Test: Pivot Firebird chce velký kopec

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 1.12.2017

Firmu Pivot máme rádi, protože když odstraníte jedno písmenko, zbude vám pivo. A pivo je super. A Pivot si zase přidává dvě písmenka a to jsou DW. Jo, Pivot je jedna z mála firem, která používá jeden z nejlepších systému pružení na trhu, DW link. No a jak jezdí „nejsjezdovější enduro“ Firebird téhle značky jsme mohli zjistit v rámci Eurobike Media Days.

Co se týče zařazení do kategorií, sám Pivot v tomhle kole vidí kus sjezdového vercajku, protože ho najdete jak v záložce Enduro/Trail, tak v záložce Gravity. No, po kouknutí „do papíru“ se asi není čemu divit, 170mm zdvihu a geometrie, která je prý inspirovaná hlavně sjezďákem Pheonix Dh. To znamená 65° hlavy, reach 445mm v Mku, 430mm zadní stavba a s tím spojený rozvor 1204 mm. Překvapením je nízká hlavovka, která umožňuje stack 595mm. Podle mě je to super detail, který na spoustě enduro/freeride kol chybí. Jasně, že z kopce je lepší mít řídítka vysoko, ale to jde vyřešit podložkama a když to náhodou z kopce není, je fajn možnost dát si rodla níž.

No a tomu všemu sekunduje výše zmíněný DW link. Dost teorie, čas jezdit.

Už víme, že Kchrooonplatz!!! je v Itálii, všichni tam ale mluví německy a je to fakt z kopce a fakt to drncá.

Prvních pár metrů mám ale asi vlčí mhu, evidentně nejedu stejný trail začínající třema kompletně rozm*danýma klopkama z kopce. Firebird stoprocetně filtruje všchno, co se pod váma děje. Už dlouho se mi nestalo, že by enduro kolo takhle NEUVĚŘITELNĚ žehlilo. Z kopce jede díky geometrii samozřejmě geniálně, stabilní, rychlý, relativně obratný. A u toho jedu jak po prašanu. Hustý.

Vlastně tak hustý, až mi to po pár minutách vlastně začne docela vadit. První kolo jede Abby, já si je půjčuju po ní, protože na otázku
„jak to jede?“
se mi dostává odpovědi
„no, je to jako super, ale něco je jakože divný“.

A zhruba v půlce zjišťuju, co je „jakože divný“…tím, jak Firebird odřízne od jezdce všechno co leží na trailu, vám sice šetří ruce a nohy (a to jako fest!), zároveň ale jezdci dost bere odezvu od trailu. Prostě místa, která byste normálně zkoušeli nějak „vyřešit“ (přeskočit, protlumit, zaříznout zatáčku) na Pivotu projedete. Rychle a pohodlně. Ale najednou to není kdovíjaká legrace.

Jo, tenhle „problém“ je problém, jenom pokud nahlížíme na Firebirda jako na enduro kolo. To úplně není. Je to sjezďák. Vlastně označení „mini-dh“ se na málokteré kolo hodí líp, než na tohle. Je to rychlé, pohodlné, samozřejmě dost tuhé (to u Pivotu dřív taky nebývalo samozřejmostí), zkrátka nemusíte se bát „to tam nas*at“ jak říká Znojemská Raketa.

Ale je o sjezďák i s jeho negativními vlastnostmi. Není to uhopsané zábavné kolo, které nechá projevit jezdcovu kreativitu. Zkrátka a dobře, na tenhle sjezďák, jako na všechny ostatní kolo tohoto druhu, potřebujete řádně sjezdovou trať. Pak je to zábava. Musím uznat, že v rozbitých a prudkých úsecích jsem si na stížnosti ani nevzpomněl. Díky super tlumení si se sjezdovými pasážemi poradil asi i obratněji než superdlouhý Nicolai. Jenže dokonce i na Němci byla z nějakého důvodu prostě větší legrace i jinde.

Krátká verze: Firebird je mini sjeďák. Ne freeriďák. Míň zdvihu a trochu hravější geometrie trochu rozšiřuje jeho pole působnosti, ale úplně nevím, co bych si s ním počal u nás. Na ježdění po normálních trailech je relativně líný a neobratný, dejme tomu asi závodní použití v bikeparcích, proč ne. Ale vlastně bych možná odjel spíš sjezdový pohár, než Enduroserii. Po zkušenostech s Firebirdem bych z nabídky Pivotu spíš sáhl po inovovaném Mach 6. Ale to už je jiný příběh.

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka Jiri Vojta 1.12.2017 v 8:10

    Mini DH tohle? A proc? Nejak jsem to z toho clanku certe nepochopil. Kdyz se kouknu na geo je to moderni geo vetsiny endurobiku. Rozvor tak akorat, hlava hodne z kopce. Hele nerejpu jen se to snazim pochopit. Ja vim ze to bude znit blbe rikat neco tobe o nastaveni tlumeni ale nemuzou ty pocit tohle nastavit? Protoze kdyz to trosku pritvrdis tak si myslim ze razem muzes vse skakat banyhopovat a blbnout a tak... Znovu opakuju nechci absolutne nejak cerit tve schopnosti, tve clanky ctu moc rad a v realu kdyz spolu kecame tak se ve spouste veci shodneme. Ale tady mi prijde to hodnoceni jine. Takze me jen zajima kde je zakopanej pes. Jestli je to to ze 170 je uz proste moc nebo proc...

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 1.12.2017 v 8:58

    Plánujete taky test a recenzi Banditu 675?

  • profilová fotka Keli 1.12.2017 v 9:21

    Pedro Sanchez: rádi bychom, ale přesto, že RB je česká značka, tak dostat od nich kolo do testu do Brna je nemožné. Měli jsme přislíbeno na červenec...

  • anonymní uživatel Luky 1.12.2017 v 11:23

    A co allmountain kola M1700? Přežijou hrubé zacházení v bikeparcích? Nebo je to další komponenta jen kvůli váze?

  • anonymní uživatel Čert (cert (a) dolekop.com) 1.12.2017 v 13:43

    JV: Hele nejde ani tak o geo jako o charakteristiku tlumení ve spojení se zdvihem. Zadní stavba je vážně mega citlivá a žehlí, ráda chodí do zdvihu, kterej je víceméně bezednej. Samozřejmě, kdybys nafoukal tlumič na 15% sag asi by kolo jelo líp, my ale testujeme nastavení tlumiče podle doporučení výrobce. V případě Eurobike nám kola dycky ladí dokonce přímo frajeři od konkrétní značky.
    Luky: Netroufnu si odpovědět, kola jsme nezničili, pár jízd v ostrém parku vydrželi, asi jsou i lehký. Ale dlouhodobou životnost těžko odhadovat

  • anonymní uživatel F 1.12.2017 v 17:08

    Tak jezdit na kole z kopce v bikeparku a pak delat test o tom, ze to nejede do kopce a neni to enduro... uff. Kdo chce kvalitni recenzi, jde na Vital: www.vitalmtb.com/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí