spíš kratší reach) a hlavně teda mega ceny, vyšší Xpert s teleskopem, Manitou vidlicí, RS tlumičem a 2×10 Deore vyjde na 51 699 korun a nižší Rawer v podobném osazení jenom bez teleskopu a s vidlicí Recon za 45 999 Kč. Docela se těším na test.

Ebike, pevňáky

Samozřejmě u CTMka nechybí ani elektro kolo, jmenuje se Switch, má Shimano motor a vychází ze staršího Scrollu, nabídne 160mm zdvihu a jako jedno z mála ebiků na trhu nesází na pluskové pláště, ale je nazuto do 2,5" gum. Cena 104 999,–.

Pokud se přesuneme k pevňákům, samože nechybí dirťáky Dirtking co mají prej lepší skákací geo, nevím, asi jo když to říkaj… a taky tradiční Raptor, ceny od 15 do 22 tisíc a sen pro každého začínajícího freeridera, protože 26" is not dead!

Co nás trochu mrzí, jsou ale změny u Zephyru, letos na jaře sem si tenhle trail/enduro pevňák dost oblíbil (test) a je škoda, že jednak z nabídky zmizel nejvyšší model Zephyr Pro na 1×11 NX a vidlici Manitou a taky se zkrátil přední trojuhelník a víc postavil hlavový úhel. Cílová skupina zákazníků si asi holt žádá víc zabavný a míň jezdivý pevňák a asi to nebude úplně špatně. Ale starší Zephyr se mi líbil hlavně v tom, že byl jiný, než všechny ostatní „levnější“ trailové pevňáky a měl docela závodní ambice. Tak uvidíme, každopádně Zephyr Xpert je nejdražší za necelých 25 tisíc s GXem a RS vidlicí, pod ním pak dva Zephyry „obyč“ za necelých 15 tisíc, jako první kolo pro dorůstajícího trailáka proč ne.

Toliko k novým CTMkám, testy Vám přineseme snad už brzo!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel mike 22.11.2017 v 9:31

    a pružiny tam nedaly co? krom Monsa ... to je bída proč neprodávají aspoň rámy bez tlumičů

  • anonymní uživatel Rrrr 26.11.2017 v 16:49

    Skoda ze je to jen prebrandovana cina

  • anonymní uživatel Koli 28.11.2017 v 11:42

    Rrrrr: Čína to není, je to Taiwan, konkrétně Astro a ti asi docela ví co dělaj, tak proč to nepoužít :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí