Test: pružina Super Alloy Racing - lehká ocelová pružina

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 12.6.2018

V jednom z nedávných článků jsem psal, že na kole, které letošní rok sedlám, Cannondale Jekyll došlo ke kompletním veletoči v oblasti odpružení, Fox nahradil RockShox. Vzduchový tlumič nahradil tlumič pružinový.

Na kole s novým setupem mám již něco odježděno, v tomto článku se zaměřím spíše než na jízdní vlastnosti, resp. rozdíl mezi vzduchovým a pružinovým tlumičem, ale „tuningem“ pružinového tlumiče. Slovo tuning asi není zcela přesné, prostě došlo v výměně pružiny za pružinu. Ocelové pružiny za ocelovou. Pružinu s tuhostí 500 lbs za pružinu 500 lbs. Když to takhle řeknu, tak v podstatě k žádné změně nedošlo, ale přitom již od pohledu je rozdíl zásadní.

SAR pružiny (zkratka SAR značí Super Alloy Racing) na svých kolech vozí spousta závodníků, a to jak sjezdařů, tak enduro jezdců. Za svoji poměrně krátkou existenci mají jezdci mající SAR péra pod zadkem na kontě poměrně zajímavý výčet vítězství a to i třeba ve Světovém poháru ve sjezdu. Jak se poměrně neznámá značka dostane na kola předních jezdců? Relativně snadno, za značkou Super Alloy Racing stojí Dave Garland, dlouholetý mechanik pohybující se v kolotoči svěťáku, o kolo se staral třeba například Dannymu Hartovi.

Čím jsou SAR pružiny specifické. Jsou o hodně kratší než klasické ocelové pružiny. Aby zůstala celková délka zachována tak to, co chybí na pružině je dohnáno plastovými podložkami. Díky tomu je možno jednu pružinu použít na hromadu tlumičů, rozdílná délka pružiny je vykompenzována právě v těchto plastových kouscích. V podstatě má SAR v nabídce dva typy pružin, sjezdovou a endurovou, ty se od sebe liší svojí délkou, samozřejmě existují v různých tvrdostech. Kromě klasických hodnot jdoucích po padesáti librách, je k dispozici i pár tvrdostí jdoucích po pětadvaceti.

Jak může pružina s kratší délkou fungovat jako ta s délkou normální? Teoreticky je to jasné, pokud má pružina zdvih větší než je zdvih pístnice tlumiče, tak nemůže nastat žádný problém. Ale co funkce, životnost a další parametry nebude omezena? To mne samozřejmě zajímalo a tak jsem se zeptal. Když nevíš, zeptej se! A já to udělal. Mirka Garland z SAR odpovídá.

A když už jsem byl v tom vyptávání, tak jsem se pokračoval.











d:key: Tvůj manžel Dave Garland, dobře známý mechanik ze Světového poháru, je otcem pružin SAR. Jeho vynález – zkrátit pružinu a prodloužit ji na originální délku s plastovými kroužky – jak ho to napadlo?
Mirka Garland: V roce 2001, krátce po zahájení výroby Stendec Performance Suspension, se Dave podíval na zadní tlumiče, které v té době byly na trhu a přišel s konceptem dlouhé pružiny, která by se hodila na různé délky tlumičů. V té době měly téměř všechny tlumiče velikost těla velmi podobnou. Dave se zkontaktoval s firmou Eibach, nechal vytvořit řadu pružin takových, aby se vešly na všechny tyto zadní tlumiče. V roce 2005 se změnil trh se tlumiči a na trhu se objevovalo stále více a více různých typů, což ztěžovalo předvídat velikost pružin. Takže jsme se v té době rozhodli uložit tento výrobek k ledu, dokud se vývoj trochu neustálí. Přesuneme se rychle vpřed do roku 2012 … tehdy se znovu objevila příležitost k výrobě řady pružin, které vyhovují všem tlumičům na trhu a v roce 2017 jsme opět spojili s Eibachem.

d:key: Jaká je největší výhoda pružin SAR? Je to váha, cena nebo co?
Mirka Garland: Neexistuje pouze jediná výhoda pro použití naší pružiny. Pružiny SAR jsou předně extrémně přesné s tolerancí do 3% a to bylo testováno s pružinami staršími 4 roky. Takže konzistence produktu je prokázána. Také díky spolupráci s Eibachem, předním světovým výrobcem pružin pro motorsport jsme byli schopni spolupracovat na projektu, který spojil to nejlepší z obou znalostí. A výsledek je velmi přesná, lineární a lehká pružina.

d:key: Proč potřebuji tyto dva plastové kroužky na pružině. Mají nějakou skrytou funkci nebo fungují pouze jako rozpěrky? Bude pružina fungovat bez nich?
Mirka Garland: Plastové kroužky se nazývají „POM spacers“. Jsou vyrobeny z materiálu polyoxymethylen, který je extrémně odolný a nemění tvar jako by se mohlo stát u nějakého plastu. Primárním účelem POM je přizpůsobit se vašemu tlumiči. Vzhledem k tomu, že na trhu existuje spousta tlumičů, které se od sebe liší různou délkou, rozhodli jsme se, že je pro jezdce praktičtější mít pružinu, kterou by bylo možné přenést mezi koly podobného zdvihu aniž by museli platit další 100+ liber za novou pružinu. Stačí jim koupit pár POM spacerů za 8 liber.
Sekundárním účelem POM spacerů je vycentrovat pružinu na tlumič, aby se zajistilo pružina nedotkne těla tlumiče.

d:key: Jaká je přesnost pružin? Někteří lidé mají pocit, že titanové pružiny jsou citlivější, ale je to často jen kvůli nižší tuhosti na pružině. Například, tuhost pružiny je 500 liber, ale reálně je to pouze 475 liber.
Mirka Garland: Jak už bylo zmíněno, 3%. Musím říci, že „titanové“ pružiny měly v určitém okamžiku své místo na trhu, ale nyní s moderními technologiemi při výrobě slitin již jich není třeba a to jak z důvodu vlastností, tak již ani pro úsporu hmotnosti.

d:key: Jaká je trvanlivost SAR pružin? Dlouhá pružina s velkým množstvím závitů má nejdelší životnost. Logicky, kratší pružina se stejným zdvihem bude mít menší trvanlivost. Máte nějaké dlouhodobé testy?
Mirka Garland: Ano, Eibach zkouší pružiny dlouhodobě v časovém horizontu výrazně překračující normální pracovní život. Je to součást výrobních testů, které zajišťují, že životnost výrazně překračuje normu přijatou pro pružiny.











Jak Mirka zmínila, váha, váha je důležitá. SAR pružina se svojí hmotností blíží hmotnosti pružiny titanové, tím pádem je o hodně lehčí než klasická pružina. Konkrétně, na Jekyllu na svých plus minus devadesát kilogramů jsem zvolil pružinu s tvrdostí 500 lbs, původní konvenční pružina Rock Shox váží 522 gramů a SAR péro 367 gramů, rozdíl je 155 gramů. Rozdíl cca 30 % je rozhodně nezanedbatelná úspora. Cenová úspora to není, SAR pružina vychází na 100 liber, necelých 3500 korun, takže cca dvakrát dražší než klasika. Nicméně asi nenajdeš moc jiných příležitostí ušetřit takovou váhu na jiném komponentu za tak málo nákladů, samozřejmě nepočítám změnu duše – bezduše.

Než se dostanu k jízdním vlastnostem SAR pružiny musím se zmínit o montáži. Ta má být snadná, vymontuješ tlumič, odděláš původní pružinu, nasadíš SAR pružinu (delší podložku nad tělo tlumiče, kratší na druhou stranu), namontuješ a jedeš. Nic zásadního. Ne však u tlumiče RockShox Super Deluxe se zdvihem 60 milimetrů. Totiž zdvih tlumiče je 65 milimetrů a pomocí 5 mm široké plastové distanční podložky je omezen na 60 mm na které je Cannondale Jekyll připraven. A bohužel, vnitřní průměr plastových podložek POM spacerů je menší než průměr této podložky, takže bez úpravy SAR péro nenasadíš. Takže nezbývalo než vzít do rukou odlamovací nožík a tuto podložku oříznout. Druhou možností je rozhodit tlumič a plastovou vyjmout, pak se ale vystavuješ chození zadního pláště do rámu, protože najednou bude mít tlumič na pístnici o 5 mm více zdvihu – nechtěl jsem riskovat a tak volil první variantu. Po zmenšení průměru to již šlo jak na drátkách.

Poznámka, u tlumičů RS se zdvih řeší podložkou, ale u vidlic musíš při změně zdvihu koupit nový shaft, dříve používaný systém s podložkami se již několik let nepoužívá, škoda.

Tak a jdeme na jízdní vlastnosti. První věc, sag, změnil se? Nezměnil, je naprosto shodný jako u RS pružiny. Díky, tomuto hodně orientačnímu měření se dá prohlásit, že tuhost pružiny odpovídá tuhosti klasické RockShox pružiny. Cajk. Nastavení jsem nechal stejné jako u klasiky a vyrazil. Již po prvním trailu jsem však musel ladit, ladit odskok (nic jiného Super Deluxe nenabízí). A jakým směrem? Přitáhnout nebo povolit? Kdo sázel na povolit, tedy více otevřít průtok oleje, odskok zrychlit. Důvod? Váha jezdce se nezměnila, tuhost pružiny se nezměnila, tak jediným možným vysvětlením je to, že lehčí pružinu, která má zároveň méně závitů je snadnější tlumit. Nevrací se do svého nezkráceného stavu s takovou energií a proto může být tlumení otevřenější. Méně tlumení, větší průtok oleje, jeho menší zahřívání… no, budeš sakra rychlejší, všude. Poslední zmínka je samozřejmě s velkou nadsázkou, ale vliv na chování tlumiče poznáš především na dlouhých drahách, tím, že se bude méně zahřívat se nebudou měnit vlastnosti tlumení v průběhu jízdy.

Pro koho je vhodná pružina Super Alloy Racing? Všem, nemusíš být závodník, stačí jen chtít odlehčit kolo. Váhová úspora na pružině sice v globálu příliš neprojeví, ale když to vezmeš jen v rámci jednoho komponentu, tak 30 procent dolů je opravdu nezanedbatelné číslo. Cenově si SAR pružiny stojí také slušně (100 liber, necelé tři a půl tisíce Kč), ve srovnání s ostatními lehkými ocelovými pružinami jsou levnější cca o třetinu a podobně vychází srovnání i s titanovými. Běžná „těžká“ ocelová pružina přitom vychází na cca půlku SARu.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel pps 12.6.2018 v 8:19

    Pružina SAR se dá použít na různé výrobce tlumičů, nejen na RS?

  • profilová fotka Baalu 12.6.2018 v 9:23

    No 1750, bych za ocelovou pruzinu od RS teda nedal :-)

  • anonymní uživatel hobit 12.6.2018 v 15:00

    Tuhost pružiny = síla, kterou se pružina chce vrátit do původního stavu. Pokud má stejnou tuhost, vrací se stejnou silou. Takže prosím žádné spekulace. Jediný rozdíl může být v průběhu křivky tuhosti vůči zdvihu (původní nemusela být zcela lineární).

  • anonymní uživatel hobit 12.6.2018 v 15:04

    o tom zahřívání se snad ani nemá cenu... achjo. Míra tuhosti pružiny = míra práce = míra tepla. Nic víc tam neni. Pokud jsi povolil odskok ano, máš méně tepla, ale taky menší tuhost pružiny (při stejné rychlosti vracení).

  • profilová fotka Keli 12.6.2018 v 16:01

    Hobit: díky za komentáře. Nejsem fyzik, ale hmotnost pružiny v tom nehraje dle tebe nehraje žádnou roli? Takže 10 kg pružina se bude chovat stejně jako pružina s hmotností 100 g (samozřejmě při stejných parametrech)... nejsem o tomhle úplně přesvědčen.

  • anonymní uživatel PAJA 12.6.2018 v 21:30

    2Keli: Pokud bude mít různě hmotná pružina stejnou tuhost, tak jediné, co se mění je vlastní frekvence kmitání pružiny.
    A jen poznámka pod čarou, SAR se chlubí tolerancí 3%... ČSN 02 6001, což je norma na vinuté pružiny pro ČR udává toleranci 2%.

  • anonymní uživatel Roman 13.6.2018 v 13:26

    Bohužel na pořádné tlumiče pružiny nemají :(10, 5''

  • anonymní uživatel hobit 14.6.2018 v 9:38

    ahoj Keli: taky nejsem fyzik a nechci tady dávat rozumy, ale myslím, že v praxi nehraje. Samozřejmě že teoreticky hmotnost pružiny hraje roli (setrvačnost pohybu hmoty pružiny), ale takhle malé rozdíly budou neznatelné. Myslím, že tvoje minulá pružina nebyla uplně lineární, čili měla rozdílnou tuhost v průběhu zdvihu, třeba v hlubším zdvihu (okolo SAGu) byla tvrdší než by měla být, proto jsi na nové musel ubrat rebound. Nebo je to jen placebo a neměl jsi s tím kroutit vůbec :D

  • anonymní uživatel hobit 14.6.2018 v 10:49

    Keli: ještě mě napadlo, že by to mohlo být těma plastovýma podložkama - možná hodně zmenší tření pro kroucení pružiny podél podélné osy při stlačení což by znamenalo menší celkový odpor pružiny při stejné tuhosti ;) tedy potřebu menšího odskoku. Třeba jako tohle: j-techsuspension.co.uk/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí