MojeKolo

Test: Garmin VIRB 360 - kamera, co točí kolem dokola

Autor: Dan Klimeš, kategorie: Test, vydáno: 3.4.2018

Už nějaký pátek zvažuji pořízení akční kamery, takže když je možnost pár dní si ji ošahat, neváhám. A tak Dan nafasoval Garmin VIRB360 – kameru, co točí kolem dokola, vpravo, vlevo, nahoře, dole, vepředu a vzadu.

Přede mnou velmi malá krabička za téměř dvacet tyček. Tak co je v ní? Nic. Teda vlastně je toho hodně. Samotná kamera. Malá selfítyčka s možností otevření do trojnožky a držák do klasického foto-stativu. Jednoduchý manuál, jak kameru spustit a to je vše.
Zdá se ti to málo? I mně! Kde je sakra nějaká nálepka – držák – na helmu?! Kde je karta do kamery?! Dobře, karta není v balení žádné kamery. Ale držák na helmu by za ty prachy být mohl. Zvlášť, když tato kamera má záběr až 360°!

Ale postupně. Dokupuji microSD kartu s kapacitou 64 GB ze necelý litr (VIRB360 se popasuje až se 128 GB) a jdeme na to. Ovládání je neskutečně intuitivní, jednoduché, přehledné a rychlé. Nemám telefon s NFC (slouží k rychlému spárování), tak spárování probíhá následovně – v kameře pustíte wi-fi, v telefonu dáte wi-fi vyhledat a je to. Přes wi-fi pak funguje komplet komunikace a přenos souborů. Jednoduché a rychlé.
Druhá možnost je přes bluetooth. Ale tady nemám úspěch. Byť v seznamu spárovaných zařízení garmina vidím, kamera stále hlásí problémy s přihlášením. Neřeším. Když je jiný způsob, tak tím neztrácím čas a jdu točit.

Nastavení kamery probíhá třemi čudlíky na kameře nebo přes appku v telefonu. Jak je zvykem, kamerou můžeš točit i fotit. A to buď přední čočkou, zadní čočkou nebo oběma zároveň (Aha, já jsem ještě nezdůraznil, že označení VIRB360° znamená, že kamerou můžeš vystřihnout záběr 360 stupňů okolo sebe. A to nejen horizontálně, ale i vertikálně! Takže nemusíš otáčet foťákem, resp. telefonem okolo sebe, jen jednoduše klikneš a fotíš, resp. točíš.) anebo tzv. RAW snímek (to je takový „paskvil“ alá jestřábí oko).

Na první pokus beru kameru s dcerou na lezeckou stěnu. Zajímá mne, jak se VIRB360 popasuje s umělým osvětlením. Tuto zkoušku zvládá velmi dobře. A já zjišťuji, že: záběr z jedné čočky (přední či zadní) je rozhodně větší než 180° a tak je potřeba dobře volit umístění kamery, abych tam neměl, co nechci mít a to, co tam chci mít, měl v dobrém zorném poli. Protože to, co je na okraji záběru, je značně zdeformované.

Na tomto místě si dovolím menší vsuvku. Akční kameru jsem si nikdy nekoupil, protože se mi nechce trávit další čas před počítačem zpracováním nashromážděných dat. Ale tady pozor! Existuje již několik aplikací do telefonu, které umí jednoduchý střih, spojení, zpracování a publikování 360stupňových videí. Takže během chvíle mám data v telefonu a během dalších pár minut jsou na youtube. Ano, sice kvalita zpracování nic moc, ale svět je o rychlosti a tady toto jde hodně rychle. Pokud chceš mít výstup na úrovni, tak pak neznám jinou variantu než soft přímo od GARMINu VIRB Edit. Tento dokáže vše na vyšší úrovni a v lepší kvalitě.

Další pokus a z něj plynoucí velké plus. Beru GARMINa do bazénu. Takže zapnout a šup s ním do vody. Bez obalu, rovnou tak. Super, že?! A co z toho plyne pro nás bajkery? Samá pozitiva – v jakémkoliv počasí nepotřebuješ voděodolný obal a když je kamera zasr…, tak ji jednoduše pod vodou opláchneš, nemluvě o tom, že můžeš bez obav udělat nějaké efektní záběry při projíždění brodů.

Konečně jsem se tímto oslím můstkem dostal k tomu, co nás tady na dolekop.com zajímá nejvíc. A to, jak budeme s kamerou fungovat my, bajkeři. Samozřejmě v rukavičkách. Za prvé proto, že stojí tolik, kolik stojí (i když nejspíš vydrží hodně) a za druhé proto, že nechceš pokaždé rukavice sundávat. A na toto konstruktéři mysleli a VIRB360 má několik bike-friendly-fičurin: lze nastavit dobu samospouště (od dvou vteřin výše), takže ti každé video nebude začínat záběrem na tvou ruku a za druhé pro spuštění videa je z boku velký posuvný gombík. Jasně, ještě to umí pípat a blikat. Takže když dodržíš následující postup, bude slušný výsledek zaručen: kameru spárovat přes wi-fi s telefonem, připevnit na helmu, v telefonu zkontrolovat záběr, zapnout a vyrazit dolekop.com. A pak než do sebe hodíš jeden škopek, už to aplouduješ na jůťůb a onlajn nasíráš kámoše, co tou dobou sedí v hokně.

Začátek prosince a já konečně beru garmina na cykloakci. Není to žádná divočina, spíš pohodová vyjížďka. Můj vlastní nalepovací držák se mi na helmu nevejde, tak to řeším univerzálním na suché zipy.
Jak špatné to je řešení vidím, až při zpracování videa – ani stabilizace nezachránila špatné upevnění. Ale to byla moje chyba. Naopak si opět chválím ovládání z hodinek. Hodinky od Garmina Fenix3 si s kamerou parádně rozumí a z nich lze provést kompletní nastavení kamery. Přidávám dalších deset bodů. Ale i bez nich není problém kameru v zimních rukavicích pohodlně ovládat. Boční posuvné tlačítko na spuštění videa je dostatečné, abych poznal, že jsem video zapnul. Nevím, jak u konkurence, ale líbí se mi možnost při natáčení souběžně fotit.

Prosincové počasí už není na takové testování ideální – nedostatek světla a nízké teploty se mohou na kvalitě výsledku nemile podepsat. Naštěstí tady tomu tak není. Mně dojde podstatně dříve kapacita karty než baterie (minuta panoramatického záběru v plné kvalitě je cca 340 MB). Velkým plusem je, že během oběda jsem přehrál všechny data do telefonu a mohl jsem vesele pokračovat dál. Každopádně doporučuji nabíječku nebo druhou baterku s sebou. Mně vydržela kamera cca 2,5 hodiny – přibližně 20 minut záznamu, dvě desítky fotek a zbytek ve sleep modu. Po příjezdu ovšem začíná ta méně zábavná část – postproces (podle mne 80 % úspěchu). Achjo. Nemám to rád, je to pro mne ztráta času. Ze stránek GARMINA stahuji a instaluji VIRB Edit. V češtině, dostatečně blbuvzdorný soft, do kterého se data automaticky nahrají. A pak už je to jen na tobě, zda si necháš film vytvořit automaticky nebo si začneš hrát. Je zde i možnost využít několik přednastavených šablon (cyklista,… ), doplnit titulky, hudbu, stříhat atd. atd. Průměrně zdatný uživatel nebude mít problém.

Výsledný produkt tedy na sebe nenechá dlouho čekat a už se sype na youtube. Není dokonalý, vím, ale na první pokus.

Už je to dlouhý, tak to zkrátím a položím si pár otázek:

  • Chci akční kameru? Chci. Je fajn mít zážitky s kámoši zdokumentovaný.
  • Chci kameru se záběrem 360°? Moje odpověď by ještě před pár týdny zněla: Není to stěžejní, ale spíš takový příjemný bonus, díky kterému nebudou videa tuctová. Po řádném otestování (4 měsíce) bych volil jedině takto.
  • Chci Garmin VIRB360? Jako garmin-fanda ano. Vše funguje (no kromě toho párování přes bluetooth) a ovládání přes hodinky je fakt návykové.
  • Chci dát za kameru více jak 20 tisíc? Když cenu vydělíte počtem čoček, tak už to není tak strašné.

S odstupem několika týdnů a několika hodin prosezených nad editem videa
Zima je letos dlouhá a já nemám štěstí na slušnější počasí. Přiznejme si, že video i ze sebelepšího trailu za šedivé oblohy není příliš sexy. A proto při čekání na Godota se důkladněji seznamuji s editovací softem. Nooo, pánové se vycajchnovali a fakt je to vychytaný. Musím opravit svoji větu uvedenou výše – není nutné po připevnění kamery na helmu záběr kontrolovat. Díky kombinaci 360 stupňového záběru a dobrému editovacímu softwaru, to není potřeba.

V tom čekání jsem aspoň vyrazil na víkendové poježdění na snowbajcích. Tak to by mohl být fakt ostrý test. Na Králičáku fučák jak sviňa, pocitově teplota atakuje mínus desítku. Tak dokonce musím kameru na chvíli strčit do trenek, aby měla chuť fungovat i za těchto podmínek. Za tuto lidskou oběť jsem odměněn velmi slušnými záběry. Sluníčko stále chybí, o to potěšující je výsledek. O pár stovek výškových metrů níže již s funkcí kamery není problém.

Že jsem psal, že je to už dlouhý?! Je, ale stejně si ještě závěrem neodpustím jednu poznámku:
Nemám zkoušenosti s jinými 360stupňovými kamerami, ale na téhle oceňuji velmi pohodlné ovládání a konečnou práci s editačním softwarem. I když si myslím, že 360° video je nesmysl, protože divák vlastně neví, kam se dívat, ale díky tomu softu máte možnost sestříhat klasické video, kde ukážete ty nejlepší momenty, ať již byly před vámi, za vámi, nad i pod vámi nebo vedle vás!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 3.4.2018 v 7:19

    Pravotočivá i levotočivá kamera v jedné škatulce za jednu cenu. DOKONALÉ !!!

  • anonymní uživatel greg minářů 4.4.2018 v 10:10

    v té mobilní appce to edituje nějak jak gopro ???

    www.youtube.com/...


    ????

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí