Test: Propain Spindrift je víc freeride než enduro

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 13.12.2017

Naskytla se mi příležitost ke krátkému testu kola, které v českých médiích nenajdete a přitom je relativně dostupné. Německá značka Propain prodává svoje kola na přímo, formou direct sale přes web a ceny jsou jak je u tohoto způsobu prodeje příznivé. Model Spindrift je kolo, které ti nahradí enduro i sjezďáka, teda to tvrdí text na webu. No, jsem zvědavý, nebudu vám nic nalhávat, byl jsem skeptický.

K otestování jsem měl poměrně málo času, jeden den a navíc za poměrně nepříznivých podmínek, bláto, mokro a kluzko, takže jsou mé zkušenosti krátké, ale pro představu o kole jako takovém dostatečné.

Geometrie je vyloženě sjezdová, hodně agresivní. Hlavový úhel má hodnotu 64,5 stupně, takhle položenou hlavovku najdeš na spoustě DH kol a velká spousta jich má úhel i strmější. Když k tomu připojíš dlouhou zadní stavbu 445mm, tak je to prostě DH geo jak vyšitá. Reach je už ale spíše endurový, 465mm, stejně tak i hodně vzpřímená sedlová trubka – kolo má dlouhý přední trojúhelník, ale přitom horní rámová trubka není nijak extra dlouhá, na kole se parádně šlape a k tomu máš hromadu místa za sedlem. Nesmím zapomenout na rozvor, 1247mm v L, je dlouhé, hodně dlouhé. Rám je hodně nízký, tak nízký, že se asi dovnitř nevejde košík na láhev, no nejsou tam na něj aspoň díry, nebo je to tím, že je to více freeride než enduro kolo, na freeride si vzít bidon… to je faux pas.

Systém odpružení zadní stavby je čtyřčepový virtuál, který má navíc i plovoucí uložení tlumiče. Tlumič je umístěn svisle za sedlovou trubkou a od nečistot ze zadního kola jej chrání fešný karbonový blatník. Malý přední rámový trojúhelník, masivní čepy, velký zdvih, hliníková slitina – jsou příčiny proč váha není úplně ultralight, necelých 16 kilo je na enduro hodně, ale na freeride kolo s DH potenciálem super váha.

Tlumič je namontován expanzkou vzhůru, což u RockShox Deluxe přináší jednu nepříjemnost a to je umístění páčky ovládající pomalou kompresi, ta se skrývá pod vodítkem a za převodníkem, přecvaknout režim za jízdy… to nedáš, teda pokud máš své prsty na rukou rád.

Chod zadní stavba velmi lineární, přestože bylo kolo osazeno vzduchovým tlumičem se zmenšenou komorou, opora ve střední části zdvihu slabá. Dát doraz není problém, ale třeba udělat bunny hop už malinko problém je. Jak se kolo chová s pružinou si nedokáži představit, linearita je opravdu veliká.
Je to jako na sjezďáku, ano, tohle kolo má blíže k DH stroji než k jezdivému enduru, ale přitom do kopce jede dobře. Stoupá slušně, ale přesto za pedálem příliš nejde a to se skoro nehoupe. Proč, nevím. Možná měkká směs na Schwalbe pláštích.

Z kopce je to paráda, tlumič jsem měl nafoukán na 30% sagu, vidlici přesně dle tabulky (i zde byly 2 tokeny) a pocity jsem měl jako na sjezďáku, možná spíše freeridovém kolo, prostě žehlička, která přejede jakoukoliv nerovnost a tebe krásně odfiltruje od nerovností a můžeš fakt valit bomby. Stabilita v rychlosti příkladná, aby taky ne, s tím mega rozvorem nešlo čekat nic jiného. Ale co mne opravdu dost překvapilo bylo chování v zatáčkách, Spindrift byl až nečekaně dobře zatáčející, zavřené switchbacky nebyly problém. Hodně podobný pocit jsem měl i na Nicolai kolech s Geometron geo, položené, dlouhé vepředu, dlouhé vzadu a přitom jako celek to funguje dokonale. Za mě velká pochvala za geošku.

Co bych nepochválil, tak onu zmíněnou linearitu, v místech, kde bych to absolutně nečekal, jsem dával dorazy. Vidlice max v půli zdvihu a ty klikama skoro reješ v zemi, možná by pomohlo více tlaku v tlumiči, ještě více zmenšit vzduchovou komoru… to by chtělo více času a nastavování. Každopádně by pomohlo nastavení rychlé komprese na tlumiči, ale bohužel tohle osazený RS Deluxe nenabízí. Propain ale nabízí Project Free, kolo si můžeš vyskládat naprosto dle libosti, takže změnit tlumič je jen pár kliknutími.

Spindrift nabízí to, co slibuje, dolů jako na DH a nahoru vystoupáš jako dým. Jestli se nějaké kolo dá nazvat moderním freeride kolem, tak toto je přesně ono. Já jsem už dlouho na takto zábavném kole nejel. Ale není to kolo pro každého, Spindrift je vhodná alternativa pro někoho, kdo chce jedno kolo na vše, ale přitom 80% času stráví v bikeparku a zbylých 20% ježděním ve stylu „enduro“. No možná jsou ty procenta 85:15! Prostě pro někoho, kdo to z kopce dolů umí pořádně nasypat, stejně jako to umí klasici newyorkského hardcore, skupina Propain!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Domíšek 13.12.2017 v 7:47

    A co vidlice? Funguje dobre? Vzal bysis tohle kolo treba do Rychlebek? Nebo na Megaavalanche?

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 13.12.2017 v 8:10

    hahaha, Pro-Painu jsem se onehdá naposlouchal.... :)

  • anonymní uživatel Baba-Ji 13.12.2017 v 8:50

    Tohle kolo jde v pohode provozovat pod 15kg bez omezeni funkce :). Já sám ho mám na cca 14,5 i s pružinou vzadu. Tady už pak Spindrift jede hodně identicky s EN kategorií kol. Ten pocit horší jízdy horekopcom může být trochu daný i tím podkoplým úhlem vidle. Jinak jsem rád, že Keli potvrdil i moje pocity, že to kolo vzhledem k papírovým hodnotám je až překvapivě ovladatelné.

  • profilová fotka Jakub Bednarský 13.12.2017 v 9:19

    Tak já se taky přidám, mám Tyee CF a do tlumiče jsem prdl 3 vložky a ke konci už to krásně tuhne, Kouty bez dorazu a první půlka zdvihu neskutečná žehlička.

  • anonymní uživatel Lukas (lukasfrancl (a) mac.com) 13.12.2017 v 9:34

    …ty jo, ten reach 645 to už je moc, asi spíš 445 nebo 465? Propain biky se mi líbí a tenhle článek taky. Více jezdivější model tyee (na rychlebky, Mega… viz níže) už pojme i ten ednuro-specific bidon :-p

  • profilová fotka H 13.12.2017 v 12:22

    Odjezdil jsem na něm celou sezonu, takže sem taky vhodim malou recenzi. Od enduro závodů, přes DH, bikeparky, 4X, až po dirty a pumptracky. Jo, i pumptracky, kdo nevěří, ať si grcne do pantofle. Celou dobu to samý nastavení sagu, to je 25% vepředu na Yarině a 25% vzadu na vzduchovym Super Deluxu RC3 s bezdušově obutejma Ibexama od Onzy. Dorazy se téměř nekonají (když zrovna neohraníš desetimetrák) ať skočíš cokoliv nebo se to kdekoliv houpne a přitom to i dost žehlí. Zmiňovaný bunny hopy taky na cajk. U mě má kolo v Mku něco kolem 14,5 kg a díky teleskopu s tim vyjedeš všechno a to aniž bys musel zamykat tlumák - nehoupe se a za plynem jde jak Babiš po penězích. Co se geo týče, neni co vytknout, dokonalá hračka, která to moc ráda drží dolekopcom a ve vzduchu, ale do kopce taky neprotestuje. Někdo by se mohl bát zanášení tlumiče, ale i to se dá vyřešit - ve zkratce "blatníček" z neoprenu. Kdo hledá kolo na všechno, baví ho skákat, kravit se, chce mu dávat za uši, ale i se rád projede po oblíbený polňačce, kde třeba i pohopsá pár šutrů jako Deny Mekeskyl, má jasno. A k držáku na pití - stejně všichni vozíte #endurospecific aktovky... Howgh.

  • anonymní uživatel slope 13.12.2017 v 21:59

    Před pár měsíci jsem se tu dotazoval na test a je tu.. Super recenze i názory majitelů! Zrovna mi před týdnem jedna krabice přišla tak sousedi čuměli co mi to přivezli za velký LCDčko

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí