reklama

Test netest: Čert vyzkoušel Scott E-Genius 700 Tuned

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 30.1.2018

Elektrokola jsou fenoménem poslední doby, jen pár značek je nemá v nabídce. Ebike přitáhnout k cyklistice další jezdce, umožní lidem s zdravotní indispozicí jezdit na kole, důvodů, proč je ta která značka zařadila do portfolia ti marketingoví mágové vymyslí tisíc. Ať je to tak nebo tak, občas na takový stroj sedneme i my. Čert si v Kronplatzu na testovaní vybral Scott E-Genius 700 Tuned a zde jsou jeho zkušenosti.

O novém Géniusu od Scottu už jste si počíst mohli (Scott Genius 920 – geniální devětadvacítka). Spolu s ním se ale inovace dotkla i odvrácené strany síly, ebiku.

Elektrický E-Genius sice v testované verzi 700 Tuned sdílí barvu a jméno s „analogovým“ bráškou, tím to ale víceméně hasne. Nebo dobře, teď elektrice trochu křivdím, i ona umí pojmout 27,5" i 29" kola a má dálkové ovládání tlumení TwinLock, ej kej ej 150mm zdvihu, 100mm zdvihu nebo zamčeno.

To hlavní je ale samozřejmě motor. Tradiční Shimano Steps 8000 – bleskový nástup při šlápnutí do pedálů a výkon jak kr*tén. Prostě Shimano, pokud jste na něm někdo někdy jeli, asi víte. Na druhou stranu mi přijde, že Shimano trošku hůř hospodaří s baterkou, než jiné systémy.

Pro nás samozřejmě neexistuje jiný mód, než „turbo“, u Shimana mu říkají Boost – maximální výkon motoru. Na většině testovacích akcích není potřeba baterku řešit, ale v Alpách doslova mizí před očima. Pokud nahodíte Boost a začnete stoupat do opravdického kopce, dojezd začne najednou docela divoce klesat. Jakože čerstvá baterka začne místo 40km ukazovat třeba 15. Jasně, lví podíl na tom měla i naše metoda výšlapu, která spočívala primárně v tom, se nenadřít. Ne, to bych řekl špatně, cílem výšlapu na elektrokole bylo nevyvinou žádný výkon do pedálů. Což se nám, nutno dodat, opravdu dařilo. Každopádně takhle vám baterka vydrží tak maximálně hodinu.

Ale hodinu kompletního motokrosu!

Když jsem řekl, že E-genius toho nemá moc společného s „obyč“ Geniusem, největší rozdíly jsou hlavně v geometrii. Reach 443mm je ještě v normě. Ale zadní stavba 460mm spolu s hlavovým úhlem 65°, tomu se u nás říká kroska. A to E-Genius je. Opět kolo, co si nehraje na to, že je to horské kolo s motorem. Tohle je kroska na které se musí šlapat, s váhou okolo 23 až 25 kg. Nic kdovíjak lehkého ani vyloženě obratného. Jo, asi bych prskal, být to kolo bez motoru. Ale s motorem. S motorem tohle prostě chceš. Vyletíš do kopce rychlostí 25 kiláků za hodinu (bez ohledu na to jak je kopec prudký), pokud na to máš odvahu, stejně rychle jde letět po rovině. Jo, je vhodné si z kopce na prudkých trailech dopomoc vypínat. Asi je to bezpečnější… ale zase ten pocit, když na rovnějším trailu šlápneš do pedálů a vyletíš z klopky!? Hustý!

Ano, je potřeba na tomhle kole jezdit trochu jinak. Nebát se, držet to a nechat kolo ať dělá co chce. Ono se o všechno postará. A vlastně i tady docela funguje TwinLock, ačkoli ztráta energie je asi to poslední co mě trápí. Je fajn, že když si kolo přitvrdím, jede do kopce ještě živěji.

V zásadě se u elektrokol špatně hledají rozdíly, motor většinou přebije všechno. Ale i u Geniusu platí podobný projev jako u „ne-elektriky“. Příjemné kolo na kterém jsme se nikde vyloženě netrápil. Velké kopce mu nevadí, rovnější traily taky zvládá. Vzhledem k vyšší zadní stavbě by to možná sneslo trochu víc než 150mm zdvihu. Přece jenom je cítit, že Scott by asi dokázal jet z kopce fakt rychle.

Cenovka sice olizuje hranici 200 tisíc, osazení tomu ale docela i odpovídá. Fox v Kashimě a hlavně elektrické Shimano řazení napojené přímo na baterku kola, hustý! #integrace.
Docela zajímavá je i volba brzd. Vzhledem k váze kola (a zřejmě asi i předpokládané vyšší váze jeho uživatelů) jsou na E-Geniusu sjezdové Shimano Zee. No, za dvě kila by tam ale asi klidně mohly být Sainty.

E-Genius má mimo motor i spousty vychytávek jako integrovanou baterku, různě vyřešené senzory a kdoví co ještě, v čem se tak úplně nevyznám. Podle všeho je to opravdu špičkové elektro kolo. Co poznám já je, že se na něm dobře jezdí do kopce, z kopce taky (i když vyšší zdvih by neublížil) a všude se dá strašně letět. Prostě i přes vyšší váhu velice zajímavý kus železa!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel stofan 30.1.2018 v 9:34

    tie ceny su psicho, to uz rovno nejaku krosu

  • anonymní uživatel bok 31.1.2018 v 8:21

    smutný je, že ten samej bajk ve standard verzi s téměř totožnym osazení stojí to samý, ultimate pak o 60k víc. Tohle bych chtěl od výrobců/prodejců vysvětlit. Máte dva skoro stejný bajky, na jednom visí navíc motor a to kolo stojí stejně ne-li míň než varianta bez motoru....takže nákupem normálních bajků dotujeme e-bajky, nebo nás na nich prostě jen víc okrádáte?

  • anonymní uživatel kuba 31.1.2018 v 8:35

    klasickej tuňák je celej karbonovej, éčko je hliníkový

  • anonymní uživatel bok 31.1.2018 v 9:38

    kuba: tak to udělá rozdíl tak 10k na rámu ale

  • anonymní uživatel Tiborski (tiborski (a) seznam.cz) 31.1.2018 v 22:30

    Sorry pánové, ale tohle se mi nekryje s pojmem bike.

  • anonymní uživatel Dejva 1.2.2018 v 16:28

    Má to motor tak je to motorka a tečka .
    V budoucnu to takhle všechno skončí uvidíte.

  • anonymní uživatel Tiborski (tiborski (a) seznam.cz) 2.2.2018 v 20:15

    No je jen na tobě, co ti bude stát doma...Mě bude stát v garage bike na šestadvácách, to je jisté .)

  • anonymní uživatel Jirka (JirkaCrasher (a) seznam.cz) 14.2.2018 v 14:31

    Tiborski: bohužel otázkou je jen, jak dlouho, dej tomu podle mě +/- deset let, a už si s šestadvacítkami ani neškrtneme, nebudou na ně díly.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí