Test Whyte 905 - endurový pevňák

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 7.2.2018

Ať se nám to líbí nebo ne, s trailovýma pluskovýma pevňákama se v poslední době docela roztrhl pytel. A vlastně proč ne. S tím, jak se většina allmountain a enduro celopér začalo ubírat vyloženě sjezdovým směrem, začíná spousta lidí (spolu se mnou), přemýšlet o pořízení druhého kola na tu zábavnější část ježdění. A jelikož rozpočet sice není to první, na co myslíte při koupi kola, většinou ale bývá tím posledním, který o výběru rozhodne… není mnohdy možné mít dvě celopéra. Takže proč si nekoupit zábavného trailáka na tlustších pneumatikách (co něco odpustí) jako druhé kolo do domu.

Ale. Tohle přesně není případ Whytu 905. Inu, trailových plusek je dost. Enduro plusek? To ani moc ne. Spíš jich je moc málo.

Důležitá věc, co je pro mě „enduro kolo“? Kolo určené na závodění z kopce dolů a vlastním výšlapem. Na ZÁVODĚNÍ. Ne, když jedete okolo baráku, tak to fakt není „enduro“.

No a není náhodou, že pár chytrých hlav se dalo dohromady právě v Anglii, kde se většinou odehrávají ty hlavní kroky v oblasti geometrie. Oukej, abych nekřivdil Mondrakeru, i Španělé to umí. Zpět do Anglie. No zkrátka a dobře, Whyte se agresivních geometrií nikdy nebál a i proto 905 vypadá (a jezdí) jak vypadá.

Testované Mko má reach 445mm, zadní stavbu 430mm a hlavový úhel 65° se 130 mm vidlicí. No, v zásadě jsme na číslech, které má můj Orange Alpine 6. Ale ten má zdvihy 170/160. Co udělá takhle sjezdová geo s pevným kolem. Jelikož jsme u pluska, samozřejmě nechybí 2,8 palcové pneu Maxxis, vepředu High Roller, vzadu Rekon+.

Jak už bývá u Whyte zvykem, je posed poměrně natažený, nejenom skrze delší reach, ale taky poměrně nízkým řídítkům. Obojí mi vyhovuje, ale pro delší výjezdy by to možná sneslo řídítka s vyšším zdvednutím. Ale opět, proč ne. Výjezd každopádně nikdy nebyl primárním cílem tohohle výrobce. Jo, jede to, samozřejmě že by mohlo víc, nicméně s ohledem na sjezdovou geometrii a 2,8 je to v pohodě i do kopce a na asfaltu. Hlavně jde o pevňase, takže se nikde nic (až na gumu) nehoupe.

Hlavní je samože jako to jede z kopce. Diskuzí jestli je důležitější zdvih nebo geo už proběhlo dost a asi ještě bude. A všichni, kteří mají nejasný názor, by měli projet tohle kolo.

Jak už bylo řečeno na začátku, kolo má skoro stejnou geo jako moje 170mm enduro. A vtipný je, že víceméně tak jede i z kopce. Až sjezďákový pocit z obří stability, jistoty a maximální rychlosti. Pokud chcete jezdit rychle z kopce, nemyslím si, že je nějaký pevňák pro tyhle účely lepší. Navíc i na rovině slušně akceleruje a rozumná volba obutí (tj. Ostřejší guma vepředu a jezdivější vzadu) dodá na jistotě i na blátě. Každopádně jsem byl zatraceně překvapený, jak moc rychle a přitom jistě jde jet na pevňáku v lese. Do určité chvíle.

Protože geometrie je jenom jedna část celku. Dost dlouho skvělá geo k zachování rychlé a agresivní jízdy stačí, v určitém bodě se ale prostě „rozhulákáte“ až moc, vletíte do kamenů/kořenů/bor­delu vyšší rychlostí, než by kolo chtělo a vy přesně víte, k čemu je na kole tlumič. Nejde ani tak tlumení. To obstarají nohy. Daleko důležitější je trakce. A právě trakci vám dodá péro vzadu. A když tam není tak nedodá. Kolo prostě začne být uhopsané a hlavně nechce moc brzdit. Teda pokud nejste zvyklí a nevíte jak na to. Což byl dost můj případ.

Strávili jsme společně s Whytem více jak týden. A asi kdybych ten týden strávil v horším terénu, daleko víc bych věděl, co přesně dělat ve chvíli, kdy se mi pevňas „splaší“. Takhle v občasných krizovkách spíš kolo plašilo mě. Musí se mu nicméně nechat, že chybějící odpružení není na škodu třeba v klopkách atd., které umí kolo parádně říznout a nechá se velice přesně vést i v bahně a tak. Prostě pořád víte, kde je zadní kolo. Fajn.

Když o tom teď tak zpětně přemýšlím, docela mě mrzí, že jsem tohle kolo neměl dýl a v nějaké veselé lokalitě.

Jasně, jsou i slabší stránky. Ono tohle kolo je kde co, ale určitě není hravé. Jako jo, zatáčky říznout umí a do klopek se nacpe, ale na pumtrack a poskakování po lese to není. Na to bych si dával pozor hlavně pokud máte chuť koupit si zábavné hopsadlo. To Whyte 905 není. Je to hustě rychlé závodní náčiní, co ve správných rukách dokáže asi i vyhrávat a krást KOMy.

Samozřejmě, pokud se vám Whyte libí, je možnost „udělat“ si hopsadlo pořízením menší velikosti. Ono i Sko má reach 430mm takže rozhodně krátké není. Ale podle mě by se tím malinko zabila myšlenka a síla tohohle kola. Teda myslím si to teď, je možný, že až bych kolo v menší velikosti projel, budu mluvit jinak. Ostatně Whyte dycky uměl překvapit. Mou nejistotu ohledně správné volby velikosti podpoří i rady přímo od dovozce.

„… právě díky specifické geo Whytů s delší horní trubkou je možné zvolit vždy dvě velikosti a nikdy to nebude malé/krátké kolo. Proto taky uvádíme poznámku u tabulky velikostí, ať se lidé radši informují u nás než, aby klasicky vybrali kolo dle tabulky.“

„Jednoduše, když hledáš vlastnosti blíž k trailbiku zvol S-ko, když víc do stability a endůra zvol M-ko, tak jak je to uvedeno v tabulce doporučených velikostí. Whyte totiž pro své Geo používá jinou filozofii odstupňování velikostí. A to: Výška rámu je odstupňována jen po jednom palci S=16“, M=17", L=18",XL=19", ale délky rámu odpovídají klasickému odstupňování po dvou palcích vždy o jedno větší velikosti rámu tzn. S=výška 16"/délka 18", M=výška 17"/délka 19", L=výška 18"/délka 20", XL=výška 19"/délka 21". To snížené jednopalcové odstupňování je reakcí i na nástup teleskopických sedlovek s vyšším zdvihem 150–170mm, které tak můžeš na Whyte nasadit a samozřejmě benefit je i nižší rám = více místa pro pohyb kolen na rámem. Z tohoto důvodu např. i superdlouhá G-160 se nedělá ve větší rozměru než „jen“ L-ko. To je totiž delší než XL většiny u jiných značek.."

Whyte 905 je v první řadě rychlý pevňák se závodníma ambicema. Navíc, pokud budeme vycházet z myšlenky, že na plusko jde nacpat i 29 kola, máte teoreticky v „ruce“ kolo, co má pontenciál odjet jeden den s dvětadvácama Kolo O život a druhý den závod Enduroserie. Teda, pokud by vás tohle lákalo…

Minimálně je díky téhle kompatibilitě rozhodně 905 skvělá varianta pro člověka, co řeší finance a chce doma jedno kolo. Když omrzíte zdvih vzadu, umí vlastně „všechno“. Cenovka je aktuálně 49 990Kč s 11rychlostní sadou Sram GX, brzdami Level T, a Revelationem. No­vým.

A propos komponenty. Brzdy Sram Level T jsou sice levná a skoro XC varianta, na běžné ježdění docela stačí a překvapily mě super dávkováním a poměrně slušnou silou (jasně, byly nové a pořádně odvzdušněné)

Obrovskou jedničku s obří hvězdičkou má nový Revelation. Podobně jako Yari vychází z Lyriku a je skvělá, je Revelation levnější brácha Piku. Sdílí jeho šasi, liší se jenom v patroně (opět levnější Motion control). Samozřejmě je lehký, chodí fantasticky a jde ladit tokeny. Výborná vidlice, samozřejmě spíš na trail, am a nízkozdvihové u­žití.

Zajímavý detail je i Whyte Drop.it sedlovka. Whytové si ji dělaj sami, má příjemnou ergonomickou páku, bude nabízená ve zdvizích 125,150 a 170mm, stát bude někde okolo 6 000Kč. A celou dobu testování chodila dobře. Jo a má super páčku pod řídítky na levý palec.

Pláště. Pluska nemiluju, ale tohle jde. Pokud máte gumy s pořádným casingem (výztuhou boků) a vzorkem což Maxxisy jsou, nikde se nic nežvejká, docela jede a drží jak blázen.

Rám. Rám má samozřejmě kopec anglických vychytávek, hodně místa pro bláto u zadního kola, dokonce díry na šrouby pro instalaci blatníku ze spod spodní rámovky, integrované upínání sedlovky, boost pevnou osu vzadu. Zhruba všechno co potřebujete pokud ve vaší zemi 400 dní ročně prší. A taky je tuhý jak má správný enduro rám být!

Zkrátka a dobře, hned první test a hned obří překvapení. Pevňák co by ve sjezdu strčil do kapsy kdejaké celopéro. A mít k němu velké obruče,dalo by se s ním i seriózně jezdit do kopce a na delší štreky. A přitom pořád vědět, že máte tuhle kapesní raketu s potenciálem na enduro závody, minimálně v ČR. Asi je trochu zbytečné, mít 905 doma, když už vám v garáži stojí seriózní celoodpružený enduro „polosjezďák“ možná až kontraproduktivní, protože abyste z tohohle kola vymačkali to nejlepší, je potřeba být na něj dost naladěný. Ale pokud bych měl omezený rozpočet a přitom chtěl závodit a přitom se nepřipravit o možnost pohodlně absolvovat i delší vyjížďky, byl by Whyte 905 skvělá volba.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Herry (radek.janicek (a) seznam.cz) 7.2.2018 v 6:14

    A co Orange Alpina 6? to by mě fakt zajímalo, jak to jezdí?

  • profilová fotka SandWolf 7.2.2018 v 7:48

    škoda jen že ho v Mku mají taky krátkej na brita :D Škoda že tu asi nikdy neuvidím značky typu: Cotic,Stanton,Production privée,bird,btr některé kousky by si zasloužily pojmenování "enduro-pevňák" tady ten běloch moc ne :D

  • anonymní uživatel Roman 7.2.2018 v 8:35

    SandWolf: Tak ber Lko 460mm reach není málo. A to ostatní krom BTR nejsou žádné extrémní geo.

  • profilová fotka SandWolf 7.2.2018 v 9:42

    To není málo teda :D je to víc jak na mím sjezďákovy kterýho mám v Lku. O extremní geošku mi nejde(ani nevím kde začiná táhle "extremní" goe - rád jezdím s něčím co rozvor kol nad 1200mm a reach nad 430 a to jsem relativně prcek - 175). Whyte není špatný upřímně jsem rád že tu konečně je už nějakou dobu jsem pokukoval po jejich Htéčkách ale chybí mit tam Ocel ..

  • anonymní uživatel bok 7.2.2018 v 10:14

    Cotic a PP bych v testu taky rád viděl. Stejně jako třeba hardtaily od On One - měl jsem jsem karbec 456 a velká spokojenost za málo peněz, stejně tak Titus ať nejsme pořád v cenový sekci "vyklešti jednorožce bez anestezie"

  • anonymní uživatel Stefan (xstas (a) centrum.sk) 21.5.2018 v 15:47

    Otazka na autora ohladne veklosti ramu. Kolko merias? Ako ti sadlo to Mko?

  • profilová fotka Čert D:key 21.5.2018 v 21:30

    Stefan: Mám 173cm a krátký nohy, na enduro a AM ježdění mi přišla velikost ideální, pokud bych chtěl kolo spíš na skákání nebo do trail center, asi bych volil Sko.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí